0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

DUŠAN KERKEZ: ‘Docić je najveće pojačanje Čukaričkog, pokazao zašto je kapiten! Čuo sam se sa novim špicem!’ (FOTO)

Objavljeno: 30.06.22 u 10:00

Trener Brđana zadovoljan urađenim na letnjim pripremama u Sloveniji.

Ekspedicija Čukaričkog doputovala je u Beograd u ranim jutanjim časovima. Fudbaleri kluba sa Banovog brda uspešno su završili pripremni period na Bledu. Belo-crni su na generalnoj probi, koja je odigrana u Ljubljani na Atletskom stadionu, sa minimalnih 1:0 bili bolji od poljskog Slaska. Brđani su prethodno odigrali još četiri susreta prijateljskog karaktera.

FOTO: FK Čukarički

Najpre su remizirali sa ekipama Celja i Tuzla Sitija, potom je usledio trijumf protiv Olimpije iz Ljubljane, a zatim i poraz od ekipe Brava. Izabranici Dušana Kerkeza izgledali su sve bolje i bolje kako su se pripreme bližile kraju. Mladi stručnjak je neretko kombinovao sastav na mečevima, kako bi svakom igraču pružio priliku da pokaže talenat i kvalitet koji poseduje. Rezultat nije bio u prvom planu, sve do generalke, bez obzira što belo-crni ne kriju da uvek kreću u pohod na osvajanje celog plena. Čukarički može da se pohvali činjenicom da u svakom trenutku na teren može da pošalje tim od čak 11 bonus igrača, što je retkost među ostalim klubovima u nacionalnom šampionatu.

Podatak koji raduje upravu i stručni štab, ali i navijače sa Banovog brda, jeste da su se pripreme završile bez ozbiljnih povreda. U prestonicu Srbije svi igrači vratili su se zdravi. Uslovi za rad na Bledu bili su fantastični, što je dodatno olakšalo igračima da pruže svoj maksimum. Brđani su svesni težine sezone koja je ispred njih, ali svi su saglasni kada su u pitanju ciljevi – Čukarički je spreman za korak napred. Klub će sezonu otvoriti borbama na tri fronta, u Superligi Srbije, kvalfiikacijama za Ligu konferencija i nacionalnom Kupu.

Prvi izazov ekipu već očekuje sledećeg vikenda, kada će odigrati premijerni meč u novoj sezoni elitnog ranga domaćeg fudbala. Protivnik je ekipa TSC-a iz Bačke Topole, koja se za narednu sezonu pripremala takođe na Bledu. Prvi rival u pohodu na grupnu fazu evropksog takmičenja je ekipa Rasing Uniona, koja dolazi iz Luksemburga.

FOTO: FK Čukarički

Po završetku pripremnog perioda u Sloveniji i utakmice proitv Slaska, šef stručnog štaba Dušan Kerkez, govorio je za novinare Mozzart Sporta, Telegrada i HotSporta.

DK: Iza nas su pripreme kakve smo i očekivali. Bile su malo drugačije nego do sada zato što su kraće, pa kao i sve ostale ekipe u Srbiji nismo mogli da odradimo sve, ali moramo da se prilagođavamo. Zaista sam zadovoljan, prvo jer smo došli na Bled, izbor uprave je bio odličan, imali smo sjajne uslove i momci su od prvog dana radili super. Normalno je da izgubimo neku utakmicu i odigramo nerešeno, ali sam zadovoljan. Uvek tražim od igrača bolje i više, neću se nikada zadovoljavati, potrebno je da i oni imaju isti stav i samo tako možemo da napredujemo.

FOTO: FK Čukarički

Sasvim je jasno da Brđani sve do generalne probe nisu rezultat stavljali u centar pažnje, ali u Sloveniji su ostvareni trijumfi protiv dva najkvalitetnija rivala – ljubljanske Olimpije i poljskog Slaska. Trijumfi su izmakli u ostalim duelima, ali raduje činjenica da je Čukarički imao inicijativu i ‘više od igre’ na svim susretima.

DK: Igrali smo sve utakmice gledajući da svi imaju sličnu minutažu i da svi budu spremni za prvo kolo. Zato smo igrali poslednje dve provere dan za danom kako bi dosta igrača imalo 90 minuta jer nikad nije samo 11 igrača u konkurenciji. To što smo pobedili dva najjača rivala daje mi optimizam da smo na pravom putu.

Sportskoj javnosti je dobro poznato kakav odnos Brđani imaju prema mladim igračima. Svake sezone u prvi plan iskoči neko od bonusa, a belo-crni priliku pružaju velikom broju talenata, koji su budućnost srpskog fudbala. Ekipa ove sezone želi dodatni napredak, pa je u većoj meri spojila mladost i iskustvo. Mladi nade imaju svakodnevnu šansu da rade sa znatno iskusnijim kolegama, koji iza sebe imaju bogate karijere.

DK: Bitno je da imamo iskustvo u ekipi. Naravno, imamo dosta mladih igrača i oni će dobiti šanu, ne samo da će dobiti šansu već verujem da će imati veoma bitnu ulogu u sezoni pred nama, ali u ovom momentu smatram da je iskustvo bitno da bismo krenuli sa dobrim rezultatima. Bitno je za klub, igrače i sve nas da imamo dobar start. Naravno, neće biti lako, ali ja verujem u igrače.

Pitanje o startnoj postavi je neizbežno. Brđani su protiv Slaska nastupili u sastavu: Mićović – Puškarić, Vujadinović, Stevanović, Roganović – Kovač, Mijailović, Docić – Ivanović, Adžić, Spasojević. Imajući u vidu da je ovo, barem na papiru, najkvalitetnija ekipa koja je istovremeno zaigrala na nekoj pripremnoj utakmici, nameće se ideja da će veći deo ovog tima činiti okosnicu za narednu sezonu.

DK: Tu smo, blizu, nije to nikakva tajna. Svaki trener ima nekih svojih 11. Uvek je za prvu utakmicu tu 2-3 igrača koji mogu da uskoče, ali me raduje što i ostali igrači, koji neće početi prvu utakmicu, su stvarno blizu i duvaju za vrat potencijalnim starterima. Konkurencija je jaka i to je bitno kako bismo u ovoj sezoni stigli do cilja – ističe Kerkez koji se raduje slatkim mukama koje ga očekuju:

DK: Prezadovoljan sam i utakmicom protiv Brava, bilo je sijaset šansi, izgubili smo, ali realno je trebalo da pobedimo. Voleo bih da me svaki dan boli glava od razmišljanja ko će da igra i to svaki trener želi, koliko god da je teško. Najbitnije je da smo pojačali konkurenciju jer zdrava konkurencija donosi bolje igre i svakoga gura napred.

Igrači su već dobro upoznati sa sistemom igre stručnjaka koji je svoju trenersku karijeru gradio na Kipru. Uneo je Kerkez novine u taktičkoj sferi, a Brđani su to odmah prihvatili.

DK: Bitno je da je ekipa spremna, ali je za presing najbitniji voljni momenat, želja i da izađemo iz komforne zone. Najlakše je igračima da se postave da igraju bez presinga, što ne znači da ćemo svaku utakmicu igrati presing ili da će da nam uvek uspe takav stil, ali to je moj cilj, da ekipu popravim u tom segmentu jer evropski fudbal teži ka tome.

U redovima trećeplasiranog tima na tabeli Superlige Srbije primetan je veliki broj visokih fudbalera. Samim tim jasno je koliko bi belo-crni mogli da budu opasni po gol protivnika iz prekida. 

DK: Vodim računa o prekidima, ali nismo mogli mnogo da radimo na tom segmentu jer je TSC bio na istom terenu, u istom hotelu, pa nismo mogli da mnogo uvežbavamo prekide, ali i defanzivno i ofanzivno vodimo računa o prekidima svesni da nekad upravo taj segment dobija utakmicu.

Svetsan je Kerkez važnosti brzine krilnih fudbalera u današnjem fudbalu. U redovima Brđana nalazi se dosta igrača koji bi bez ikakve sumnje mogli da se bave nekom disciplinom ‘kraljice sportova’. 

DK: Bez brzih i dobrih tehničara, pogotovao na krilnim pozicijama, koji mogu da naprave razliku u igri jedan na jedan, nema ništa od modernog fudbala. Uz Adžića i Ivanovića imamo tu Čolovića, Ibru, mladog Miladinovića koji je veliko iznenađenje na ovim pripremama, svojim stavom i igrama je pokazao da ima ozbiljan talenat i šansu da napravi dobru karijeru.

FOTO: HOTSPORT

Na Banovom brdu odlazaka još uvek nema, a ekipu su pojačala četvorica fudbalera. Opremu Čukaričkog zadužili su Luka Adžić, Đorđe Ivanović, Nikola Vujadinović i Stefan Tomović.

DK: Momci su se karakterno uklopili u ekipu, a igrački svi imaju kvalitet da donesu nešto ekstra timu, verujem da će uz njih i svi ostali igrači na tim pozicijama biti bolji – istakao je Kerkez, a zatim se osvrnuo na napadača, koji bi u narednim danima trebalo da stigne u Beograd i dodatno pojača tim.

DK: Bitna stvar je da je prošao pripreme sa sadašnjim timom, doći će fizički spreman. Bilo nam je bitno da špic ne dođe sa velikom pauzom, on je odradio značajan deo priprema sa svojim timom i bitno je da ga uklopimo u grupu, a potom i u naše zahteve. Pravi igrač će se lako uklopiti u grupu i stvari koje radimo. Tražili smo fudbalera koji može da napravi razliku na toj poziciji.

Glavni operativac kada su u pitanju transferi, kao po običaju bio je Vladimir Matijašević. Teško je pričati o tome koji prelazni rok je bio bolje odrađen, ali deluje da su Brđani ovog leta već napravili značajan iskorak. Kerkez je več obavio telefonski razgovor sa napadačem.

DK: Čuli smo se i upoznat je sa mojim sistemom igre. To je praksa u Čukaričkom. Gospodin Matijašević uvek radi na pregovorima, ali želi da se trener čuje sa igračem, da porazgovaramo, jer ako u razgovoru vidimo da to ne ide direktor Matijašević se ne odlučuje na taj transfer. Sportski direktor vrlo dobro razume šta želim, šta ekipi treba i stvarno je sa predsednikom Obradovićem i Goranom Grkinićem odradio prelazni rok fenomenalno. Naravno, treneri će uvek tražiti više, ali ukoliko ovako ostane, sa novim špicem, ja sam zadovoljan.

Čukarički je prepoznatljiv po ozbiljnim transferima mladih igrača u evropske lige. Igrači Brđana su na ceni, a trener se ne plaši potencijalnih odlazaka, jer smatra da je konkurencija izuzetno jaka.

DK: Zato smo i radili na tome da svi igrači budu na visokom nivou fizičke i taktičke spreme ta da i ako se desi da neko ode neće biti problem da neko drugi uskoči umesto njega. Znao sam gde dolazim i da su te stvari moguće. Ukoliko se desi neki trensfer biće to za dobrobit kluba.

Dušan ne voli da izdavaja pojedince, ali na pitanje o tome ko ga je najviše oduševio na pripremama, nije imao nikakvu dilemu prilikom odgovora. 

DK: Kapiten Docić je ostavio jak utisak, oduševio me je. Dolazi iz teške povrede i posle velike pauze. Pokazao je zašto je kapiten i zašto je toliko godina u Čukaričkom. Videli smo na terenu da se vraća, a svojim odnosom i radom pokazao je da će biti najveće pojačanje Čukaričkog u ovoj sezoni – poručio je Dušan Kerkez.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter