0
Fudbal

Aleksandar Scekic Partizan - Gent UEFA Conference League 21.10.2021. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

NA POMOLU POVRATAK U HUMSKU?: Šćekić napustio Zaglebje, hoće li visoki Crnogorac ponovo obući crno-beli dres?!

Objavljeno: 01.06.22 u 19:12

U dresu Zaglebja je odigrao samo 11 utakmica.

Nakon šest meseci, Aleksandar Šćekić je napustio Zaglebje. U januaru je visoki vezista prešao iz Partizana u Zaglebje, a danas je poljski klub raskinuo ugovor sa njim.

Crnogorski reprezentativac je u dresu Zaglebja odigrao samo 11 utakmica, pa je sada u potrazi za novim angažmanom.

– Želimo da se zahvalimo Aleksandru na igranju za naš klub. Plan je bio da ostane u Lubinu na duži period, ali zajedno smo odlučili da prekinemo saradnju. Razloga je nekoliko i moram da kažem da je većina iz vanfudbalskih razloga. Aleksandar je ostavio porodicu u Crnoj Gori i odlučio je da zbog toga ne nastavi karijeru u Poljskoj. Zatražio je raskid ugovora, a mi smo shvatili da igrač koji nije zadovoljan van terena, neće moći da u potpunosti ispunjava obaveze na terenu – izjavio je sportski direktor Zaglebja Pjotr Burlikovski.


Nije se Šćekić naigrao fudbala u poljskom timu koji je sezonu završio na 13. mestu. Navijači Partizana bi svakako voleli da visokog Crnogorca ponovo vide u crno-belom dresu, a da li će se to desiti ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter