0
Domaći fudbal

Strahinja Erakovic Glasgow Rangers - Crvena Zvezda UEFA Europa League foto: STARSPORT

U SLUČAJU DA OSVOJI TITULU – ZVEZDA NIKAD BLIŽA LIGI ŠAMPIONA: Veoma težak zadatak za crno-bele ako ne prestignu večitog rivala u Superligi!

Objavljeno: 03.05.22 u 11:35

Šansa za napredak srpskih klubova na evropskoj smotri!

Veliki uticaj politike na sport ne prestaje! UEFA ne želi da promeni odluku, pa Rusija ni naredne sezone neće imati predstavnike na evropskoj sceni. Ovakav stav krovne fudbalske organizacije u Evropi donosi značajne promene.

Srbija je na veliko iznenađenje uspela da profitira, pa je na koeficijent listi UEFA ‘skočila’ sa 16. na 15. poziciju. Najveći napredak imaće šampion Superlige i osvajač Kupa (drugoplasirani tim u ligi u slučaju da šampion osvoji i kup).

Prvi sceneario: Zvezda osvaja duplu krunu ili Partizan pobeđuje u Kupu

Aktuelni šampion Srbije trenutno je najbliži odbrani titule u Superligi. Crvenu zvezdu od trofeja
dele samo tri prepreke, od toga utakmice protiv Radničkog i Voždovca igra na ‘Marakani‘, a samo protiv napretka putuje na gostovanje. Jasno je da će crveno-beli u slučaju da osvoje titulu učestvovati u kvalifkacijama za Ligu šampiona. Isto bi bilo i da Rusi nisu diskvalifikovani, ali ovako postoji jedna olakšavajuća okolnost. Ako Viljareal ne osvoji LŠ, a šanse za to su izuzetno male, šampion Srbije startuje kvalifikacije za elitno takmičene od trećeg kola. U slučaju da šampion bude Zvezda, srpski tim će biti povlašćen u obe runde kvalifikacija. Svakako da posao neće biti lak, ali u odnosu na prethodne sezone bilo bi manje izazova i poteškoća za crveno-bele.

Ako Partizan ove sezone osvoji Kup Srbije, ili to uradi Zvezda a crno-beli budu drugoplasirani u Superligi, onda izabranici Aleksandra Stanojevića startuju od 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Bez obzira na smanjen broj utakmica, crno-bele očekuje paklen put do grupne faze. Partizan ne bi bio povlašćen, pa bi već u 3. kolu mogao da se sasrane sa vicešampionom Kipra (trenutno je to APOEL), Dinamom iz Kijeva, ili vicešampionima Turske i Danske. Ta informacija ne raduje, jer su u pitanju Fenerbahče i Mitjilend. U plej-ofu bi bilo još teže, jer se susreću sa poraženima iz kvalifikacija za .

PARTIZAN OSVAJA SUPERLIGU, ZVEZDA ŠAMPION U KUPU ILI DRUGA U PRVENSTVU

Crno-beli su nakon dužeg vremena u samom finišu sezone i dalje u borbi za titulu. Zvezda je veliki favorit, ali niko ne sme optisati četu Aleksadra Stanojevića. U slučaju osvajanja Superlige, Partizan bi krenuo od 3. kola kvalifikacija za , ali još uvek se ne zna da li bi bio povlašćen kao crveno-beli u 3. kolu, dok u plej-ofu sigurno ne bi bio povlašćen tim.

Zvezda bi u slučaju drugog mesta ili osvajanja Kupa igrala od 3. kola kvalifikacija za LE, a za razliku od Partizana bila bi povlašćena do samog kraja.

U drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija išli bi Čukarički i Vodžovac ( po trenutnom stanju na tabeli).

VOJVODINA ILI NOVI PAZAR OSVAJAJU KUP

Gotovo da niko ne veruje u ovaj scenario. Šanse da Novi Pazar ili Vojvodina dođu do trofeja u Kupu su male. U slučaju da ipak dođe do toga, najveći gubitak imali bi drugoplasirani i četvrtoplasirani tim. Vicešampion bi startovao od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, baš kao i treći, dok četvrti tim uopšte ne bi izašao na evropsku scenu. Osvajač Kupa bi startovao od 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, te sigurno ne bi bio povlašćen.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter