0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

PETAR ORLANDIĆ ZA HS: ‘Od rođenja volim Zvezdu, gol na proslavi titule zauvek omiljeni! Ibra mi je idol, ali jedino slično što imamo su nos i visina!’

Objavljeno: 17.07.22 u 09:25

‘Moj najveći uspeh je što sam postao otac! Pre Zvezde sam radio na skeli, nikada o tome nisam pričao!’

‘Bez muke se pesma ne ispoja, bez muke se sablja ne sakova’, poruči Petar Petrović Njegoš, a primeniše istrajni u nameri da ostvare uspeh i ostave traga u onome čemu su život posvetili. Tokom čuvenih 90-ih u Podgorici je nastala jedna velika ljubav, na svu sreću obostrana, između fudbalske lopte i Petra Orlandića. Prve igračke korake načinio je u rodnom gradu, ne razmišljajući o tome da će samo nekoliko godina kasnije pred punom ‘Marakanom‘ obući dres voljenog kluba i zaigrati uz pesmu navijača, sa kojima je delio istu emociju. Malo je govorio, ali mnogo radio, kako na terenu, tako i van njega.

Nakon blistavih partija u Zeti, i kratke epizode u izraelskom Hapoelu, došlo je vreme da ostvari svoj fudbalski san. Za dve sezone na stadionu ‘Rajko Mitić‘, uz velike probleme sa povredama i snažnu konkurenciju, uspeo je da doprinese sa dvocifrenim brojem pogodaka. Uvek će ostati pitanje da li je mogao više, ali on je zahvalan na prilici i zadovoljan ostvarenim. Karijera ga je kasnije vodila na daleka putovanja. Fudbal, kojem je često znao da preda celog sebe, omogućio mu je priliku da zaigra u različitim državama, na više kontinenata, kao i priliku da spozna brojne kulture. Orlandić je igrao na Tajlandu, u Portugalu, Grčkoj, Kini, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini. Iako je posle Zvezde barem na papiru krenulo silaznom putanjom, neretko je Orlandić znao da golovima pokaže kvalitet koji poseduje i skrene pažnju da je još uvek velika pretnja za defanzivce i golmane. Nakon epizode u Zvijezdi 09, iskusni golgeter rođen 1990. godine trenutno je bez kluba, ali izgleda nikada srećnije i zadovoljnije. Vreme provodi sa svojom porodicom, koja je od nedavno bogatija za novog člana, dok redovno održava formu napornim treninzima. Crnogorac pažljivo razmatra ponude, a očekuje se da će uskoro ‘pasti’ odluku o tome gde nastavlja karijeru.

FOTO: STARSPORT

Petar je bez obzira na obaveze, kojih nesumnjivo ima više od kada je postao otac, odvojio vreme da govori za HotSport

Fudbal je jedini sport koji ga je zaintrigirao još od malena, ljubav se rodila na prvi pogled, ali uporedo je vredno radio teške fizičke poslove.

PO: Da se našalimo malo, ali priča je istinita. Jedino čime sam se bavio pre fudbala jesu fizički poslovi. Radio sam na skeli. Nikada o tome nisam pričao u Zvezdi, ili drugim klubovima. Nisam želeo da me neko saželjeva, da me tapše po ramenu. Ne stidim se bilo kakvog poštenog posla i svakog vrednog čoveka poštujem. Trenirao sam za sebe u teretani i fudbal naravno.

Još od dolaska u Zvezdu, Orlandića su često nazivali ‘crnogorskim Zlatanom Ibrahimovićem’, a Petar nikada nije krio da mu je švedski reprezentativac idol. Napadač je otkrio da imaju dve sličnosti.

PO: Zlatana cenim i volim, kao čoveka i kao igrača. Obožavam njegov stav, ponašanje temperament. Ibrahimović je moj idol od kada znam za fudbal. Uvek sam govorio da volim tog čoveka, ništa se nije promenilo. Jedino što imamo slično su nos i visina, mada mislim da je za nijansu viši – kazao je popularni Orlando sa osmehom na licu.

FOTO: STARSPORT

Vrhunac karijere doživeo je 2015. godine, kada je kao jedan od najboljih igrača u crnogorskom šampionatu stigao na stadion ‘Rajko Mitić’ i obukao dres voljenog kluba.

PO: Zvezda je najveći klub na Balkanu! Verovatno bi svaki igrač voleo da dođe na ‘Marakanu’, da se oproba, da pokaže šta zna ili ne zna. Ja sam imao tu čast, možda i sreće, da dođem u Zvezdu. Ipak, mislim da sam opravdao očekivanja, svoja sigurno. Statistika to pokazuje, a ona kaže da sam na 28 utakmica postigao 15 golova. Mislim da je moglo i bolje, ali veliki uticaj su imale povrede koje su me udaljile sa terena u značajnoj meri. Kuburio sam sa povredama stalno, ne samo u Beogradu.

Petar ne propušta priliku da posmatra utakmice nekadašnjeg kluba, pa je u razgovoru za naš portal izneo svoja očekivanja od crveno-velih u predstojećoj sezoni.

PO: Od kada sam otišao iz Zvezde stalno pratim mečeve, a gledao sam i ranije. Oduvek sam navijač crveno-belih i uvek ću navijati. Nisam imao sreće da budem tu duže, da se ne vraćamo sad na te teme. Nadam se da će Zvezda osvojiti titulu i otići u Ligu šampiona, daće Bog da bude takav scenario.

FOTO: STARSPORT

  Od samog dolaska na ‘Marakanu’ rodilo se prijateljstvo sa Lukom Jovićem. Tada talentovani dečak iz Bjeljine, a sada zvezda evropskog fudbala, bio je deo tandema sa Orlandićem. Biranim rečima crngorski napadač govori o novom golgeteru Fiorentine, koji je na debiju za ‘ljubičaste’ upisao čak četiri pogotka.

PO: Luka je moj brat, veliki prijatelj. Od starta u Beogradu, 2015. godine, sa njim sam bio u sjajnom odnosu. Nastavilo se to i posle. Niko tada nije znao da će stići do Reala, pa da se družimo iz interesa. Nema tog kod mene, cenim samo ljudskost. Luka je dobar, vaspitan i kulturan momak, pravi čovek, ljudina! U Realu mu je bilo potrebno samo vreme, minutaža. Svaki igrač koji sedi na klupi, dobije šansu na kašičicu, nije dobro za njega. To ubija samopozdanje, nije zdravo za psihu. Potrebno mu je samo malo, a vidite sami kako je debitovao. Čovek je odmah dao četiri gola, nastaviće tako u prvenstvu!

FOTO: STARSPORT

  Kada je u pitanju najbitniji momenat u karijeri, rođeni Podgoričanin nije imao nikakvu dilemu.

PO: Svaki gol mi je drag, pogotovo oni u crveno-belom dresu. Međutim, jedan uvek izdvajam. Bilo je to na proslavi titule protiv Radničkog iz Niša. Ušao sam u 74. minutu i postigao gol, a Marakana krcata. Pamtiću to za ceo život, najdraži momenat u karijeri – kazao je Orlandić, pa se osvrnuo na fenomenalnu atmosferu koja je vladala u timu za vreme njegovog boravka u srpskoj prestonici:

PO: Na Marakani je uvek bilo zanimljivo. Šalili smo se svakodnevno, saigrači verovatno pamte neke moje ispade. Uvek im je bio zanimljiv moj crnogorski naglasak. Družili smo se na pravi način.

Skromni momak iz Podgorice vrlo jasno otkriva životne prioritete. Petar vrlo često i sa posebnim raspoloženjem govori o svojim najmilijima, a uloga oca je ono o čemu je oduvek maštao.

PO: Oduvek sam želeo da imam porodicu. To je moj san, koji se hvala Bogu nedavno ostvario. Zdravlje je na prvom mestu. Povrede me muče i dan danas, pa se nadam da u novom klubu neću imati tih problema. Najveći uspeh u mom životu je što sam se ostvario kao otac!

FOTO: STARSPORT

Ponuda ima, one pristižu na adresu iskusnog golgetera, ali ušao je u godine u kojima je potrebno poklapanje više uslova da bi stavio paraf na ugovor.

PO: Ako me zdravlje posluži voleo bih da igram fudbal još nekoliko godina. Trenutno sam bez angažmana, razmatram šta je najbolje za mene u ovom momentu. Nisam više mlad, pa pažljivo biram.

Pojedini crngorski fudbaleri i reprezentativci ostavili su dubok trag u srpskom fudbalu. Među napadačima izdvaja se svakako Stevan Jovetić, a dugo posle Orlandića u redovima vodećih timova nije bilo crngorskog golgetera – sve do Marka Rakonjca. Mladi napadač je prošle sezone zasenio javnost partijama u dresu Čukaričkog, što ga je brzo ‘lansiralo’ u Lokomotivu iz Moskve uz obeštećenje od dva i po miliona evra. 

PO: Nisam gledao Rakonjca. Čuo sam da je odličan i da je otišao u Rusiju. Daće Bog da ostvari uspešnu karijeru, pa da ga gledamo u najboljim evropskim klubovima. Želim mu svu sreću!

Zamislio se napadač na trenutak, kada je dobio pitanje: ‘Šta bi Petar Orlandić promenio kod sebe da može?’.

PO: Ne kajem se ni za šta u životu. Da nešto mogu da promenim,hmm… Na drugačiji način bih otišao iz Zvezde, žalim zbog toga malo zaista. Volim taj klub! Sve ostalo ne bih menjao, daleko od toga da sam narcis, samo sam svestan posledica svojih odluka – konstatovao je Petar Orlandić u intervjuu za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter