0
Fudbal

FOTO: Udruženje Džentlmeni

STOP GOVORU MRŽNJE U SPORTU: Udruženje Džentlmeni ima plan!

Objavljeno: 01.07.22 u 18:22

Problem govora mržnje u sportu i način kako se tome suprotstaviti, bio je glavna tema seminara koji je održan u Kući fudbala u Staroj Pazovi.

Seminar je održan u organizaciji Udruženja navijača „Džentlmeni“ iz Beograda, a saradnici u projektu su bili Fudbalski savez Srbije i Fudbalski klub Čukarički.

Projektni skup je organizovan u okviru Erasmus+ projekta „RIGHTS“, čiji akronim znači „Respect is the goal, hate speech threatens sport integrity“, ili u prevodu „Poštovanje je cilj, govor mržnje ugrožava integritet u sportu“.

FOTO: Udruženje Džentlmeni

Projekat sprovodi sedam međunarodnih organizacija, a osim „Džentlmena“ učešće su uzela dva Univerziteta i četiri nevladine organizacije iz Italije, Portugala, Bugarske, Grčke i Turske.

Na seminaru su sportski treneri izvodili radionice sa mladim fudbalerima Čukaričkog, gde je cilj bio da se sportistima približe teme i pojave raznih oblika govora mržnje u sportu, kao i način kako se tome suprotstaviti. Kada kažemo radionica, misli se na edukativne igre ili igrice kroz koje su mladi sportisti, uz koordinaciju trenera, mogli da shvate i razumeju pojmove kao što su diskriminacija, jednakost, pravičnost, rasizam, uznemiravanje, vređanje na raznim osnovama, govor mržnje, respekt, fer plej i slično.

FOTO: Udruženje Džentlmeni

Ovaj projekat služi da se probudi sportsko i javno mnjenje što se tiče problematike govora mržnje na sportskim terenima i da se počne sa intenzivnijim delovanjem u smeru prevencije. U tom smislu učešće su uzeli i predstavnici relevantnih institucija koje se bave sportom i koje bi u budućnosti trebalo da budu nosioci ovakvih aktivnosti.

Ispred Ministarstva omladine i sporta pomoćnik ministra Uroš Pribićević dao je snažnu podršku projektima poput ovog.

Ovakvi seminari i vebinari gde se govori mladima šta su navijači, a šta su huligani su jako važni. Mi u okviru ministarstva pitanje navijača prepoznajemo kao veoma važnu temu. Država Srbija se ozbiljno bavi tom temom. Mi imamo međuresorni savet za Suzbijanje nasilja na sportskim priredbama, gde se u saradnji ministra sporta i ministra unutrašnjih poslova radi na prevenciji ovih problema. Ovo je sjajan projekat koji će oblikovati buduće generacije navijača i sportista. Veoma je bitna edukacija u razvoju vrednosti – uz jasnu poruku da Ministarstvo podržava ovakve projekte.

Prisutnima se obratila i Aleksandra Ćupović, direktor sektora opštih poslova u Fudbalskom savezu Srbije.

FOTO: Udruženje Džentlmeni

Savez svesrdno podržava ovakvu vrstu projekta. U nekima je čak i aktivan učesnik. Mi u Savezu promovišemo sport sa pravim vrednostima. Jako je bitno da se razgovara o ovim temama, pogotovo u godini kada se održava Svetsko prvenstvo u Kataru.

Prilikom rada na projektu, učesnici projekta iz Italije, Portugala, Grčke,Turske, Bugarske i Srbije sproveli s detaljne analize načina edukacije sportskih trenera i došli do zaključka da takoreći nigde ne postoji formalna edukacija sportskih trenera u domenu interkulturalne komunikacije kao i na temu borbe protiv govora mržnje u sportu, što je vrlo važan segment u današnje vreme i namera je i Evropske komisije, a takođe i organizacije UEFA, da se radi na razvoju ovakvih edukativnih programa.

FOTO: Udruženje Džentlmeni

Realizacija ovakve vrste radionica je pionirski poduhvat jer se na tlu Evrope do sada nije sprovodila ovakva vrsta edukacije.

Organizator skupa – Udruženje navijača Džentlmeni postoji od 2007. godine. Aktivno podržava fudbalsku reprezentaciju Srbija na svim utakmicama, a u poslednjih nekoliko godina aktivno se bavi projektima čiji je cilj spečavanja nasilja, huliganizma, govora mržnje i svih ostalih negativnih pojava u sportu, na stadionima i oko stadiona. Promovišu prave vrednosti, saradnju, toleranciju i pristojno ponašanje na tribinama.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter