0
Fudbal

FOTO: FSS

LAZETIĆ: ‘Ova generacija će dati poslednji atom snage da obraduje Srbiju!’

Objavljeno: 25.05.22 u 19:49

Novi izazov za Orliće!

Dan pre meča sa Danskom (26.maj – 16,30 Sport klub 1), utakmice kojom se traži ulaznica za polufinale Prvenstva Evrope u Izraelu, u našem timu se veruje u uspeh!

Direktor mlađih kategorija FSS Nikola Lazetić apostrofira činjenicu da Srbija može biti ponosna na sve ono što je do sada ostvarila kadetska reprezentacija. Način na koji igrači i stručni štab predstavljaju svoju zemlju u Izraelu, izaziva poštovanje domaćina, ali i ostalih aktera.

FOTO: FSS

-Ova selekcija je napravila uspeh koji nije nijedna selekcija u ovom uzrastu u poslednjih 20 godina. Naravno, ovo nije kraj, želimo korak dalje, a verujem da će ova generacija igrača u budućnosti praviti ozbiljne rezultate. I mislim da smo na dobrom putu, ne samo selekcija U17 nego i ostale reprezentacije. U regionu apsolutno dominiramo sa svim mlađim selekcijama, bez obzira da li se radi o prijateljskim ili takmičarskim utakmicama. Hrvate smo, primera radi, direktno izbacili i ostavili ih bez Evropskog prvenstva – ističe Nikola Lazetić.

Fudbalski savez je sa mlađim selekcijama bio ne tako davno prvak Evrope sa U19, zatim i prvak sveta sa U20 na Novom Zelandu. Neverovatni rezultati. Ali od 2016. usledio je veliki pad, da bi tek u poslednjih godinu, godinu i po dana, došlo do promena i sada već boljih rezultata.

-Da, u pravu ste, ovde sam skoro godinu i po dana i to je neki period kada su došli i Stevan Stojanović, selektor Dragan Stojković…Jedan od prvih mojih poteza bio je da dovedem najbližeg saradnika, nekoga ko je iskusan, a čestit i pošten. Mislim na Igora Matića, koordinatora mlađih selekcija, osobu koja mi je mnogo pomogla u konsolidaciji zatečenog stanja. Na red su došli selektori, mladi, ambiciozni, željni dokazivanja, čestiti, bez mrlja u karijeri. I među njima je Radovan Krivokapić, stručnjak koji je formirao selekciju, napravio fenomenalnu hemiju, timski duh, jedno zajedništvo koje ja sa mojim velikim iskustvom nikad nisam video. Ovakva grupa se i rađa i stvara. Možda su i neki drugi igrači zaslužili da se nađu na ovako velikom takmičenju, ali selektor je poverenje dao onima koji su izneli kvalifikacije, onima koji čine dobru grupu, imaju hemiju. I to se pokazalo kao pun pogodak, napravio je pravi izbor. Ja bih sve to uporedio sa načinom na koji radi i selektor Stojković, koji ponavlja da moramo biti grupa, moramo biti tim, jer onda smo najjači. I ovi momci su to pokazali, prvo kroz kvalifikacije, one silne preokrete, sada i na Prvenstvu Evrope.

Već sada, posle dosadašnjeg učinka, ali i pohvala od strane domaćina i svih aktera, možemo da konsatujemo da Srbija ima ozbiljan potencijal za budućnost reprezentativnog fudbala?

-Ovi momci su naša budućnost, sada su naša najmlađa takmičarska selekcija, ali pred njima je, sasvim sigurno, velika karijera. Jako je lepo što su uspeli već sada, ako mogu tako da kažem, da uđu u istoriju našeg fudbala, jer niko u poslednjih 20 godina u njihovom uzrastu nije osvojio ni više bodova na Prvenstvu Evrope, niti je izborio plasman u nokat fazu. Naprotiv, na poslednja četiri učešća bili smo poslednji u grupi, čak i bez osvojenog boda, bez postignutog gola. Sve to govori o podvigu ove selekcije, jer konkurencija je veoma, veoma jaka. Kada se pogledaju imena selekcija koje su izborile plasman među osam najboljih u Evropi, sve je jasno. Italija, Holandija, Nemačka, Portugal…I momci se ne zadovoljavaju postignutim. Žele da daju još, žele da obraduju Srbiju novim dobrim rezultatom. Daće poslednji atom snage da tako bude.

Danska je stanica preko koje se ide u polufinale Prvenstva Evrope?

-Momci su pokazali da se ne plaše nikoga. Sa igračem manje protiv jedne Španije verovali su do kraja u osvajanje boda i plasman u četvrtfinale. Zašto ne bi verovali i dalje? Jer jedno čudo se već dogodilo. I daće ova generacija poslednji atom snage da ponovo obraduje Srbiju – zaključio je direktor mlađih selekcija FSS Nikola Lazetić.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter