0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

GROF O DOLASKU DZJUBE U ZVEZDU: ‘Mator? Pa vidite Benzemu! Sa njim mogu u Ligu šampiona’

Objavljeno: 07.05.22 u 11:56

Odavno neko ime u domaćem fudbalu nije privuklo toliko pažnje kao Artjom Dzjuba. Nije Rus još uvek ni došao u Srbiju, a o njemu se već svašta nešto zna.

I plata u Zenitu i detalji ugovora, i želja Zvezde i mišljenja znanih i neznanih da li da dolazi u Zvezdu ili ne. A, jedan od onih koji ga dobro poznaje svakako je nekadašnji trener Crvene zvezde, Miodrag Grof Božović.

Sjajni trener je imao prilike dva puta da sarađuje sa jednim od najboljih ruskih napadača. Prvi put se to desilo u Rostovu kada je Dzjuba sa 18 golova oduševio sve u sezoni 2013/2014 kada je Božović sa ruskim klubom osvojio tamošnji Kup.

Bio je Dzjuba tamo na pozajmici iz Spartaka koji u tim trenucima nije računao na njega. Božović mu je pronašao žicu i učinio ga drugim najboljim strelcem u ruskoj ligi te sezone.

Poučen dobrim iskustvom, bivši trener Crvene zvezde je odlučio da pokuša Dzjubi ponovo da rehabilituje karijeru u Zenitu i dovede ga na pozajmicu u Arsenal Tulu 2018. godine.

U oba slučaja je uspeo u osnovnoj nameri. Da pomogne klubu, igraču i sebi, te je popularni Grof bio veoma ljubazan na naš poziv da čujemo koju o Dzjubi.

– Što se mene tiče, predobro mi je iskustvo sa njim. Prvi put kada je došao u Rostov, dao je 18 golova u ligi bio drugi strelac i uzeli smo Kup. Drugi put je došao u Tulu. Imali smo velike probleme u napadu. Došao je i sve je promenio. Igrač je koji može da zadrži loptu napred, diže ekipu. Zna ekipa da neće izgubiti loptu kada je kod njega i izvanredno deli loptu na stranu, dobija dosta duela, imao je po 35 duela po utakmici… Jedan špic kakav se traži svuda – rekao je Božović.

Smatra Božović da je Dzjuba baš ono što nedostaje Dejanu Stankoviću u špicu i da bi spoj Zvezde i ruskog napadača bio – idealan.

– Mislim da je on ono što Zvezdi nedostaje. Ne samo što igra dobro kada je okrenut golu leđima. Izvanredan je u kontra napadu, brzo trči… Dakle, radi se o igraču koji je višestran.

FOTO: STARSPORT

U domaćoj javnosti veliki upitnik stoji kraj Dzjubinih godina. Trenutno ih ima 33 i u našoj zemlji se takvi fudbaleri odavno karakterišu kao ‘matori’. Međutim, Grof vuče jednu sjajnu paralelu.

– Nije on star. Vidite kako igra Benzema! Sve je moguće u tim godinama. U suštini za ljude koji žive sportski, godine nisu toliko bitne. Ako Zvezdi treba takav igrač onda nema problema sa njim.

Najavio je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić da je ideja da se sa napadačem Zenita napadne plasman u Ligu šampiona. Božović napominje da je taj cilj – realan.

– Sigurno da bi bilo izvesnije sa Dzjubom da bi Crvena zvezda mogla u Ligu šampiona. Zvezda je igrala izvanredno u Evropi poslednjih sezona. Mislim da je konačno došao i momenat kada treba da uđe u grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja.

Važi Dzjuba za teškog karaktera koji je bio sklon pojedinim incidentima u ranijim klubovima, međutim Grof Božović nam i tu otklanja sve sumnje.

– Nikada nisam imao problema sa njim. Verovatno nekome nešto može da zasmeta kod njega, kao i kod svakog igrača, ali meni nije. Ima pobednički mentalitet i karakter. Ako neko ima negativne sitnice, nisu toliko bitne koliko on može kao lider da doprinese klubu i ekipi.

Pominje se mogućnost i da po isteku ugovora sa Zenitom, Dzjuba karijeru nastavi u nekom od ruskih klubova, ali Božović, iz čisto sportskog ugla, napominje da mu je bolje da dođe u Zvezdu.

– Znate kako, ako Zenit ne produži ugovor sa njim, pošto u Rusiji nema Evrope naredne sezone, onda za njega mislim da je najbolje da dođe u Zvezdu pošto je on čovek koji voli izazove. Nisu tu toliko u pitanju pare, neka ide u Zvezdu! Sportski motiv je dobar. On sigurno zna kakva je atmosfera na Marakani, kakvi su navijači… Beograd je izvanredan za život. U Rusiji je već dokazao sve što je mogao, zaključio je Božović u razgovoru za ‘Meridian sport’.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter