0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

IMA SAMO 16 GODINA, A VEĆ JE DEO PRVOG TIMA: Čukin biser vredno radi na pripremama na Bledu!

Objavljeno: 19.06.22 u 08:20

Belo-crni su poznati po mnoštvu mladih nada u svojim redovima!

Svake godine na pripremama Čukarički promoviše nekoliko novih igrača. Jedan od onih koji su dobili šansu na Bledu je Vojin Serafimović. Ima samo 16 godina, igra na poziciji štopera, a nedavno je sa reprezentacijom Srbije igrao u polufinalu Evropskog prvenstva u svom uzrastu.

Imaće Serafimović žestoku konkurenciju, ali što je najbitnije, i od koga da uči. Na njegovoj poziciji su dvojica najiskusnijih u timu, Darko Puškarić i Nikola Vujadinović, momak koji je gotovo 13 godina u klubu, Stefan Šapić, kao i dvojica godinama bližih Vojinu, Uroš Drezgić i Bojan Kovačević.

– Ovo su ne samo moje prve pripreme sa prvim timom, već i prvi treninzi uopšte. Velika je čast i obaveza što sam dobio priliku. Čukarički mi je pružio šansu, a moja je želja da nastavim da se razvijan na Banovom brdu, sve do prvog tima. Ovo je klub koji daje šansu mlađim igračima, a moj je plan da ostanem ovde duže, da pre svega sazrim kao igrač. Usotalom, imam ugovor do 2025. godine.

Serafimović potiče iz sportske porodice, otac se takođe bavio fudbalom.

– Tata je bio dobar igrač. Čak je nastupao u OFK Zvezdari zajedno sa sadašnjim skautom kluba Đorđem Aćimovićem, na čiju sam preporuku i došao u Čukarički.

Na pitanje koji su mu najveći kvaliteti, Serafimović je bez mnogo razmišljanja odgovorio:

– Pregled igre, mirnoća na lopti, skok igra zbog visine, a i zbog pozicije na kojoj igram. I naravno, kretnja i prepoznavanje, ili bolje rečeno “čitanje” igre.

S obzirom na visinu (190 santimetara), kao i činjenicu da kao štoper može da ode na skok prilikom prekida, Serafimović bi mogao da bude vrlo koristan i u protivničkom šesnaestercu.

– Nije mi to prioritet, više volim da odradio svoj deo poslao, da naša odbrana ne primi gol. Opet, ako dobijem priliku, a bude centaršuteva takvih majstora kao što je na primer Docić, biće i golova.

Na mestu štopera Čukarički je prilično dobro “pokriven”. Tu su iskusni Puškarić i Vujadinović, igrač sa najdužim stažom na Banovom brdu Šapić, kao i dvojica mladih fudbalera, Drezgić i Kovačević.

– Od njih imam mnogo stvari koje mogu da naučim. Konkurencija je tu da me učini boljim, siguran sam da će mi ove pripreme zaista mnogo značiti. Drago mi je da su na primer Drezgić i Kovačević dobijali mnogo šansi, pratio sam njihove igre, nadam se da ću krenuti istim putem. Tu sam, ako treba da budem u omladincima, nema nikakvih problema, a naravno cilj mi je da odigram nekoliko mečeva i za prvi tim.

Ima Serafimović i igrača na koga se ugleda, čije poteze voli da “skida”.

Van Dajk, definitivno. Sviđa mi se njegov način igre, kako prati dešavanja na terenu, ima skočnost, igru glavom, izuzetno je snažan. Pre svega igra pametno.

Vratio se potom Vojin na fudbalske početke.

– Prve korake sam načinio još sam pet godina, u mestu u kojem sam živeo, u Leštanu. Potom sam prešao u OFK Beograd, u kojem sam se zadržo četiri-pet godina. Kad je došla ponuda Čukaričkog, brzo sam je prihvatio, sada je već jasno da sam napravio odličan potez. Na Banovom brdu sam već četiri godine, prva generacija mi je bila pionirska, sada sam već u omladincima, iako imam pravo nastupa za kadetsku selekciju.

I naredne dve sezone Serafimović će imati pravo nastupa za omladince, sa kojima je u tek završenom šampionatu bio sedmi.

– Igrali smo sa ubedljivo najmlađom ekipom u Omladinskoj ligi Srbije i za nas je najbitnije bilo da stičemo iskustvo na tom nivou. Klub želi da razvija nas mlade igrače, ponekad se čak i žrtvuje rezultat, posebno u mlađim kategorijama.

Pored igara u Čukaričkom, u fudbalsku orbitu Serafimovića je lansirao nedavno završeni šampionat Evrope za igrače do 17 godina, u kojem je Srbija stigla do polufinala.

– Izuzetno sam zadovoljan kako smo igrali u Izraelu, naravno i ostvarenim rezultatom. Bili smo pre svega sjajan tim, a zaista je samo malo sreće nedostajalo da se plasiramo u veliko finale. Imaćemo novu šansu na šampinatu Evrope za dve godine, zada u uzrastu do 19 godina, siguran sam da ćemo svi do tada prilično napredovati – kazao je Serafimović, koji je još dodao:

– Obradovali smo naš narod, kako smo beležili sve bolje i bolje rezultate, tako je stizalo i sve više poruka podrške. Dosta se pisalo o nama, mečevi su direktno prenošeni, velika je to stvar za nas, da već u tom godištu budemo u fokusu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter