0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: ABA liga j.t.d/Dragana Stjepanović

ĐURAN O ISTORIJSKOJ SEZONI ZLATIBORA: ‘Titula je kruna za sve što smo prošli, zemlja košarke zaslužuje šest predstavnika u ABA ligi’

Objavljeno: 23.04.22 u 10:25

Košarkaši Zlatibora iz Čajetine odigrali su sezonu koja će se pamtiti, ali i pored toga, pred njima tek predstoje važne bitke. Tim pod komandom Strajina Nedovića je najpre stigao do titule u Košarkaškoj ligi Srbije, a onda je osvojio i trofej u Drugoj ABA ligi.

Međutim, i pored činjenice da su bili najbolji u Srbiji, a onda i drugom po kvalitetu regionalnom takmičenju na Jadranu, igrači Zlatibora će zbog pravila o ograničenju broja timova iz jedne države morati da igraju protiv Borca, za ulazak u elitno društvo. Do pehara u ABA 2 ligi, Zlatibor je stigao tako što je u četvrtfinalu savladao Helios, potom u polufinalu Borac iz Banjaluke, a onda u finalu skopski MZT na njihovom terenu.

Veliki doprinos osvajanju pehara dao je Filip Đuran kao jedan od najiskusnijih u timu. Nekadašnji igrač FMP i bivši internacionalac je najbolji meč na završnom turniru odigrao u polufinalu, ali je tokom čitave sezone prosečno imao dvocifreni poenterski učinak. Nakon što su se utisci posle ‘balona’ u Skoplju slegli, Đuran je iste sumirao za HotSport.

– Utisci su fenomenalni, stvarno je preveliki uspeh osvojiti ABA 2 ligu kada uzmemo u obzir sve naše probleme sa povredama i korona virusom tokom cele sezone. Mislim da je ova titula stvarno kruna jedne sjajne sezone koju smo imali, rekao je Đuran za HotSport.

FOTO: ABA liga j.t.d/Dragana Stjepanović

Đuran je u finalu postigao 12 poena, a imao je veliku ulogu u finišu meča. Najpre je promašio trojku u završnici utakmice, da bi onda u produžetku postigao važne poene.

– Finale igrati je jedna privilegija. A kad se igra protiv domaćina, onda sigurno imaš motiv više i mi smo pokazali to. Ta trojka na kraju, bio sam siguran da ulazi, ali desilo da nije i to me nije poremetilo ka krajnjem cilju. U trenutku mi je bilo krivo što nisam završio pre produžetka utakmicu, pogotovo jer smo ostali i bez prvog centra ekipe, pa je stvarno bilo fizički teško svima. Kad se ušlo u dodatnih pet minuta znali smo svi da ne smemo da izgubimo, tako smo i odigrali odbranu, primili samo jedan poen do kraja. Napad je bio manje bitan.

Posebno inspirisan, Đuran je bio u polufinalu protiv Borca, ubacio je 21 poen uz fenomenalan procenat šuta od skoro 90 odsto. Pogodio je čak šest trojki iz sedam pokušaja.

– Ta utakmica je za nas bila finale pre finala, jer se znalo da ako pobedimo i bez obzira na ishod u finalnom meču, mora da se igra baraž. Odnosno da nam treba još jedan korak ka prvoj ABA ligi. Lepo sam otvorio utakmicu, sa slobodnim bacanjima i jednom teškom trojkom, a tako kada krene posle sve ide lako. Vodili smo sve vreme i ni u jednom momentu nismo sumnjali u pobedu.

FOTO: ABA liga j.t.d/Dragana Stjepanović

Ipak, Zlatibor će i pored sjajne sezone, morati u nove borbe. Naime, tome je doprineo pomalo ‘banalan’ pravilnik lige, po kom se klubovi koji to nikako ne zaslužuju guraju u baraž jer nijedna država ne sme da ima više od pet klubova. Tako će šampion ABA 2, Zlatibor, igrati protiv Borca, najslabije rangiranog tima od svih srpskih u ABA ligi, iako Čačani imaju četiri pobede više od poslednjeplasirane Krke, a dve od Splita. I pored toga ova dva tima će igrati seriju na dve pobede, koja će krenuti u čačanskoj dvorani kraj Morave.

– Po meni ta utakmica ne treba da se igra, ali ako dođe do nje naravno da se nećemo predavati. Biće jako teško, Borac je jedan ozbiljan klub sa ozbiljnim igračima. Nije pravedno ni da se oni bore za igranje u najvišem rangu, kad su već obezbedili to kroz regularni deo sezone. Smatram da bi čelnici ABA lige trebalo da nađu neko drguo rešenje i da sledeće sezone Srbija ima šest predstavnika, jer kao zemlja kosarke to i zaslužujemo.

Na kraju, Đuran je istakao nadu da je sezona sa dva osvojena trofeja, samo pokretač za neke buduće uspehe kluba iz Čajetine.

– Ova sezona je istorijska za nas tim, gradili smo pobednički mentalitet i nismo padali kada je bilo nekih teških trenutaka. Osvojiti dva trofeja je prelep osećaj i nadam se da će ova ekipa ostati na okupu i nastaviti sa sjajnim rezultatima, zaključio je Đuran razgovor za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter