0
Fudbal

FOTO: Unsplash/edoardo-busti

FUDBALSKA ASOCIJACIJA DONELA BITNU PROMENU PRAVILA: Nema više udaranja lopte glavom!

Objavljeno: 19.07.22 u 09:13

Za sada je u pitanju eksperiment.

Fudbalska asocijaija je uz saglasnost Međunarodnog Borda odlučila da u novoj sezoni donese jednu promenu pravila. U pitanju su utakmice dece do 12 godina, a na njima će biti zabranjeno udaranje lopte glavom.

U pitanju je eksperiment, a ako on bude proglašen uspešnim, od sezone 2023/24, će deci do 12 godina, igranje glavom biti zvanično zabranjeno. Sve ovo poteklo je od istraživanja koja su sprovedena u Velikoj Britaniji, gde je dokazano da fudbaleri češće obolevaju od demencije i bolesti mozga, a naučnici smatraju da ogroman uticaj na to ima igranje glavom.

Ovakva zabrana, već nekoliko godina je na snazi u Americi. Podsećamo, pomenuta Asocijacija je protekle godine preporučila da profesionalni fudbaleri na treninzima smanje udarce lopte glavom „jačeg inteziteta“ i da ih ograniče na 10 nedeljno.

– Nastavićemo da istražujemo nove ideje, u saradnji sa zainteresovanim stranama u igri, kako bi umanjili štetne posledice bez suštinskje promene strukture igre, saopšteno je.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter