0
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT

NIKOLA VUJADINOVIĆ ZA HS: ‘Želimo iskorak na evropskoj i domaćoj sceni! Sirigu je sjajan cimer, trenirao je i boks! (FOTO)

Objavljeno: 24.06.22 u 16:20

‘Čukarički je organizovan na perfektan način! Basta i Lune su mi prijatelji za ceo život!’

Ličnosti slabog karaktera nemaju mogućnost da naprave uspeh u fudbalu, jer ih on eliminiše iz svog okruženja. Pobede i uspesi beže od onih koji odustaju, a trče u ‘zagrljaj’ istrajnih i upornih. Beogradski tereni iznedrili su bezbroj pobednika. Jedan od njih, koji su uvek želeli da budu korak ispred, a to su uspeli radom i požrtvovanjem koji su praćeni neizmernom ljubavlju prema lopti, jeste novi defanzivac Čukaričkog, Nikola Vujadinović. Nekada đak omladinske škole Crvene zvezde, danas štoper sa bogatim iskustvom iz najkvalitetnijih fudbalskih takmičenja na planeti. Bivši as Udinezea i Osasune, odlučio je da se vrati  u domaći šampionat pred start prethodne sezone. Bez obzira na godine, kojima niko do sada nije uspeo da pobegne, u dresu Radničkog iz Niša pokazao je da i dalje važi za jednog od najboljih defanzivaca u elitnom rangu srpskog fudbala.

Neposredno pred odlazak na letnje pripreme, Vujadinović je stigao na Banovo brdo i potpisao ugovor sa trećeplasiranom ekipom iz Superlige, Čukaričkim. Nikola zna gde je došao i raduje ga činjenica da se nalazi u sredini gde se njegove lične i klupse ambicije poklapaju u gotovo svim parametrima. Nekadašnji mladi reprezentativac Crne Gore, a beogradsko dete, vredno radi na pripremama na Bledu. Odmah se Vujadinović uklopio u sistem novog šefa struke, Dušana Kerkeza, a neizbežno je istaći kakav uticaj ima na mlađe kolege koji tek stasavaju kao igrači. HotSport se nalazi na Bledu, a Nikola je za naš sajt govorio o aktuelnim temama, ali i bogatoj karijeri koju ima iza sebe.

FOTO: HOTSPORT

NV: Dobio sam priliku da se vratim u srpski fudbal posle dužeg vremenskog perioda. Nastupao sam tokom godinu dana za niški Radnički, pa sam se upoznao sa kvalitetima i manama takmičenja. Čukarički je na mene ostavio divan utisak. Čast mi je i privilegija što ću braniti boje Čukaričkog, a zadovoljstvo ne krijem. Ambicije kluba su velike, pokušaćemo da napravimo korak napred u odnosu na prethodnu sezonu. Siguran sam u kvalitet ovog tima, pa tako i verujem da ćemo spremni dočekati start sezone koju svi iščekujemo. Želja je da iskoračimo na evropskoj sceni, da doguramo što dalje i domognemo se Lige konferecija, ako je moguće. Zašto da ne napadnemo trofej, recimo u Kupu? Mislim da imamo kvalitet za to.

Fudbaler, ujedno i poliglota, koji govori čak četiri jezika, otkrio je šta Čukarički čini posebnim u konkurenciji ostalih klubova. 

NV: Organizacija je odlična, a sistem funkcioniše na jednom visokom nivou. Postavljeni su određeni standardi. Rezultati najbolje govore, Čukarički je posle Zvezde i Partizana gotovo uvek treći na tabeli. Igrački kadar je talentovan, ovde je mnogo vremena posvećeno upravom mladim nadama našeg kluba. Imamo potencijal za velike stvari.

Konkurencija na štoperskoj poziciji je na zavidnom nivou. Uz iskusnog Darka Puškarića, tu je čovek sa najdužim stažom u klubu, Stefan Šapić, kao i mladi Uroš Drezgić, Bojan Kovačević i Vojin Serafimović. Sa posebnim zadovoljstvom, Vujadinović ističe da je srećan zbog saradnje sa njima, te da rado pomaže mlađim kolegama koji ga poštuju.

NV: Imam totalnu drugačiju ulogu, nego na primer u Udinezeu, gde sam bio mlad momak. Sada pored sebe često imam saigrače od 18, 19 godina, njih tek čekaju nastupi na velikoj sceni. Siguran sam da će dogurati daleko, imaju znanje i kvalitet. Želim da im pomognem, na raspolaganju sam, da naprave sebi put koji vodi u najbolje klubove i evropska takmičenja. Mnogi stariji igrači komentarišu, kao i mi međusobno, kako smo mi u tim mlađim danima imali više poštovanja prema iskusnijim saigračima. Nisam osetio da me neko ne poštuje, ni mene lično, ni moju karijeru. Nisam osetio na svojoj koži. Generacije su mnogo drugačije zaista. Ovo je drugo vreme, tehnologije napreduju, brže se živi. Mi smo više vremena boravili napolju. Igrice i računare nismo imali, kao i telefone. Posle škole idemo na fudbal, više smo se družili. Danas po ulasku u svlačionicu većina poseže za telefonima, pogled na ekran odmah.

FOTO: HOTSPORT

Boravio je u luksuznim trening centrima i radio u najboljim uslovima, ali Vujadinović ističe da uživa na Bledu gde su uslovi besprekorni (čemu smo i mi svedoci).

NV: Uživam! Novitet je za mene, prvi put sam ovde. Hotel je lep, a uslovi za rad odlični, teren takođe. Organizacijski je sve odlično. Treniramo u pravo vreme, kada vrućine nisu velike. Za sada je sve kako treba. Nama ostaje da radimo, kako bi bili što spremniji.

Sada već davne, 2008. godine, Nikola je obukao crno-beli dres i kao perspektivni štoper potpisao za Udineze. Igrao je i delio svlačionicu sa brojnim asevima najpopularnije igre na planeti, među kojima se ističe legendarni Antonio Di Natale.

NV: Ogromno i veliko ime, ne samo u Udinama. Najbolji strelac i kapiten ekipe, dugogodišnji reprezentativac Italije. Od mog dolaska je bio veoma posvećen svim saigračima. Uvek je bio spreman da pomogne. Mislim da nije toliko poštovan u svetu poput nekih zvezda, samo iz razloga jer nikada nije hteo da napusti svoj voljeni klub. Konstatno je imao ponude od Milana, Juventusa i ostalih velikana… Tada sam se više družio sa Sančezom. Aleksis je tada došao u klub, dosta vremena smo provodili zajedno. Izgubili smo kontakt kada je prešao u Barselonu. Prijateljstvo za ceo život sam tamo izgradio sa Dušanom Bastom i Aleksandrom Lukovićem. Udineze je tada bio evropski tim, imao sjajne igrače. Tada su prvi štoperi bili Zapata i Felipe.

U dva madata, koji je podelila epizoda u Kini, Vujadinović je nastupao za špansku Osasunu. Daleko značajniju ulogu imao je defanzivac u redovima ekipe iz LaLige, a neretko je čuvao fudbalske velikane poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme… Takođe, dobro poznata imena imao je za saigrače tokom pomenutog perioda.

NV: Mislim da je Ojer igrač sa najdužim stažom u klubu. Tu su meni dragi Goran Čaušić, kao i Mikel Merino. Jedan od boljih igrača sa kojima sam igrao jeste Sirigu. Bio mi je cimer u Osasuni, a svi znamo kakav je golman. Branio je za Romu, PSŽ, reprezentaciju, a uvek je bio skroman momak. Prema svima je bio sjajan. Veliki je profesionalac. Zanimljivo je da je trenirao boks uporedu. Nikada nije hteo da nametne autoritet ili da ističe to što je zvezda. Pred utakmice je redovno puštao snimke svojih odbrana. U sobi nam je stalno odzvanjalo ‘Siriguuuuu‘.

Defanzivac je kada god bi imao prilku ispratio mečeve nacionalnog tima Srbije. Vujadinović je mišljenja da Orlovi imaju dovoljno razloga da ponosno i sa dosta samopouzdanja otputuju u Katar.

FOTO: HOTSPORT

NV: Uvek posedujemo talentovane igrače. Sa gospodinom Stojkovićem smo stvorili timski duh i kult reprezentacije. Tim je sačinjen od vrhunskih fudbalera iz najboljih liga. Zašto ne bi mogli da prođemo grupu? Da se revanširamo Švajcarcima za onaj poraz? Mislim da možemo da se plasiramo u nokaut fazu.

Pored svih fudbalskih dostignuća, Nikola se osvrnuo na ono najvažnije u životu – njegovu porodicu. Na tribinama, ili ispred televizora, Vujadinovića konstatno prati njemu najdraži trio – supruga i dve ćerkice.

NV: Najvažnije je što sam se ostvario kao otac, imam dve prelepe ćerke i ženu. To mene čini srećnim. Sa fudbalske strane sam opet zadovoljan. Igrao sam u najboljim ligama, španskoj i italijanskoj. Igrao sam protiv najboljih i trenirao sa njima. Najveći uspeh je što sam srećan – zaključio je Nikola Vujadinović u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter