0
Domaći fudbal

Zvezdan Terzic FK Crvena Zvezda 28.12.2021. Srbija, Beograd (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

OVO ĆE VAS IZNENADITI: Katai i Ivanić nisu u pitanju – za Terzića je Veljko Nikolić najbolji fudbaler Crvene zvezde!

Objavljeno: 01.06.22 u 16:53

Ovo niko nije očekivao.

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić sumirao je sve ono što je urađeno u fudbalskoj godini koja je za nama i uz to izneo planove za sve ono što očekuje Crvenu zvezdu u narednom periodu.

I ova sezona je kao i nekoliko prethodnih bila izuzetna uspešna i biće upisana zlatnim slovima u istoriju Crvene zvezde. Na minus pet sam rekao da odlazim ako ne budemo šampioni i verovao sam da hoćemo i da možemo i hteo sam da svi oko mene veruju i da me prate. Uspeli smo i dokazali da je Zvezda velika i uvek će biti velika. Već smo počeli da se ponavljamo nabrajanjem uspeha koje smo ostvarili, ali ne mogu da ne pomenem – pet uzastopnih titula, odbrana duple krune, po peti put plasman u grupnu fazu UEFA takmičenja, posle 30 godina izboren plasman u osminu finala UEFA takmičenja. Svedoci smo svi da smo odigrali sjajan dvomeč protiv Rendžersa i zaslužili mnogo više od časnog poraza u dvomeču, a videli ste da su igrali finale Lige Evrope i tek posle penala – izgubili. Posebno sam, osim osvajanja šampionske titule koja je san svakog zvezdaša, ponosan na uspehe koje smo ostvarili u prethodne dve godine, a odnosi se na 22 osvojena boda u gruupnoj fazi Lige Evrope i to u grupama sa ekipama iz ozbiljnih zemljama kao što su Portugal, Danska, Belgija, Nemačka, Češka i Bugarska. Oba puta po 11 bodova i plasman u “nokaut” fazu takmičenja, te ostvaren istorijski uspeh. Najveći benefit toga osim radosti navijača su koeficijenti koje smo ostvarili i koji nam daju za pravo da verujemo u budućnost Crvene zvezde. Dugoročno, za nas više nema problema finansijske prirode, jer je koeficijent najveći benefit. Doneli su nam 34. mesto na UEFA ranking listi, što nam garantuje da smo slobodni u prva dva kola, a potom povlašćeni. Imamo otvoren put ka Ligi šampiona ili bar do Lige Evrope i nadam se da ćemo učiniti sve da iskoristimo šansu za koju smo se sami izborili. Mislim da je Zvezda blizu da iz godine u godinu uspeva da generiše prihode između 40 i 50 miliona evra, u zavisnosti od uspeha i rezultata u Evropi. Zvezda je osposobila sebe da tržišno posluje i da ima ozbiljan prihod iz godine u godinu, te da dodatno ulažemo u igrački kadar. Svesni smo velikih očekivanja navijača, ciljevi koje smo postavili su visoki, ali podižemo lestvicu i svesni smo uprkos slavljima ovih dana koje su manjkavosti tima, te da moramo da osvežimo ekipu sa tri, četiri mlađa i brža igrača. Najvažnije je da imamo kostur od osam, devet sigurnih startera i to je bogatstvo, jer imamo bazu i temelj. Iskoristićemo prelazni rok na pravi način, skautirali smo špica, veznog, desno krilo, možda će doći i štoper, u zavisnosti od nekih stvari – počeo je Terzić.

Čestitke se nižu, ali vreme je za novi iskorak.

Umorio sam se od primanja čestitki i sad treba kamenčić da uđe u cipelu i da žulja, te da podseti da nema opuštanja. Svesni smo veličine imena Crvene zvezde, te da nema opuštanja i minulog rada, a da su ciljevi i zahtevi sve veći. Cilj je grupna faza Lige šampiona ili Lige Evrope, pod obavezno osvajanje titule i naredne sezone. Zadržali smo kompletan tim, najbolje igrače, šefa stručnog štaba sa kojim smo potpisali novi ugovor, čime smo pokazali stabilnost i poslali poruku svima da znamo šta radimo i da smo na dobrom putu. Potpisali smo ugovore sa nosiocima igre, uradićemo to sa još nekolicinom, i nema bojazni da ćemo biti bolji iz sezone u sezonu.

Marko Marin će i zvanično od 10. juna postati šef skauting službe.

– Tada će Marin i zvanično biti promovisan u direktora skauting tima Crvene zvezde, ali on je već dva, tri meseca aktivno uključen u proces skautiranja, gde je organizovao svoj tim i vredno radi sa sportskim direktorom Mitrom Mrkelom, a to je pravo osveženje koje nam je nedostajalo. Imali smo rezultate i uspehe, ali je skauting morao da se podigne na viši nivo. Marin je neko ko ima bogatu karijeru, kroz suživot koji smo imali ovde, videli smo da mnogo dobro gleda na fudbal i igrače. Poklopilo se sa željama da se vrati u Beograd i živi s porodicom ovde, ali vreme koje je pred nama će govoriti o svemu.

Govorio je i o statusu mladog Strahinje Erakovića, ali i o dodatnim finansijskim pojedinostima.

– Nismo u stavu za Erakovića, ali ne može da ide, pogotovo ne dok se završe kvalifikacije za Ligu šampiona, a posle će tržište da odredi to. Prihod za njega koji očekujemo je između 12 i 15 miliona evra. Ipak, Eraković nam je potreban, on je bonus i sledeće sezone i dobro bi nam došao. Takođe, dolaze još dva mlada štopera u liku i delu Đurića i Lekovića i potencijalnim odlaskom Erakovića se otvara prostor za njih. Za sad je jedina opcija da ostane, iako imamo mnogo interesovanja, ali kad dobijemo ponudu, možda i promenimo mišljenje. Sve zavisi od mnogo stvari, i da li ćemo igrati Ligu šampiona ili Ligu Evrope, te da li ćemo imati dovoljno novca da i bez transfera “zatvorimo” finansijsku konstrukciju. Ne moramo da zaradimo od 10 do 15 miliona od transfera, ako zaradimo od UEFA bonusa 25 miliona. U suprotnom, okrećemo se transferima. Takođe, ako uđemo u Ligu šampiona, to je 25 miliona evra. Moj san je da Crvena zvezda toliko takmičarski napreduje da nam prihod od transfera uopšte ne treba kao prihod. Borusija proda Halanda, ali za taj novac dovede tri nova igrača i odmah ga potroši. Novac od transfera upravo tome treba da služi, da kub bude konkrurentan. Samo se u Srbiji pravi priča koliko je klub zaradio, ali fudbalski biznis je drugačiji. Želimo da prihodujemo, ali ako moramo da iz godine u godinu prodajemo najbolje igrače, moraćemo da dovodimo još bolje, potencijalno ćemo biti slabiji i trkaćmo se sa vremenom. Očekujem da budemo šampioni i sledeće sezone, i one tamo, i svake sledeće i da ćemo stalno dobijati novac od UEFA takmičenja, te da nećemo biti u obavezi da prodajemo najbolje igrače. Ako se to desi, dovodićemo nove koji ispunjavaju zahteve Zvezde.

Od nedavno, Zvezdan Terzić je i predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda.

Neću biti uključen u operativno funkcionisanje SD, ali već dugo vremena egzistira ideja da se FK uključi u rad. I već dva ili tri meseca traje ubeđivanje ostalih klubova da preuzmem pomenutu funkciju. Pristao sam na to, to je lepa stvar, priznanje društvenog statusa, ali je i obaveza jer znamo koliko klubovi unutar SD imaju problema. Sigurno će biti čekaonica ispred kancelarija u FK, ali smo bili konkretni i definisali šta mogu da očekuju od nas. Davaćemo 500 hiljada godišnje klubovima, naći ćemo im generalnog sponzora, otvorićemo Zvezda TV za promociju njihovih sportova i za eksponiranje sponzora. Trudićemo se da budemo i na svim ostalim poljima kičma i lokomotiva koja pokreće SD. Do sad nismo učestvovali u radu, osim što smo finansijski pomagali.

Prvo pojačanje Crvene zvezde u letnjem prelaznom roku je Kings Kangva.

– Pratili smo ga poslednja tri meseca i on je neko ko je eksplodirao u Rusiji. Imali smo informacije o njemu i doveli ga, da smo čekali, izgubili bi ga. Standardan je reprezentativac Zambije i najbolji igrač Arsenala iz Tule, predložili su ga skauti, a na kraju sam zvao Grofa Božovića koji je rekao da ukoliko ga mi ne dovedemo, otići će u neki od najvećih klubova iz Rusije, te istakao da garantuje za njega. Kangva je prava “osmica”, ali može da igra sve pozicije u veznom redu, i ofanzivnije, i defanzivnije, pravi “boks tu boks” igrač. Takav profil smo tražili. Što se tiče Adoa iz Šerifa, videćemo, tražimo još neka rešenja i sa Marinom sagledavamo sve opcije. To što smo zainteresovani, ne znači da smo zainteresovani samo za njega na toj poziciji.

Veći deo sezone zbog povrede propustio je i mladi Nikolić, koji će biti spreman za narednu sezonu.

Veljko Nikolić je za mene najbolji igrač Crvene zvezde. On je vukao povredu od naše generalne probe u Austirji, a medicinska služba na vreme nije konstatovala to i tek je 18. februara operisao ono što je „vukao“ od juna, kod vrhunskog stručnjaka u Lionu, tako da u pripreme ulazi sa velikim ambicijama.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter