0
Lifestyle

FOTO: Pixabay

‘NAJK’ NAPUSTIO RUSIJU: Još jedna kompanija u nizu koja napušta veliko tržište!

Objavljeno: 26.06.22 u 09:26

Američki proizvođač obuće i odeće “Nike” odlučio je da napusti Rusiju, saopštila je kompanija na svojoj veb stranici.

„Kompanija je donela odluku da napusti rusko tržište. Najk, kao i mobilna aplikacija više neće biti dostupne u ovom regionu. Najk prodavnice su nedavno privremeno zatvorene i neće se ponovo otvarati“, saopštila je kompanija, prenosi ruska agencija TASS.

Najk je ovog maja potvrdio da neće obnavljati i sklapati nove sporazume sa ruskim partnerima.

“Najk” je 3. marta saopštio da će privremeno obustaviti rad u svim svojim prodavnicama u Rusiji koje su u vlasništvu kompanije i kojima upravlja. Sve to kao odgovor na akcije Moskve u Ukrajini, dodajući da onima koji su i dalje otvoreni upravljaju nezavisni partneri.

Za kompaniju, koja dobija manje od 1 odsto svog prihoda od Ukrajine i Rusije zajedno, ovaj potez je u velikoj meri simboličan, a ne materijalni.

Najk se tako pridružio drugim velikim zapadnim brendovima, poput Mekdonaldsa i Renoa, u potvrdi da će u potpunosti napustiti zemlju.

FOTO: Pixabay

„Najk je doneo odluku da napusti rusko tržište. Naš prioritet je da obezbedimo da podržavamo naše zaposlene dok odgovorno smanjujemo naše operacije u narednim mesecima“, navodi “Najk” u saopštenju.

Strane kompanije koje žele da napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini suočavaju se sa mogućnošću usvajanja novih zakona u narednim nedeljama koji bi omogućili Moskvi da zapleni imovinu i izrekne krivične kazne. To je podstaklo neke kompanije da ubrzaju svoj odlazak.

Adidas je rekao u martu da zatvara svoje ruske prodavnice i pauzira onlajn prodaju. Puma je takođe obustavila svoje poslovanje u martu. Reebok je obustavio prodaju istog meseca i u pregovorima je o prodaji više od 100 prodavnica turskoj maloprodaji obuće FLO Magazacilik.

Adidas trenutno ne planira da nastavi poslovanje u Rusiji, rekla je nemačka kompanija za sportsku odeću Rojtersu.

„Rad Adidasovih prodavnica i Adidasove onlajn maloprodaje u Rusiji i dalje je suspendovan do daljnjeg, to se odnosi i na isporuku robe u Rusiju“, navodi se u saopštenju.

Izvor: BIZLife

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter