0
Domaći fudbal

FOTO: @fcararat/Instagram

SRBI NA EVROPSKOJ SCENI – MARKO PRLJEVIĆ ZA HS: ‘Verujem u pobedu protiv Škendije! Balkanski mentalitet je njihov glavni adut!’ (FOTO)

Objavljeno: 07.07.22 u 09:15

Srbin sa najviše nastupa u jermenskom šampionatu kreće u pohod na grupnu fazu Lige konferencija u dresu Ararata iz Jerevena.

Obožavaoci najpopularnije igre na planeti tradicionalno teško ‘prebrode’ letnju pauza između dve sezone. Početak kvalifikacija za evropska takmičenja izmami osmehe na licu fudbalske publike. Od utorka se aktivno vodi borba za mesto u grupnim fazama elitnih takmičenja Starog kontinenta. Brojni srpski fudbaleri širom Evrope pokušavaju da pomognu svojim klubovima u nameri da se domognu društva najboljih. Među njima je i Marko Prljević, standardni defanzivac slavnog jermenskog Ararata iz Jerevana. Prljević nije jedini Srbin u redovima sastava koji je prethodnu sezonu završio na 4. poziciji nacionalnog šampionata, jer mu ‘društvo pravi’ sunardonik, napadač Igor Stanojević.

Srpski dvojac i saigrače, u četvrtak očekuje prva prepreka u pohodu na ulazak u grupnu fazu Lige konferencija. Ararat u terminu od 20 časova gostuje ekipi Škendije iz Severne Makedonije. Utakmica će biti odigrana na Nacionalnoj areni ‘Toše Proeski’ u Skoplju, jer stadion Škendije ne ispunjava sve zahteve koje je propisala UEFA. Glavni arbitar meča biće švajcarski sudija, Lukas Fahndrih.

Uoči utakmice u makedonskoj prestonici, za HotSport govorio je štoper Ararata, Marko Prljević.

FOTO: marko.prljevic88/ Instagram screenshot

MP: Do sada su jermenske ekipe uvek startovale od prvog kola kvalifikacija, nebitno koje takmičenje je u pitanju. Od ove sezone drugoplasirani tim kreće od druge runde. Mi smo sa četvrte pozicije izborili izlazak u kvalifikacioni ciklus, pa moramo da se borimo od prvog kola. Iskreno, žreb nam je ove godine bio naklonjen, dosta povoljniji u odnosu na prethodnu sezonu. Tada smo se posle Fehervara sastajali sa Slaskom. U slučaju da budemo bolji od Škendije, igraćemo sa Valmierom iz Letonije. 

Prljević je nedavno postao Srbin sa najviše nastupa u elitnom rangu jermenskog fudbala. Uveliko je prebacio trocifrenu cifru, a ne fali mu optizma kada su u pitanju očekivanja na evropskoj sceni.

MP: Nama je mnogo teže da uđemo u grupnu fazu, jer nas do kraja kvalifiakcija potencijalno očekuje čak četiri dvomeča. Daleko lakše je šampionu prvenstva, jer oni u slučaju ispadanja iz Lige šampiona mogu u Ligu Evrope, a ako i tu ispadnu, nastavljaju borbu za Ligu konferencija. Aleškert je to uspeo prošle godine, oni su prva jermenska ekipa koja se takmičila u nekoj grupnoj fazi. Mi smo optimistični kada je dosadašnji žreb u pitanju. Verujem i nadam se u prolazak protiv Škendije, a kasnije i protiv letonskog kluba.

Balkanski mentalitet, spoj mladosti i iskustva, kao i fudbalsko znanje kapitena Ferhana Hasanija, Marko ističe kao glavne adute njihovog rivala.

MP: Škendija je dosta kvalitetna ekipa. Pokazali su to kroz domaće prvenstvo, ali i evropska nadmetanja. U poslednje dve, tri sezone nisu na nivou od ranijih godina kada su bili šampioni državi, ali svi znamo kakve su balkanske ekipe. Igraju čvrsto, na rezultat, neće biti lako. Ulazimo u deul sa puno samopuzdanja, verujemo u pobedu. Škendija ima dosta mladih i ambicioznih igrača, uz kapitena Hasanija koji se vratio iz inostranstva, biće jako teško protiv njih. Olakšavajuća okolnost za nas je što se duel igra na neutralnom terenu.

Pojedini domaći klubovi izrazili su želju da dovedu Prljevića kao pojačanje u borbi za što bolji plasman na tabeli Superlige Srbije, ali Marko ne veruje da će se tokom ovog prelaznog roka to ostvariti.

MP: Naše ambicije u nacionalnom šampionatu su porasle. Klub želi da se bori za vrh, isto tako u Kupu. Što se mene lično tiče, ugovor mi ističe krajem meseca. U toku su pregovori da li ću produžiti saradnju. Imam još nekoliko ponuda, tako da ću dobro razmisliti o tome gde ću nastaviti karijeru. Bilo je naznaka o mom povratku u srpski fudbal, ali mislim da se stvari nisu poklopile. Verovatno se to neće dogoditi u ovom roku.

Iako nije u Srbiji, Prljević kada kod mu vreme to dozvoli, sa uživanjem prati utakmice srpskih klubova. Srbiju će na evropskoj sceni ove sezone predstavljati Crvena zvezda (Liga šampiona), Partizan (Liga Evrope), Čukarički i Radnički iz Niša (Liga konferencija).

MP: Neki klubovi su imali lakši, neki teži žreb. Možemo očekivati dobar plasman, poznajući kvalitet srpskog fudbala. Vidim da se ulože u infrastrukturu, kao i da se dovode odlična pojačanja. Sve je više stranaca u Srbiji, tako da smatram da se naš fudbal sve više razvija. Uspesi reprezentacije sa sobom donose i bolje rezultate i stanje u domaćem prvenstvu – kazao je Marko Prljević u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter