0
Evrokupovi

FOTO: Twitter/@AEKLARNACA

PAKAO LARNAKE NAJVEĆI PROBLEM PARTIZANA: Ko je „mutant“ iz drevnog grada, apsolutni vođa tima je bivša desetka Zvezde!

Objavljeno: 01.08.22 u 12:15

Partizan je imao sreće zbog nedostatka koncentracije tima sa Kipra, Mitjilend u ovakvom stanju bi bio gotovo nemoguća misija.

Fudbaleri Partizana četvrtka pred nama započinju svoj evropski put, a prv, od dve stanice, na pohodu na Ligu Evrope biće ni manje ni više nego Larnaka na Kipru. U svakoj mogućoj situaciji etiketu favorita bi imali crno-beli, čak i na gostujućem terenu, ali pošto se viceprvak Srbije mučio i u Novom Pazaru, ne sumnjamo da će AEK biti ozbiljan problem ekipi iz Humske.

Što se samog kluba tiče, on je osnovan ne tako davne 1994. godine kao fuzija dva kluba iz tog grada, EPA Larnake i Pezoporikosa. Klub nosi ime po drevnom nazivu grada na čijem je sad mestu Larnaka, Kitionu koji je osnovan pre blizu 3500 godina, pa odatle i akronim AEK (Ateltska unija Kitiona), a na grbu je lik admirala Kimona, koji je odbranio taj grad od Persijanaca sredinom petog veka p.n.e. Najveći uspeh u prvenstvu od  od osnivanja im je upravo drugo mesto, premijerno izdanje u kvalifikacijama za Ligu šampiona su neslavno završli već na prvom koraku od danskog Mitjlienda, a pre više od decenije su jedini put igrali grupnu fazu nekog evropskog takmićenja, Lige Evrope, gde su završili poslednji u grupi. Što se sadašnjosti kiparskog vicešampiona tiče AEK Areni, koja može da primi blizu 8000 gledalaca.

Igrački kadar Kiprana, iako nije previše kvalitetan, izuzetno je interesantan, pogotovu za navijače sa ovih prostora, jer čak četiri Balkanca verovatno počinju utakmicu. Apsolutni vođa ekipe jeste Ivan Tričkovski, bezmalo legenda AEK-a, koji igra već svoju osmu sezonu u klubu, pa i pored toga što je uveliko u 36. godini života, i dalje se uveliko igra zeleno-žutih vrti oko njega. Odigrao je preko 200 mečeva i postigao 127 pogodaka. Makedonac je pre gotovo 15 godina igrao za Crvenu zvezdu, gde je proveo dve sezone, pa ga se pojedini navijači crno-belih sigurno sećaju. Od bivših Zvezdinih prvotimaca tu je i Nenad Tomović, defanzivac sa preko 10 godina iskustva u Seriji A i Serii B, koji nije isti igrač kao kada je nastupao za reprezentaciju Srbije, ali i dalje može mnogo toga da ponudi. Njemu je partner u poslednjoj liniji Hrvoje Miličević, bosanski štoper kome je ovo druga sezona u klubu, i sasvim solidno deluje u tandemu sa pomenutim Tomovićem.

Bekove će činiti Španac Anhel Garsija i Roberto Rosales iz Venecuele, levo, odnosno desno, gde je prvopomenuti Madriđanin protiv Danaca pružio solidan meč u oba smera. Sredina je osigurana od strane Sanhurha Ojera, dugogodišnjeg igrača Osasune, koji se bliži četvrtoj deceniji, ali i dalje poseduje kvalitet, i specijalistu za prekide, ali i tragičara u penal-seriji pre nedelju dana, Gustava Ledesa. Krila su više tehnički potkovana nego brza, levo se očekuje Adam Đurčo, nekadašnji igrač splitskog Hajduka, strelac jednog od golova u dvomeču sa Midtjilandom, dok je desno asistent u poslednjoj utakmici, tipičan arapski krilni fudbal, iako je rođen u Francuskoj, Imad Faraj. Tim bi trebalo da kompletira mladi napadač Viktor Olatundži, koji je u velikom usponu forme, takođe strelac na asistenciju pomenutog Faraja, podjednako opasan i sa zemlje i sa vazduha, definitivno neko ko je željan igre i dokazivanja, može biti problem za defanzivce crno-belih. Vredi pomenuti i Izraelca Omrija Altmana, igrača koji je bio najzapaženiji na prošlom meču, čak i pogodio okvir gola duboko u produžecima.

Sama utakmica bi trebala da izgleda donekle identično kao i sa danskim predstavnikom, na papiru nema AEK kvalitet da pritisne i napadne Partizan, pa će svoje prilike najverovatnije vrebati preko igre u tranziciji, i kvalitetnih ofanzivnih igrača koji mogu jednim potezom da nanesu mnogo štete. Poljuljani tim Partizana ni u slučaju primljenog gola ne bi smeo da mentalno potpuno padne, jer nakon postignutog pogotka njegov rival obično bude najranjiviji sa najvećim padom koncentracije, pa su u oba navrata Danci kažnjavali svega nekoliko minuta nakon što su se našli u zaostatk i to nakon prekida. Sve u svemu, daleko bolja opcija od danskog viceprvaka, jer Partizan ne samo da može da se nadigrava nego ako se trgnu iz trenutnog nokdauna, mogu potpuno da napadnu AEK, a eto idealne prilike da se zaboravi jako loš start sezone.

Ono što se takođe ne sme zanemariti, jesu nehumani uslovi za igru na Kipru, utakmice se neretko igraju na preko 30 stepeni celzijusa, a kako meč počinje u četvrtak kada se najavljuju temperature na ostrvu do 35 stepeni celzujusa, od 17:30 časova po našem vremenu, definitivno sami vremesnki uslovi mogu biti daleko veći problem za Partizan od samog rivala.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter