0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički/ STARSPORT

NOVA SEZONA – NOVI ŠEF STRUČNOG ŠTABA: Čak 10 superligaša počinje takmičenje sa novajlijom na klupi! (FOTO)

Objavljeno: 01.07.22 u 23:25

Trenerska vrteška u elitnom rangu!

U elitnom rangu srpskom fudbala ustalila se praksa kojima se mnogima ne dopada, ali u pojedinim slučajevima zaista je neophodnu primeniti je. Česta promena šefova struke primenjuje se uglavnom tokom sezone, zbog loših rezultata kojima uprave klubova nisu zadovoljne. Retko koji klubovi imaju strpljenja da sačekaju period uigravanja tima, pa smo svedoci situacija gde treneri gube posao posle samo nekoliko odigranih rundi takmičenja.

Između dve sezone situacija na tržištu je zanimljiva i čini se da su pojedini klubovi izabrali stručnjake u koje imaju veliko poverenje, te da su spremni da im pruže ozbiljniju šansu. Sa druge strane, niko ne garantuje da nećemo gledati otkaze već tokom prvog dela prvenstva.

Čak 10 superligaša startuje sezonu sa novim trenerom na klupi.

  1. Partizan – Ilija Stolica
FOTO: STARSPORT

-Aleksandar Stanojević je odlučio da napusti crno-bele po završetku prethodne sezone. Iskusni stručnjak je završio saradnju sa klubom iz Humske, nezadovoljan činjenicom da je Partizan još jednu sezonu finiširao bez osvojenog trofeja. Njega je na mestu trenera zamenio Ilija Stolica. Mladi stručnjak je u dosadašnjoj karijeri predvodio Voždovac, Vojvodinu, Olimpiju iz Ljubljane, a bio je i selektor U21 reprezentacije Srbije.

FOTO: FK Čukarički

2.  Čukarički – Dušan Kerkez

– Nakon uspešne igračke karijere, koju je završio na Kipru, Dušan Kerkez se otisnuo u trenerske vode. Četiri godine proveo je na klupi omladinske selekcije voljenog AEL-a, gde je prikupio poverenje uprave kluba koja ga je postavila za šefa struke prvog tima. Opravdao je Kerkez njihova očekivanja, igrao evropska takmičenja, a jedne sezone podigao trofej šampiona Kupa Kipra. Čukarički nije klub koji redovno menja trenere, ali je tokom prethodne sezone zbog situacija koje nisu vezane sa rezultatima, smenio Sašu Ilića. Funkciju vršioca dužnosti obavljao je Milan Lešnjak, koji je danas važan šraf u stručnom štabu Kerkeza. Uprava Čukaričkog predvođena predsednikom Obradovićem, i direktorima Matijaševićem i Grkinićem, zna kako se prave uspesi, pa ja maksimalno uverena u kvalitete novog trenera.

FOTO: FK Čukarički

3. Napredak – Dušan Đorđević

– Sezonu je počeo na klupi Brđana. Delovalo je da sve ide u pravcu uspeha, ali usledio je pad u formi, poraz u evropskim kvalifikacijama i nekoliko iznenađenja u prvenstvu. Bez ikakve sumnje, Đorđević je na Banovom brdu ostavio dobar utisak, ali ekipi je bila potrebna promena. Otisnuo se stručnjak u nove izazove i seo na klupu Radnika iz Surdulice. Klub se nalazio u gotovo bezilaznoj situaciji, čekala ih je velika borba za opstanak. Đorđević je sa svojim stručnim štabom napravio ozbiljne promene, a ekipi su nijanse nedostajele da se domogne i plej-ofa. Jedini je trener u ligi, koji je prethodne sezone u duelima sa aktuelnim šampionom Srbije, Crvenom zvezdom, ostao neporažen uz skor od jedne pobede i remija. Đorđević je u Kruševcu zamenio Zorana Kizu Milinkovića.

FOTO: FK Vojvodina

4. Vojvodina – Milan Rastavac

-Iskusni stručnjak se vratio u Srbiju nakon uspeha u inostranstvu! Rastavac je po drugi put u karijeri pojačao klupu Stare dame, ovoga puta u ulozi glavnog trenera. Milan je kasnije radio u Ksantiju, Radničkom iz Niša i grčkom Asteras Tripolisu. Obavljao je funkciju selektora omladinske selekcije Srbije. Vojvodina se pojačava iz dana u dan, a predvođena novom upravom i trenerom, želi da se vrati u vrh srpskog fudbala. Koliko je to realno kada u obzir uzmete kvalitet Zvezde, Partizana, Čukaričkog, te još nekoliko ekipa koje konkurišu za sam vrh, videćemo od naredne sedmice. Vojvodinu je tokom većeg dela prethodne sezone predvodio Slavoljub Đorđević, kojeg je u Novom Sadu zamenio Dragan Radojičić.

FOTO: STARSPORT

5. Radnički Niš – Tomislav Sivić

-Radnički je pod komandom Radoslava Bataka uspeo da se domogne evropske scene. Nišlije su završile sezonu kao četvrtoplasirani sastav u Superligi. Delovalo je da će Batak nakon sjajnih rezultata ostati i pokušati da odvede klub u Ligu konferencije, ali klub je ubrzo demantovao te navode. Stil igre koji Radnički želi da forsira, ne poklapa se sa Batakovom strategijom. Ekipa sa ‘Čaira’ želi da igra napadački fudbal, pa su angažovali doskarašnjeg trenera Novog Pazara, Tomislava Sivić. Iskusni stručnjak, sačuvao je Pazarce u eliti prošle sezone i zaslužio šansu u Nišu.Trenerskim poslom bavi se od 1996. godine, a promenio je veliki broj klubova. U nekoliko navrata radio je u FSS-u, kao selektor mlađih selekcija.

FOTO: STARSPORT

6. Radnik Surdulica – Aleksandar Linta

-Ozbiljne rezultate ostvario je u redovima Zmajeva, ali Evropa mu je izmakla u finišu uzbudljive sezone. Voždovac je za njegove vreme igrao atraktivan, napadački fudbal, a kadu su svi očekivali da će ostati u prestonici i naredne sezone, Linta je odlučio da promeni sredinu. Aleksandar će raditi u Surdulici, gde će pokušati da napravi iskorak sa Radnikom. Prethodno je tokom karijere radio u ljubljanskoj Olimpiju, Irtišu iz Pavlodara, Radničkom iz Kragujevca i U18 selekciji Srbije.

FOTO: FK Voždovac

7. Voždovac – Nebojša Jandrić

-U momentu kada je Linta otišao, Voždovac je brzo morao da reaguje. Tražio se stručnjak, čiji se stil igre mnogo ne razlikuje od prošlog šefa struke, kako bi se igrači što brže navikli na promenu. Izbor je pao na Nebojšu Jandrića. Nema sumnje da će Zmajevi biti ofanzivni i tokom predstojeće sezone, jer to je ono što želi bivši trener IMT-a i Inđije.

FOTO: Radnički 1923

8. Radnički Kragujevac – Dejan Joksimović

-Nenad Lalatović je ispunio svoje obećanje! Popularni Lala je sačuvao status superligaša, a potom napustio Kragujevac. Naredne sezone predvodiće Borac iz Banjaluke, a njega je u Radničkom zamenio Dejan Joksimović. Dobro poznato ime u Kragujevcu! Miljenik navijača sa ‘Čika Dače’ proveo je dobar period karijere upravo u Kragujevcu. Upoznat je sa kompletnom situacijom u klubu. Joksimović je dete Radničkog, što kao igrač, tako i kao trener. Bio je kapiten kluba u kojem je završio igračku, a počeo trenersku karijeru. Dejan je radio u svim mlađim selekcijama kluba, tako da mu uloga trenera Radničkog neće biti strana. Klub osnovan 1923. godine biće zadovoljan opstankom u eliti, ali spreman je za pokušaj napretka i što boljeg plasmana na tabeli.

FOTO: STARSPORT

9. Novi Pazar – Vladimir Gaćinović

-Novi Pazar je zahvalan Tomislavu Siviću što će i ove sezone biti deo elite. Iskusnog stručnjaka zamenio je čovek koji već dugo radi u Superligi. Sa Spartakom je Vladimir Gaćinović nizao uspehe u prvom mandatu, što nakon neuspešne epizode u Nišu nije bio slučaj. Tokom duge karijere radio je u Vojvodini, Leotaru, Suduvi i Igalu. Gaćinović odlično poznaje srpski fudbal, pa nema sumnje da je dobra opcija za Pazarce. Inače, Vladimir je otac srpskog reprezentativca Mijata Gaćinovića.

FOTO: STARSPORT

10. Mladost GAT – Branko Žigić

-Brat čuvenog reprezentativca Srbije Nikole Žigića i čovek koji je vodio Proleter do velikih uspeha, vratio se na superligašku scenu. Branko Žigić je seo na klupu ekipe Mladosti GAT iz Novog Sada, koja je preko Prve lige Srbije izborila plasman u elitni rang takmičenja. Mladi stručnjak je poznat po izgrađenom sistemu igre, koji ne želi da menja. Žigić želi da igra ofanzivno, ali pitanje je koliko će to uspeti s obzirom da njegov tim važi za jednog od glavnih kandidata za donji deo tabele, barem na papiru, uoči početka sezone.

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter