0
Evrokup

Dusan Alimpijevic Crvena Zvezda - Buducnost 9.4.1018. April 9. 2018. ABA liga Finale prva utakmica (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

‘BOLJE PRED PUNOM ARENOM, NEGO PRED PRAZNOM DVORANOM’: Alimpijević pun respekta za Partizan, zbog ovoga je večno zahvalan Željku Obradoviću!

Objavljeno: 19.04.22 u 12:53

U osmini finala Evrokupa, košarkaši Partizana igraće protiv Burse, a meč je na programu sutra od 20 časova i 30 minuta.

Na klupi turske ekipe sedi nekadašnji trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević koji je pred ovaj meč u intervjuu za ‘Mondo’ govorio o brojnim temama.

Nije baš normalna situacija da igrači odlaze usred sezone, mada je za svakog trenera pored pojačanja važno i da pogodiš koga ‘sečeš. Mi smo imali mnogo tih ’seča’. Kada sam stigao odrekao sam se najboljeg strelca ekipe, kada sam to predložio menadžmentu, prvo su bili malo začuđeni, pa sam im objasnio da ruši timsku hemiju, srećan je kad postigne 20 poena, bez obzira na rezultat tima, a tužan kada postigne samo šest. Bio je to fantastičan potez, pošto smo u okviru budžeta napravili tim koji ima kaakter, borbu, radnu etiku. I, ono što je meni najvažnije otvorenost uma, da dozvole treneru da ih menja, što je za mene stvar broj jedan – kazao je Alimpijević i potom dodao:

Praktično smo polovinom januara obezbedili opstanak, napravljen je zaokret. Postojalo je interesovanje na tržištu, što je pokazatelj dobrog posla celog kluba. Odlučili smo da pustmio Brauna u Rišon, Egemena u Efes i Frimena u CSKA. Tu smo dobili besplatnog igrača u vidu Tolge Gečima koji se povredio brzo. Igrao je strašno dobro tih nekoliko utakmica, pa je platio cenu slabije fizičke aktivnosti u Efesu.


Sada tek sledi ono pravo, sistem takmičenja je jasan – pobedi ili ispadaš.

Naravno da niko ne ide na meč da izgubi. Sportski je nadati se, to je prvi postulat svakog sportiste. Čemu trening i utakmica, ako ne postoji nada. Ukoliko tako ne razmišljaš, bolje da ostaneš kući. U isto vreme naravno treba biti realan. Domaći teren je velika prednost Partizana i time se šanse za iznenađenje svode na minimum.

Interesovanje za ovu utakmicu je ogromno, a srpski trener dobro zna kakva je atmosfera u beogradskoj ‘Areni’.

Kako da pripremiš ljude za 15.000 ljudi u Areni? Moraš da doživiš to i da budeš zahvalan Bogu što je to doživeo. Smatram da je ta vrsta pritiska privilegija našeg posla. Bolje je da bude tako nego da igraš pred praznom dvoranom. Pričamo o tome, znaju šta je Partizan i šta nosi sa sobom. Objasnićemo mi njima, razgovaraćemo. Dobra je stvar što nam ne dozvoljava ovaj period da se spremimo za svašta nešto. Činjenica je da ću možda bolje ja da ih pripremim nego neki strani trener, jer dobro poznajem sve to i znam kako je igrati tamo.


Trener Burse je potom govorio o crno-belima…

Imaju zdravu, dobru energiju, disciplinu, karakter od ostatka ekipe koji je željan dokazivanja, motivisan, sa jasno definisanim ulogama. Oni će gotovo izvesno završiti drugi u ABA ligi, drugi su bili u grupi u Evorkupu. Sa nekog stanovišta se pričalo da moraju da pobeđuju, osvajaju, ali ja smatram da to nije tačno. To je sve novi projekat, Željko je tek došao. Zašto se podrazumeva uspeh u prvoj godini ako se postavlja neka vizija za budućnost? Ponavljam, tu su lideri i ostatak tima koji to prati.

Zbog jedne stvari je posebno zahvalan Željku Obradoviću.

Bio je Željko tada u Fenerbahčeu i zahvalan sam što je pristao i što mi je dozvolio da gledam njegove treninge tokom tog mini-ciklusa. To je nešto što ne možete da naučite ni na jednom seminaru. Taj pristup detaljima, odnos prema svemu, imao sam fantastično iskustvo. Detalji? Bilo bi glupo izdvojiti neke, ima gomila detalja. Najveća stvar koju sam primetio je ta da se i posle svih uspeha, devet evropskih titula, on i dalje menja. Prilagođava se košarci. Za trenera je jako bitno kako će reagovati na određene situacije i promene. Ko god bi pokušao da imitira Željka, bio bi samo jedna bleda kopija – ističe Alimpijević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter