0
Fudbal

HERZLIYA, ISRAEL - May 15: The Serbian team before the UEFA European Under-17 Championship Finals at the Daniel Herzliya hotel on May 15, 2022 in Hezliya, Israel. (Photo by David Fitzgerald - UEFA/UEFA via Sportsfile)

‘ORLIĆI’ SPREMNI DA NAPRAVE ČUDO: Njihove reči će vas ostaviti bez teksta – evo šta misle Aleksandar Stanković i Stefan Džodić o generaciji koja se nikada ne predaje!

Objavljeno: 16.05.22 u 10:51

Kadetska reprezentacija Srbije (U17) doputovala je u Herzliju, grad u okrugu Tel Aviva, gde će biti smeštena tokom Prvenstva Evrope.

U hotelu Daniel nalazi se osam selekcija iz dve grupe, svi rivali „orlića“ u grupnoj fazi, Belgija, Turska i Španija.

Prvog dana boravka, generacija od koje se u srpskom fudbalu mnogo očekuje, sledila je protokol UEFA, a pojedinačno i grupno fotografisanje ispred hotela koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, pomoglo je da se ekspedicija lako i brzo prilagodi i aklimatizuje na novonastale uslove. U poslepodnevnim časovima selektor Radovan Krivokapić odradio je sa svojim izabranicima i prvi trening u Izraelu, sve kao priprema za premijerni duel koji je na programu 17. maja sa Belgijom (16,30 srednjeevropsko vreme, lokalno je plus jedan). Tri dana kasnije rival je Turska, a 23. maja sledi susret sa Španijom.

Nije tajna, za širu javnost, mlađi reprezentativni uzrasti predstavljaju nepoznanicu, a za upoznavanje sa generacijom 2005. najbolje je možda apostrofirati činjenicu da su kapiten Aleksandar Stanković i saigrači, jedini iz našeg regiona uspeli da izbore plasman među 16 najboljih evropskih selekcija u uzrastu do 17 godina. Uspeh igrača, ali i stručnog štaba, odnosno ljudi koji vode brigu o mlađim kategorijama FSS.

Dovoljan povod za razgovor sa dvojicom igrača u čijim venema teče krv očeva koji su ostavili veliki trag u srpskom fudbalu, imali svako na svoj način, vredne karijere. Aleksandar Stanković je jedan od naslednika Dejana Stankovića, legende Intera iz Milana, a Stefan Džodić ide stopama oca Nenada, bivšeg igrača Zemuna, a zatim internacionalca u Francuskoj…

-Imamo svoje snove sa kojima smo došli ovde – ne krije Aleksandar Stanković, kapiten generacije 2005. za koju mnogi misle da će u budućnosti srpskom reprezentativnom fudbalu podariti novog Tadića, Milenkovića, Mitrovića, Vlahovića…- Želimo da prođemo grupu, da ostanemo u Izraelu što duže, da stignemo do finala. Lepo je biti učesnik Prvenstva Evrope, ali moramo uvek imati ambicije. I selektor nam stalno govori, poštujemo druge, ali gledamo prvo sebe. Verujemo u sebe.

HERZLIYA, ISRAEL – May 15: Aleksandar Stankovic poses for a portrait during a Serbia Portrait session before the UEFA European Under-17 Championship Finals at the Daniel Herzliya hotel on May 15, 2022 in Hezliya, Israel. (Photo by David Fitzgerald – UEFA/UEFA via Sportsfile)

I ta vera u kvalitet koju poseduju donela je rezultat u kvalifikacijama. U nekoliko navrata vraćali su se iz minusa, što nije baš čest slučaj u ovom uzrastu.

Ova generacija ima karakter, pokazali smo to tokom dva kruga kvalifikacija, onda kada je bilo najteže. Možda je onaj „kam-bek“ protiv Slovenije najbolji pokazatelj da smo kao grupa najjači. Nismo se predavali, verovali smo u sebe i došli do rezultata kada je možda malo ko verovao. I to je naša najveća snaga, tim. A uvek iskoči neki pojedinac iz dobrog kolektiva.

Otac Dejan je svakako ponosan na sinove, Aleksandar u Interu gradi svoj put, a Filip koji je takođe reprezentativac Srbije do 19 godina, sjajnim odbranama proglašen je za najboljeg golmana holandske Druge lige. Sve dobija na težini ako se zna da je Filip sa Volendamom izborio plasman u elitnu ligu holandskog fudbala i sledeće sezone gledaćemo ga u mečevima sa Ajakskom, Fejenordom…

-Otac nam je uzor, naš san je i njegov. Želimo da napredujemo i ostvarimo deo njegove velike karijere – iskren je Aleksandar Stanković, kapiten generacije 2005. koja će, nadamo se svi, u budućnosti ispisati lepe stranice srpskog fudbala.

I Stefan Džodić zna put kojim želi da ide, a Tel Aviv je samo jedna od mnogih stanica koje ga čekaju na putu potpunog fudbalskog sazrevanja.

-Drago nam je da smo ovde, jer kada se vidi koliko reprezentacija nije uspelo da izbori plasman na Prvenstvo Evrope, sve dobija na značaju. Eliminisali smo Hrvatsku, Sloveniju…dobre reprezentacije. Sada želimo korak dalje. Imamo dobar timski duh, to je naša najveća snaga. Svi radimo jedni za druge, borimo se, niko ne odustaje. Imali smo tokom kvalifikacija nekoliko preokreta, uvek smo verovali u sebe – ističe Stefan Džodić, koji igra u veznom redu, za razliku od oca Nenada koji je bio centralni bek.

HERZLIYA, ISRAEL – May 15: Stefan Dzodic poses for a portrait during a Serbia Portrait session before the UEFA European Under-17 Championship Finals at the Daniel Herzliya hotel on May 15, 2022 in Hezliya, Israel. (Photo by David Fitzgerald – UEFA/UEFA via Sportsfile)

Belgija je prvi rival…

-Jaka je grupa, ali igramo Prvenstvo Evrope. Ovde je svako došao sa nekom ambicijom, naša je da prođemo grupu, izborimo se za nokaut fazu. Idemo od meča do meča, prvi je uvek najvažniji. Belgija i Španija su dobre selekcije, Tursku poznajemo jer smo bili zajedno u elit rundi kvcalifikacija u Sloveniji. Verujemo u sebe, nadamo se dobrim rezultatima – rekao je Stefan Džodić.

HERZLIYA, ISRAEL – May 15: The Serbian staff before the UEFA European Under-17 Championship Finals at the Daniel Herzliya hotel on May 15, 2022 in Hezliya, Israel. (Photo by David Fitzgerald – UEFA/UEFA via Sportsfile)

IGOR MATIĆ, KOORDINATOR MLAĐIH SELEKCIJA FSS

Jedan od najodgovornijih za rad i rezultate mlađih selekcija FSS je i Igor Matić, koordinator mlađih kategorija. A Srbija beleži ponovo dobre rezultate, kadeti su na EP, a omladince očekuje završni krug kvalifikacija.

-Ostvaren je dobar rezultat, ali znamo svi da u fudbalu ne postoji juče, već samo danas i sutra. Momci su zaista dobra grupa, pokazali su to kroz kvalifikacije. Generacija koja obećava. Imponuje njihov odnos i van terena, poštovanje koje imaju. Na nama je da im pokažemo put, pružimo podršku – jasan je Igor Matić.

Srbija se nalazi u najtežoj grupi u Izraelu?

-Ovde su najbolje kadetske selekcije u Evropi i želimo da se izmerimo, ponovo pokažemo napredak. Imponuje način kako smo ostvarili uspeh u nekim mečevima kvalifikacija, sve to je trebalo zaslužiti. Momci su bili nagrađeni za pokazani karakter, oni nikad ne odustaju, veruju u sebe i žele da napreduju – ne ostavlja dilemu Igor Matić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter