0
Fudbal

FOTO: Hisense

HISENSE DONOSI: NAJUPEČATLJIVIJI MOMENTI U ISTORIJI SVETSKIH PRVENSTAVA (2/3) – ČUDA U FINALIMA! (VIDEO)

Objavljeno: 09.07.22 u 09:47

Uživajte u legendarnim potezima!

Sponzor Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, kompanija Hisense, donosi nastavak serijala sa najzanimljivijim i najupečatljivijim trenucima u istoriji mundijala. Novih pet momenata posvećeno je nezaboravnim momentima iz finala, a neki od njih odlučili su čak i samog šampiona.

1. Da li je prešla crtu ili ne?

Engleska je osvojila Svetsko prvenstvo jedan jedini put, i to kada je bila domaćin. Desilo se to davne 1966. godine, u Londonu, na Vembliju, protiv Nemačke! Rezultat nakon 90 minuta je bio 2:2 I utakmica je išla u produžetke. Sa izjednačujućim golom u 89. minutu Nemci su bili u psihološkoj prednosti. Ipak, nisu to iskoristili. Nakon pasa Alana Bola, Džeof Hurst je primio loptu u šesnaestercu, šutirao visoko, pogodio prečku i… ostalo je istorija. Lopta se od prečke odbila u pod, međutim, niko nije bio u potpunosti siguran da li je preška crtu ili ne. Sovjetski linijski sudija Tohirov prvo je poništio gol, a potom ga, nakon konsultacija sa glavnim sudijom, priznao. Engleska je nakon toga dala još jedan gol i sa 4:2 postala šampion. Međutim, ta titula je zauvek ostala vezana uz kontroverzu I večito pitanje da li je lopta uistinu prešla crtu ili ne.

2. Akcija Brazila i gol Alberta Karlosa protiv Italije

„Tiki-taka pre nego što se tako zvao“ možda bi bio najbolji opis akcije koja je obuhvatila devet dodavanja i 32 dodira pre nego što je Alberto Karlos „zakucao“ loptu u suprotni ugao italijanskog gola. Ovim golom potvrđena je uverljiva pobeda Brazila sa 4:1 u finalu Svetskog prvenstva 1970. godine koje se igralo u Meksiko Sitiju. Prema mnogima ovo je bila najbolja ekipa koja je ikada zaigrala u finalu mundijala, a akcija koju su krunisala dodavanja Žarzinja i Pelea kao i fantastični finiš Alberta Karlosa definitivno može da posluži kao jak argument za ovu tvrdnju.

https://www.youtube.com/watch?v=M5HbmeNKino&ab_channel=Soccerex

3. Čudo u Bernu

U vreme održavanja Svetskog prvenstva 1954. godine u Švajcarskoj, Nemačka se još uvek oporavljala od posledica rata, sankcija i podele na četiri zone. Tim Zapadne Nemačke bio je poluprofesionalan, u smislu da je fudbalski savez zahtevao da igrači pored fudbalske karijere imaju i stalan posao. Sa druge strane nalazila se najjača fudbalska sila tog vremena, mađarska „Laka konjica“, neporažena četiri godine i predvođena Ferencom Puškašom. Nakon samo osam minuta Mađarska je vodila sa 2:0, a već u 18. Nemci su uspeli da izjednače. U međuvremenu je počela i kiša, što je pomoglo Zapadnoj Nemačkoj, čiji igrači su u tom trenu na kopačke stavili čepove posebno namenjene takvim vremenskim uslovima. Taj tip kopački je za to vreme predstavljao pravu inovaciju, a ta prednost osetila se i u odnosu snaga na terenu. U 84. minutu Nemačka je uspela da postigne gol za 3:2 i tako ostvari pobedu koja će do danas sloviti kao najveći preokret u istoriji finala svetskih prvenstava, zbog čega je utakmica i ponela naziv „Čudo u Bernu“.

4. Improvizacija za istoriju

Garinča, Didi, Vava, Mario Zagalo i… sedamnaestoogodišnji Pele, budući najbolji igrač u istoriji fudbala. To je bila okosnica momčadi Brazila koji je te 1958. zahvaljujući ovom dečaku postao prvi puta šampion sveta. Do finala je dao četiri gola, a onaj koji je u završnici postigao protiv Šveđana ušao je u anale. Nakon centaršuta na rub kaznenog prostora Pele je primanjem lopte na grudi izbacio jednog igrača. Lopta se odbila od zemlje i taman kad je želeo da je uputi prema golu, pred njim se našao još jedan Šveđanin. Majstor improvizacije, Pele je u poslednjem trenu promenio odluku i odlučio da loptu prebaci preko njega i nakon toga šutira. Sve što je zamislio mu je i uspelo i Brazil je povečao vođstvo na 3:1. Do kraja su on i Zagalo postigli po još jedan gol svaki, a krajnji rezultat je bio 5:2 u korist novih svetskih prvaka.

5. Bađo – od heroja do tragičara

Fotografija razočaranog Roberta Bađa u dresu Italije i ekipe Brazila kako slavi pored njega malo kojeg ljubitelja fudbala ostavlja ravnodušnim. Ono što ovaj trenutak svrstava među najinteresantnije u istoriji fudbala jeste činjenica da je upravo Bađo doveo Italiju do finala Svetskog prvenstva u Americi 1994. godine sa pet postignutih golova da bi na kraju upravo njegov promašeni jedanaesterac doneo titulu Brazilu. Rezultat je nakon 120 minuta bio 0:0 i nakon četiri šutirana penala, Brazil je postigao tri gola, a Italija dva. Na redu su bili „Azuri“, tačnije Bađo. Ukoliko da gol, ostaju u igri. Ukoliko ne, „Karioke“ su prvaci sveta. Tafarel je otišao u pogrešnu stranu, međutim, Bađov udarac je otišao visoko iznad gola. Brazil je postao prvak prvi puta nakon Peleove generacije.

FOTO: Hisense

Koliko god gledanje fudbala uživo predstavlja poseban užitak, svedočenje čudima koja se pamte, uz brojne reprize, možda je ipak najbolje putem TV prenosa. Na ovaj način možete da vidite i usporene snimke najboljih poteza i ponovite svaku situaciju koja vas interesuje. Verni sponzor FIFA i Svetskog ULED TV linija kompanije Hisense nudi niz modela koji podižu iskustvo uživanja u TV sadržajima na potpuno novi nivo. Uz U7QF I U8GQ modele uživajte u slici kristalno čistoj kao da se nalazite na terenu I sopstvenim očima gledate u poteze ovih fudbalskih zvezda.

Hisense je vodeći TV provajder koji ruši granice primenom najnovijih tehnologija, donoseći u vaš dom zabavu, najbolju u svojoj klasi. Više informacija na rs.hisense.com.

HISENSE DONOSI: NAJUPEČATLJIVIJE MOMENTE U ISTORIJI SVETSKIH PRVENSTAVA (1/3)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter