1
Domaći fudbal

Fudbal Linglong Super League Season 2020-2021 FK Novi Pazar vs FK Macva Sabac Petar Gigic (R) celebrates after scoring a goal Novi Pazar City Stadium 27.02.2021. foto: Irfan Licina/Starsportphoto ©

MEDIJI O NOVIM DETALJIMA UEFA DOKUMENTA: Dopis stigao u FSS, Novi Pazar bio pod sumnjom na sedam utakmica

Objavljeno: 07.05.22 u 10:58

Evropske fudbalske unije (UEFA) ponovo je ‘skenirala’ dešavanja u Superligi Srbije.

Nedavno je zbog toga Novi Pazar kažnjen je sa 10.000.000 dinara i šest bodova na dve godine uslovno, zbog sumnje da je narušio integritet takmičenja partijom protiv Radnika (2:0) 11. aprila u Surdulici, jer kako je objašnjeno, čudno su se ponašala šestorica igrača kluba s Jošanice.

FSS je potvrdio da je dobio dokument UEFA o predlogu za kaznu Pazarcima, u koji je ‘Sport klub’ imao uvid, u tom se dokumentu Novi Pazar navodno pominje kao akter sumnjivih mečeva.

U izveštaju UEFA Novi Pazar se pominje kao klub posmatran u sedam sumnjivih utakmica. Poslednji put „bio je uključen 3. oktobra 2021, sa sumnjivim klađenjima da će izgubiti prvo poluvreme i utakmicu sa najmanje dva gola, uz postignuta tri, što se i dogodilo – 3:0 (1:0). U pitanju je meč sa ekipom Mladosti odigran u Lučanima.

Zanimljivo, Radnik se čak 14 puta našao na ‘radarima’ evropske kuće fudbala, ali poslednji put maja 2018, protiv lučanske Mladosti i čačanskog Borca. Podsetimo, u to vreme igrala se jedna od najneregularnijih sezona u Srbiji! Inače, Novi Pazar i Radnik će odigrati još jedan međusobni meč do kraja sezone, i to u pretposlednjem kolu, i nema sumnje da će i taj duel biti pod lupom javnosti posle svih priča, potvrđenih i nepotvrđenih, koje prate oba kluba poslednjih sezona.

Najnoviji dokument poslat iz UEFA, dostavljen Fudbalskom savez Srbije, sadrži i konkretna imena petorice prvotimaca Novog Pazara. Svih pet obeleženo je i za vreme meča sa Radnikom, u Surdulici.

– Sumnjivo klađenje, zabeleženo kod bukmejkera sa praćenim nalozima, podrazumevalo je da će Novi Pazar izgubiti u prvom poluvremenu. Sve uplate u igri ‘prvo poluvreme’ kretali su se u osnovi da će gosti izgubiti. Mnogo više uplata pratilo je ovu igru od popularnije ‘cela utakmica’, što je uticalo na zabrinutost – stoji u izveštajima specijalizovanih UEFA službi, u koje je Sport klub imao uvid.

Kvote na dan pomenutog meča zbog kojeg je Pazar sankcionisan, odigran 11. aprila, padale su sa 2,48 (u 9.34) na 1,57 (14.09).

– Poznati azijski bukmejkeri ‘Nova88’ i ‘188bet’ su pre vremena uklonili utakmicu iz ponude, navodeći da su bili i sami zabrinuti – navedeno je u rubrici „kretanje kvota“.

Uz jasnu analizu sastava ekipa postojao je i zaključak:

– Vesti i sastavi timova ne mogu se smatrati adekvatnom olakšicom za pojačano klađenje, pogotovo na igru „prvo poluvreme“. Sve to povećava zabrinutost oko integriteta pomenute utakmice.


(VIDEO:YouTube/Super liga Srbije)

Specijalizovane službe bavile su se i pojedinačnim učinkom fudbalera. Poštujući integritet sumnjivih prvotimaca Novog Pazara, istovremeno i podatak da se FSS nije bavio subjektivnom odgovornošću, Sport klub nije objavio ko se od igrača našao na listi obeleženih.

– Postupak dokazivanja, u ovom slučaju, seže mnogo dalje od disciplinskog organa saveza… Jedan od fudbalera, zanimljivo, analiziran je u svih sedam utakmica, drugi četiri, treći tri, četvrti i peti dva puta, piše ‘Sport klub’.

UEFA u izveštaju nedvosmisleno podupire stav nadležnog ‘radara’ da su ‘kladioci imali prethodna saznanja da će Novi Pazar izgubiti u prvom poluvremenu’.

 

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter