0
Košarka

FOTO: FIBA

VELIKA BORBA KOŠARKAŠKOG SAVEZA BIH: Nemaju novca za Evropsko i Svetsko prvenstvo – nastup ugrožen!

Ivan Dobrić
Objavljeno: 23.07.22 u 16:48

Situacija je alarmantna.

Nedostatak sredstava za osnovne potrebe KS Bosne i Hercegovine, mogao bi da utiče na to da ova zemlja ne nastupi na Evrobasketu. Oni su se oglasili saopštenjem u kome su naveli da su saterani u ćošak i da su se za pomoć obratili gotovo svima, ali da pozitivan odgovor do sada nisu dobili.

Pored Evropskog prvenstva, na kome bi trebalo da učestvuju muškarci, BiH se palsirala i na Svetsko prvenstvo za žene koje se igra u Australiji. Takođe će u narednih 20 dana po dve kadetske i juniorske selekcije odmeriti snage na Evropskom prvenstvu.

Saopštenje KS BiH prenosimo u celosti:

Košarkaški savez BiH osigurao je deo sredstava za pripreme naših nacionalnih ekipa, uz pomoć sponzora i jednog dela institucija, kojima smo i te kako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, na primer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to nameravaju činiti i u predstojećim mesecima – ako uopšte budu u mogućnosti da odu na kontinentalna i svetska takmičenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani da otkažemo učešća na pomenutim takmičenjima. Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše devojke. S ponosom žele da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gde joj je mesto, među barjacima evropskih i svetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna dela i jasna podrška. Ne okrećite glavu, piše u saopštenju KS BiH.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter