0
Fudbal

FOTO: @dibba.fc/Instagram

ZORAN POPOVIĆ – SRBIN KOJI POMERA GRANICE U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA: ‘Ono što sam obećao, to sam ispunio!’ (FOTO)

Objavljeno: 16.04.22 u 12:23

Iskusni fudbalski stručnjak neprestano obara rekorde na klupi Dibe.

Zbirom svakodnevnih napora, koji se neprestano ponavljaju, nastaje uspeh. Računica je jasna, mogućnosti za ostvarivanje ciljeva svedene su na minimum ukoliko niste spremni na odricanja. Iskusni fudbalski trener, Zoran Popović, koračao je težim putem. Ciljeve je zacrtao na vreme, da bi potom krenuo u realizaciju. Popović je na vreme shvatio da oni koji odustaju nikada ne pobeđuju, a kada se pogled usmeri na njegove rezultate jasno je da spada u grupu ljudi koji se ne predaju. Tokom profesionalne karijere boravio je i radio na mnoštvu interesantnih destinacija. Pažnju srpske javnosti skrenuo je odličnim rezultatima na klupi Čukaričkog i to u nekoliko navrata. Klubovi iz Srbije, Jordana, Kuvajta, sa Malte, nizali su trijumfe pod dirigentskom palicom Zorana Popovića.

Po završetku prethodne sezone rukovodstvo Dibe, kluba iz drugog po kvalitetu takmičenja u UAE, startovalo je potragu za stručnjakom koji garantuje ekspresan povratak u elitni rang. Izbor je pao na srpskog trenera. Funkcioneri su došli u prestonicu Srbije kako bi sklopili dogovor sa Popovićem. Nekoliko meseci kasnije, Diba je lider šampionata i vraća se u najviši rang. Klub je oborio sve lične rekorde, dok se postepeno ‘ruše’ i državni. Tri kola pre završetka nacionalnog šampionata Ujedinjenih Arapskih Emirata, za HotSport govorio je Zoran Popović.

FOTO: @dibba.fc/Instagram

ZP: Diba je klub na dobrom glasu! Uspesi priliče ovako organizovanoj instituciji. Nedavno sam predsedniku kluba, Ahmed Saed al Danhaniju, sa ponosom rekao: ‘Ono što sam obećao, to sam ispunio’. Zahvalan sam mojim saradnicima, ovo je zajednički uspeh – počeo je Popović, pa nastavio:

ZP: Oborili smo sve klupske rekorde, što je sjajno, ali ne želim da se tu zasustavimo. Samo jedan poraz u celoj ligi, 14 vezanih trijumfa, što je ujedno i rekord emiratskog fudbala, dovoljan su podstrek za nastavak izrade zamišljenog kolaža. Srećan sam onda kada rad i trud sa treninga, pretvorimo u rezultate na utakmicama.

Diba je odigrala 55 mečeva u aktuelnoj sezoni, dok je 53 privela kraju kao neporaženi sastav. Kako motivisati igrače da budu maksimalno fokusirani do kraja šampionata, te im ‘zabraniti’ da mislima već budu u elitnom rangu?

ZP: Uvek je komplikovanije motivisati ekipu koja sve drži u svojim rukama, ali momci su veliki profesionalci. Retko se nailazi na ovako kvalitetnu grupu ljudi. Naravno da se uspesi proslavljaju, neće biti lako u naredna tri meča, ali kako je naš cilj uvek isti – pobede su ono čemu težimo. Atmosfera u timu je na zavidnom nivou. U svlačionici vlada međusobno poštovanje, kako od strane inostranih, tako i od domaćih igrača. Srećan sam što radim sa njima!

FOTO: Privatna arhiva

Zoran planove ne kuje sam. Popovićev stručni štab čine pomoćni trener Jovan Dabić, trener golmana Saša Radivojević, trener Muhamed Sahin i stručnjak za kondiciju Enco K.

ZP: Sa zadovoljstvom ističem da smo sve uradili zajedno. Radi se o već sada ozbiljnim stručnjacima. Svako od njih obavlja svoj deo zadatka, a onda zajedno činimo vrlo kompaktnu celinu. Mislim da je to deo recepta naših ostvarenja, nije fer da sve otkrivamo – kazao je Popović sa osmehom na licu.

Da bi klub bio u mogućnosti da redovno izmami osmehe svojih pristalica, na njegovom čelu mora se nalaziti sposoban i prodoran lider. Prvi operativac Dibe, predsednik Ahmed Saed al Danhani, pokazatelj je kako se predanim radom dolazi do uspeha. 

FOTO: @dibba.fc/Instagram

ZP: Odnos stručnog štaba i uprave je jedan od ključnih delova u sklapanju mozaika. Ahmed Saed al Danhani je čovek koji zaslužuje veliko poštovanje i ima velike zasluge što klub funkcioniše na ovaj način. Doputovali su u Beograd kako bi dogovorili sve uslove u mojem dolasku u Dibu, to dovoljno govori koliko je želeo da sednem na klupu njegovog kluba. Rezultate ne dovodim u pitanje, ukoliko nastavimo saradnju na identičnom nivou. Siguran sam da je srećan zbog svega ostvarenog.

Gde uviđate najveće razlike između evropskog i fudbala u UAE?

ZP: Ovde su ulaganja ogromna, pa su samim tim i uslovi za rad perfektni. Infrastruktura je na zavidnom nivou. Mislim da se razlika sve manje vidi. Fudbal u Emiratima, kao i ostalim državama u ovom delu sveta, sve manje kaska za Evropom i Brazilom. U najbolje klubove često stižu zvučna imena, poput Bernarda koji je iz Evertona prešao u redove Al Šarže. Rebrov je trener Al Aina… U Evropi se više ulaže u mlađe kategorije, u bazični, akademski fudbal. Ovde taj deo priče još uvek nije na tako visokom nivou, ali perspektiva postoji.

Popović je imao prilike da odmeri snage sa nekim od najboljih fudbalskih trenera na planeti. Prisetio se nadmetanja sa šefom stručnog štaba Ajaksa, Erikom Ten Hagom.

ZP: Zanimljivo iskustvo… Ten Hag je predvodio Utreht, a ja sam radio u Valeti. Bili su veliki favoriti u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali pružili smo snažan otpor. Prva utakmica završena je rezultatom 0:0, u drugoj su slavili sa 3:1. Rezultat ne oslikava situaciju najbolje, pogodili smo stativu i propustili dobre prilike dok je sve bilo otvoreno. Ostvario sam kontakt sa Ten Hagom, pa i danas povremeno razmenjujemo poruke. Već tada je bilo jasno koliko je dobar trener. Znate, on je đak Bajernove trenerske škole.

U svom prvom mandatu na klupi Čukaričkog uspeo je Popović da na veliku scenu lansira, danas dobro poznata imena srpskog fudbala. Klub sa Banovog brda tada nije funkcionisao ni približno kao što je to slučaj od kada je privatizovan.

ZP: Bila su to teška vremena za Čukarički. Od dolaska Dragana Obradovića klub raste iz sezone u sezonu, drago mi je zbog toga. Sećam se, u toku prvog mandata, na probu je došao jedan igrač. Predstavio se i rekao da igra desno krilo. Odlučio sam da mu promenim poziciju, ostao je na istoj strani, ali prešao je na bekovsko mesto. Tri sezone kasnije postao je kapiten Crvene zvezde. To je odličan momak, reč je o Pavlu Ninkovu. Osim njega, bilo je tu jako dobrih momaka koji su počeli kod mene. Blažića sam doveo iz Mladenovca, treće lige, Vilotić je tada debitovao, Tubić… Drago mi je što su ti momci napravili dobre karijere – istakao je Popović, a onda ispričao anegdotu u kojoj je glavni junak nekadašnji reprezentativac Srbije:

Fudbal, Meridijan super liga, sezona 2007/08.Partizan Vs. Cukaricki.Pavle Ninkov, right and Borko Veselinovic, left.Beograd, 10.11.2007..foto: Srdjan Stevanovic

ZP: Čuveni Miljan Miljanić nekada je organizovao akciju pod nazivom ‘100 trenera, 100 talenata’. Kamp je održan u Ulcinju. Bio sam jako mlad, ali očigledno sam sa sobom poveo pravog igrača, tada samo malog dečaka. Vozom smo Miloš Ninković, koji je imao osam, devet godina, i ja otputovali u Crnu Goru i bili deo lepe priče. Miloš je fantastičan igrač i čovek. Još uvek igra na odličnom nivou u Australiji. U kontaktu smo, čujemo se. Već tada je bilo jasno kakav će igrač postati.

Fudbal, Qualifications for UEFA EURO 2012.Serbia Vs. Estonia.Milos Ninkovic.Belgrade, 08.10.2010..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Uspomene probude nostalgiju, ali Zoran želi spremno da dočeka nove izazove.

ZP: Fokusiran sam na zadatke koji nas očekuju. Uložićemo maksimalne napore kako bi nastavili da  obaramo rekorde – zaključio je Popović u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter