0
Domaći fudbal

Aleksandar Stanojevic Superliga Srbije, Vozdovac - Partizan Super Liga 28.11.2021. Beograd Srbija (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

SJAJAN POSAO ALEKSANDRA STANOJEVIĆA: Osim Zvezde, gotovo niko ni blizu pobede protiv Partizana!

Objavljeno: 22.05.22 u 14:38

Digao crno-bele na viši nivo u poslednjih godinu i po dana.

Partizan danas u okviru poslednjeg kola Superlige Srbije dočekuje na svom terenu ekipu Radničkog, pa ima priliku da ukoliko Zmajevi nekoliko stotina metara dalje slave protiv večitog rivala crno-belih, dođu do prve titule Šampiona Srbije još od 2017. godine, gde je dželat Zvezdi upravo bio tim sa Voždovca, kada je na Krovu iznenadio aktuelnog šampiona rezultatom 3:2.

Nakon toga, na čelu stručnog štaba Partizana su se smenjivala mnoga imena, Miroslav Đukić je radio sjajan posao u Evropi, ali je u prvenstvu imao blizu 30 bodova zaostatka, što je izazvalo da Grobari masovno traže njegovu ostavku. Bata Mirković je seledeći na spisku, ostavio je trag po tome što se Partizan neverovatnom borbenošću suprostavljao Zvezdi, ali nisu te godine igrali Evropu, uz to se dešavalo mnogo kikseva na „manjim“ utakmicama, pa je i pehar šampionata naše zemlje ostao nedostižan.

Aleksandar Stanojevic Partizan – Loznica Kup Srbije 6.4.2021. Beograd, Srbija, photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Potom je došao Savo Milošević, neko ko je dobio epitet penicilina za Crvenu zvezdu, neko ko je redovno pobeđuje (u prvenstvu doduše samo jedan trijumf), ali i solidno postavlja ekipu na Evro-sceni. Ipak Savina karakteristika, pored odličnog spremanja mečeva protiv jačih rivala, jeste i to da je i on bio podložan kiksevima na mečevima koji nisu sa ekipama iz samog vrha tabele, pa ga je poraz protiv Vojvodine i udaljio sa klupe crno-belih.

Tada na scenu stupa Aleksandar Stanojević, neko koga su Grobari obožavali u prvom mandatu, igrao je Ligu šampiona na Partizanom 2010. godine, osvajao titule, „razbijao“ Crvenu zvezdu, ali van Srbije nije mogao da se ustali na poslu, čak su neki mandati bili skandalozno kratki, što je kod određenog broja navijača crno-belih izazivalo strepnju.

Aleksandar Stanojevic Aleksandar Stanojevic Partizan – Gent UEFA Conference League 21.10.2021. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ipak, nakon nešto sporijeg starta na klupi jer je prezeo tim u sedmom kolu, na zimskim pripremama je doveo proverene igrače poput Jojića i Miljkovića kojim potpuno veruje i sa kojim se razume, pa je krenula apsolutna dominacija u domaćem prvenstvu Partizana. Samo jedan poraz se desio tog proleća, u baš poslednjem kolu kada je sve bilo rešeno od Mladosti u Lučanima, golom Milana Bojovića. Taj kiks se odigrao 18.05.2021. godine, pre više od godinu dana.

Nakon toga Stanojević i njegovi puleni nisu baš pobedili sto utakmica kako sada već iskusni strateg voli da kaže, ali su ipak poraženi samo jednom u poslednjih godinu dana u prvenstvu, i to od Crvene zvezde ovog februara. Šablon je primetan, prošli treneri su imali ogroman broj mečeva na kojima su gubili bodove, ali Stanojević to ne radi, njegova mašinerija ima rutinu pobeđnjivanja kakvu prethodni timovi Partizana nisu imali.

Aleksandar Stanojevic Partizan – Anorthosis, UEFA Conference League, liga konferencija Anortozis 9.12.2021. Srbija, Beograd (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Pored tri remija i poraza od Zvezde, Partizan je od tog proleća prosuo samo devet bodova (Lučani poraz, Čuka, Napredak i Proleter remiji), a u poslednjih godinu dana to je svega šest bodova, neračunajući večite derbije. Zaista impozantan podatak, kada se uzme u obzir da je u tom periodu Crvena zvezda izgubila osam bodova, pa su čak izabranici popularnog Stanoja ispred večitog rivala što se tiče rešavanja „manjih utakmica“.

Što se Evrope tiče, tu Stanojević nema takvu rutinu trijumfa, poražen je pet puta u poslednjih godinu dana, minimalno od Genta kući, u gostima od Santa Klare i Flore, takođe minimalno, dok je blow out od Fajenorda, koji je kasnije došao do finala, može realno da se stavi na čistu razliku u klasi. Ipak, Stanojević je prvi trener koji je pobedio u eliminacionoj fazi nekog evropskog takmičenja, jer su Spartu iz Praga eliminisali ranije ove godine, pa je tako prođena prva runda nokauta posle skoro 20 godina.

FOTO: FK Partizan

Sve u svemu, Stanojević najmanje ume sa Crvenom zvezdom, ali kako su Zmajevi poznati kao protivnici koji mogu da namuče večite, a i potrebni su im bodovi, nije još isključeno da se neverovatna rutina pobeđivanja u prvenstvu na kraju i isplati, i da se posle četiri godine pehar vrati u Humsku ulicu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter