0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

STEFAN TOMOVIĆ ZA HS: ‘Nakon poraza od Zvezde sve je krenulo naopačke! Sa Čukaričkim pravo u Evropu!’ (FOTO)

Objavljeno: 29.06.22 u 10:00

Tetovažu je posvetio Džordanu, više prati NBA ligu od fudbala!

Ekipa Čukaričkog privodi kraju pripreme na Bledu. Izabranicima Dušana Kerkeza ostala je na programu samo još generalna proba. Protivnik je ekipa poljskog Slaska, a utakmica se igra u sredu od 17 časova. Brđani su u Sloveniji odigrali četiri utakmice, a zabeležili su skor od dva remija, jedne pobede i jednog poraza.

Od belo-crnih se očekuje mnogo u predstojećim izazovima, a takvom mišljenju sportske javnosti mnogo je doprineo osvrt na odlično odrađen prelazni rok. U redove kluba sa Banovog brda stigla su četiri nova fudbalera. Stručni štab u saradnji sa upravom izabrao je Nikolu Vujadinovića, Đorđa Ivanovića, Luku Adžića i Stefana Tomovića. 

Čukarički je u utorak poražen od Brava sa 2:1, bez obzira na kvalitetniju igru i ‘promešane karte’ Dušana Kerkeza. Odlično poluvreme, koje je krunisao pogotkom, imao je upravo jedan od novajlija – Stefan Tomović. Period oporavka od povrede polako ostaje iza talentovanog veziste, koji je prethodne sezone nastupao za Proleter. Tomović, koji je standardni član u21 selekcije Srbije, postigao je osam pogodaka na 26 odigranih mečeva u elitnom rangu domaćeg fudbala. Sportski sektor Brđana se dobro upoznao sa njegovim kvalitetima, pa je brzom reakcijom uspeo da privoli Stefana u svoje redove. Tomović je srećan zbog postignutog gola, ali ne i zbog rezultata, koji stavlja u prvi plan. Rođeni Kruševljanin je govorio za redakciju HotSporta, odmah po završetku utakmice na Bledu.

ST: Utisci su fenomenalni, zahvalan sam treneru i upravi na ukazanoj šansi. Vraćam se polako, svi u klubu su bili upoznati sa mojom povredom, postepeno se vraćam, biće sve kako treba, ali zbog oporavka još imam limitiranu minutažu. Gol znači za samopouzdanje, posebno posle pauze duže od tri meseca. Bolje sam se osećao u odnosu na prethodnu utakmicu. Trudim se da ne mislim na povredu, osećao sam se lagano.

Prvi susret sa ozbiljnijom povredom Tomović je doživeo prethodne sezone. Trener Kerkez u sve većoj meri može da računa na Stefana, a on se prisetio na koji način je tekao oporavak.

ST: Povrede najviše utiču na glavu i na mentalni aspekt. Teško mi je palo, posebno jer prethodno nisam imao iskustva sa povredama, ali je hvala Bogu sve prošlo kako treba, vratio sam se, odradio oporavak. Na utakmici protiv Vojvodine sam u jednom trku osetio neko pucanje i ispostavilo se da je meniskus.Dosta sam se spremao, i sam sam radio dosta da bih se vratio. Još mi nedostaje snaga, da vratim snagu u nozi, ali prezadovoljan sam. Trudio sam se da se vratim što pre i nadam se da ću pomoći ekipi.Nisam tokom pauze razmišljao o budućnosti i prelaznom roku. Više sam bio fokusiran na povratak. Gledam da se što manje opterećujem stvarima na koje ne mogu da utičem.

FOTO: HOTSPORT

Odmah po dolasku u klub Stefan se adaptirao na ekipu. S obzirom da Čukarički u svojim redovima ima mnogo reprezentativaca, Tomović je sa nekoliko njih već delio svlačionicu u nacionalnoj selekciji.

ST: Imao sam sreću da sam dosta momaka poznavao pre dolaska, te mi je bilo lakše da se adaptiram. Svi su me prihvatili na fenomenalan način, od igrača preko uprave do trenera. Dosta mladih saigrača poznajem iz reprezentacije poput Mićovića i Rogana. Cimer sam sa Adžićem, tako smo raspoređeni. Odlično se slažemo na terenu i van njega. Dobar je momak, ne gledam ga kao konkurenciju i nadam se da ćemo igrati zajedno. Verujem da u tandemu možemo značajno da pomognemo ekipi. Pričamo dosta o fudbalu van terena i smatram da to može da pomogne.

Kvalitetna izdanja iz prethodne sezone nisu prošla neprimetno. Brojni klubovi pokazali su interesovanje za Tomovića, ali Čukarički je vezistu dočekao otvorenih ruku. Mladi reprezentativac smatra da je Banovo brdo idealna destinacija za nastavak karijere. Ugovor je potpisan na četiri godine.

ST: Imao sam dosta ponuda iz Superlige, ali i neke iz inostranstva. Mislim da sam napravio pravi potez dolaskom ovde za dalju budućnost i razvoj. Nisam želeo da žurim sa inostranstvom. Smatram da sam prizemna osoba što se tiče životnih i odluka u karijeri. Srećan sam jer imam dobre ljude oko sebe, prvo svog menadžera sa kojim lepo popričam o svakoj opciji – kazao je Tomović, pa se potom osvrnuo na ambicije kluba, koje su kako tvrdi veoma visoke:

ST: Klub je ove godine postavio najviše moguće ciljeve i s obzirom na prošlu godinu znatno je napredniji što se vidi kroz pojačanja i uloženi novac. Čukarički juri Evropu koju juri svake godine, ali i što bolji plasman. Nadam se da je ovo ta godina u kojoj će Čuka potvrditi da je među tri najveća kluba u državi.

Igrajući prethodne sezone u redovima ekipe sa Slane bare, Tomović i saigrači nisu uspeli da sačuvaju Proleter u eliti srpskog fudbala. Nakon blistave polusezone, usledio je totalni sunovrat. Takav splet okolnosti se retko viđa.

ST: Prvi put se desilo da jedna ekipa bude četvrta na polusezoni, a da na kraju ispadne iz lige. Nikad nisam čuo za takav scenario i zaista ne znam šta da kažem. Bio je to težak trenutak za sve nas tamo. Zaista nemam jednu lošu reč da kažem za Proleter i te momke, radi se o dobrim igračima. Ne znam šta se dogodilo, razgovarali smo nakon ispadanja i očigledno da je falio faktor sreće. Ne znam kako bih to objasnio, zaista neverovatna stvar.

Glavni cilj u Novom Sadu nije ostvaren, ali daleko od toga da nije bilo lepih trenutaka za Tomovića tokom prošle takmičarske godine. Stefan će jedan pogodak posebno pamtiti.

ST: Utakmica sa Zvezdom je ostavila trag na nas. Prethodno smo igrali utakmicu u Kragujevcu i pobedili, a potom ni u jednoj utakmici nismo slavili. Protiv Zvezde smo čak bili i blizu pobede, imali šanse na 1:1 i sigurno da je poraz u toj utakmici uticao dosta, ali smo sami krivi. Nismo smeli da dopustimo sebi neke stvari. Prelep je osećaj. Ne postiže se svaki dan gol protiv nekog od večitih. Osećao sam se odlično, baš prijatan osećaj.

Ljubitelji domaćeg šampionata imali su priliku da uživaju u Superliga Fantazi igrici, u kojoj su se oprobali u ulozi trenera. Svaka dobra partija igrača na terenu, donosila je poene u igrici. Kada se u obzir uzmu Tomovićeva odlična izdanja, bio je popularan među korisnicima ove aplikacije.

ST:Čuo sam da sam ljudima donosio dosta poena, ali nikada nisam igrao. Izlazila su mi obaveštenja o toj igri na društvenim mrežama, ali nisam upućen.

Pre dolaska u Novi Sad, Tomović je branio boje Brodarca. Mladi vezista, rođen 2001. godine, ističe veliku zahvalnost klubovima koji su mu dali šansu da igra i pokaže koliko zna.

ST: Proleter i Brodarac su dva kluba koja će mi ostati u najlepšem sećanju. U Brodarcu su mi pružili šansu posle dužeg perioda tokom kojeg nisam igrao. Pružili su mi ljudi iz Brodarca i Proletera priliku da igram i zahvalan sam im na poverenju.

Kruševljanin ne žali mnogo što nije uspeo da ostavi veći trag u rodnom gradu, gde je napravio prve fudbalske korake. U prethodnom periodu, osim Miloša Vulića, nije bilo mnogo igrača iz Kruševca koji su daleko dogurali u svetu sporta.

ST: Prošao sam Napretkovu školu, ali sam potom u Trajalu igrao u omladinskom pogonu, a odatle otišao u Beograd. Ne znam mnogo momaka iz Kruševca koji su postigli nešto u sportu, pogotovo u fudbalu, iako mislim da u tom gradu ima previše talentovane dece. Nažalost ne ulaže se mnogo u najmlađe. Nisam dobio pravu šansu u Kruševcu. Smatram da je pregršt talenata i šansa je upravo to što im nedostaje. Ipak, nije mi žao nijednog koraka na dosadašnjem putu, svaki se ispostavio kao ispravan.

Prvenstveno rezultati, ali i igra omladinske reprezentacije Srbije u poslednje odigranom kvalifikacionom ciklusu, razočarali su kompletnu sportsku javnost u našoj zemlji. Orlići nisu uspeli da pokaže potencijal koji bez ikakve sumnje poseduju. ‘Prosipanje’ bodova protiv za nekoliko klasa slabijih timova glavni je razlog što će ova generacija propustiti Evropsko prvenstvo.

ST: Proveo sam sa tim momcima brojna okupljanja i svašta smo prošlil. Pregršt je talentovanih momaka koji igraju na stvaro visokom nivou u superligi i inostranstvu i zaista ne znam šta je bio problem. Definitivno se nije očekivalo da u dve utakmice sa Farskim Ostrvima ne pobedimo ni jednu. Obe smo odigrali nerešeno i to nas je u principu i koštalo plasmana.

FOTO. FK Čukarički

Nova vremena i nove tehnologije značajno su uticale na način života ljudi, pogotovo kod mlađe populacije. Gotovo da je nemoguće zamisliti život bez mobilnih telefona i društvenih mreža, ali jedno je sigurno – koliko ima prednosti, toliko ima mana i negativnih posledica. 

ST: Trudim se da se maksimalno izolujem oddruštvenih mreža. Generalno, ne osećam pritisak i nisam osoba koja bilo kada oseća pritisak, ali društvene mreže kod mladih mogu dosta da utiču na glavu. Potrebno je naći balans.

Tetovaža broja 23 vrlo je uočljiva na Stefanovoj ruci, a nije potrebno mnogo vremena kako bi zaključili koje je njeno značenje. 

ST: Nemam uzora, niti sam imao ikada idola u životu, a zanimljivo je da generalno ne pratim dosta fudbal. Veću pažnju posvećujem drugim sportovima, pre svega košarci. Bio sam veliki navijač San Antonio Sparsa, a u poslednje vreme volim Hjuston. Imam tetovažu broja 23 zbog Majkla Džordana. Unazad tri-četiri godine gledao sam mnogo toga vezanog za njegov rad i karijeru.

Trenutno je fokusiran isključivo na Čukarički, ali kada bi birao narednu destinaciju, Stefan bi morao da odluči između dva favorita.

ST: Smatram da mi ne bi odgovarale fizički zahtevnije lige poput Premijer lige. Najviše mi se sviđaju Španija i Holandija, mislim da bih se zbog svojih karakteristika tu najbolje snašao. Naši igrači u Holandiju idu sa razmišljanjem da je to smešna liga, ali se dokazalo da rastu iz godine u godinu što se tiče kvaliteta – zaključio je Stefan Tomović u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter