1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

SAVO MILOŠEVIĆ U OPŠIRNOM INTERVJUU: „Gajim filozofiju poput Klopa, ne pratim politiku nikako više“!

Objavljeno: 13.04.22 u 18:15

Srpski strateg za inostrane medije!

Proveo je Savo Milošević svega godinu dana u Rusiji kao fudbaler svega godinu dana, i to u pohodu Rubina iz Kazanja na šampionsku titulu, ali to nije sprečilo ruske medije da se jednog od najboljih strelaca u istoriji naše reprezentacije, ujedno i jednog od tri čoveka sa preko stotinu nastupa u dresu Orlova. Nekadašnji napadač Osasune kontaktiran je od strane ruske Gazete za opširan intervju.

Da li biste voleli da radite u Rusiji?

“Sto posto! Baš bih voleo da radim u nekom ruskom klubu. Preferiram CSKA sa kojim Partizan ima bratske odnose”.

U Kazanju ga je trenirao Kurban Berdijev, o kome Savo priča najlepše.

“Pre svega, on je jako pametan čovek. Zna skoro sve o modernom fudbalu. Obraćao je pažnju na svaki detalj i ništa nije propuštao. Za mene je jedan od najboljih trenera u Evropi. Tada smo osvojili titulu šampiona Rusije. Ja sam otišao, a on je ponovio uspeh sledeće sezone. Igrao je dobro i u Evropi, pobedio Barselonu u Ligi šampiona koja je u tom momentu bila najjači tim na svetu. To nije moguće ostvariti ako trener ne zna šta radi. Kada sam bio direktor reprezentacije Srbije, govorio sam mladim fudbalerima kako dan posle pobede ne treba koristiti za slavlje već za naporan trening. Berdijev je dan posle uvek analizirao utakmice. Nakon pobede nad Zenitom (4:1) nam je sat i po vremena pričao o greškama koje smo napravili u tom meču. Saki je takođe razmišljao o svakom detalju. Bio je opsednut fudbalom. On i Berdijev su jako slični u tom strateškom pristupu fudbalu i odnosu prema poslu”.

Fudbal Super League Season 2020-2021
Partizan v Indjija
head coach Savo Milosevic
Beograd, 22.08.2020.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Navodi kako želi da igra poput ekipa Jirgena Klopa.

“U Partizanu i Olimpiji nisam imao dovoljno vremena da primenim svoju filozofiju za koju bih rekao da je najbliža onome što neguje Jirgen Klop. Pokušavao sam to da primenim u Partizanu i Olimpiji i neću odustati ni u budućnosti. To je ofanzivan fudbal sa brzom pas igrom i brzom reakcijom”.

Milošević poštuje i druga imena…

“Neću reći da je Klop najbolji trener na svetu jer ima tu još mnogo uspešnih trenera sa različitim filozofijama kao što je Pep Gvardiola. On propoveda drugačiji fudbal ali je istovremeno jedan od najboljih. Takođe, imam najdublje poštovanje prema Žozeu Murinju iako njegovi timovi ne prave velike rezultate u poslednje vreme. Iako nije igrao fudbal na visokom nivou, vodio je ekipe do neverovatnih uspeha. Karlo Anćeloti je takođe jedan od najuspešnijih trenera u modernom fudbalu. Svako ima svoj pogled na fudbal i različito mišljenje o kapacitetima igrača. Ali možemo reći da svi ovi stručnjaci predstavljaju različite pristupe koji su dominantni u današnjem fudbalu”.

Fudbal Super League Season 2018-2019-FK Partizan promocija novog trenera Savo Milosevic and president Milorad Vucelic (R)
Beograd, 28.03.2019.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Rusi su ga pitali da prokomentariše i aktuelnog Zenitovog trenera Sergeja Semaka, bivšeg saigrača iz Rubina.

“Nisam baš gledao mnogo Zenitovih mečeva da bih ocenjivao Semakov rad. Ali igrali smo zajedno i znam da je bio vrhunski igrač. Tip igrača koji sada nedostaje Rusiji. Bio je spreman da pruži sve od sebe za tim. Uvek profesionalan, pametan, ozbiljan… Igrao je i u Evropi i stekao ogromno iskustvo što je takođe uticalo na njegovu filozofiju i pristup fudbalu. Zato je i tako uspešan. Kada odete u inostranstvo, naučite nešto novo i postanete mudriji. Vidite fudbal iz drugog ugla i to vas čini boljim. Bilo da ste igrač ili trener”.

Kada su u pitanju dve reprezentativne selekcije kaže sledeće.

“Ovde su srpska i ruska reprezentaciie slične: Nemoguće je predvideti šta će da urade. Mi smo imali jako dobre kvalifikacije u teškoj grupi ali smo uspeli na kraju. U poslednjem meču smo pobedili Portugalce u gostima što je verovatno bila naša najbolja utakmica u poslednjih 10 godina. Da biste pobedili Portugalce, to znači da morate da budete jako dobri. Selektor Dragan Stojković je moj jako dobar prijatelj i nekadašnji siagrač. Rekao sam mu da je veoma važno da igrači ostave poslednji atom snage na terenu”. 

FOTO:FK PARTIZAN

Ističe da se nada da će Rusija moći na Mundijal.

„Hajde da se nadamo da će Rusija moći da se kvalifikuje i da zaigra na Mundijalu. U ovom trenutku je teško komentarisati ruski fudbal i sport. Nadam se da će političari shvatiti da je neophodno da razdvoje sport od politike”.

Miloševiću sankcije nisu strane.

“Pre svega, ne verujem da će situacija sa Rusijom da se razvija na isti način kao u našem slučaju. Mi smo bili van sveta sporta tri, četiri godine. Jugoslavija je bila mala zemlja, a Srbija još manja. Bila su to teška vremena. Igrao sam tada za Partizan i zbog sankcija nam nije bilo dozvoljeno da učestvujemo u evropskim takmičenjima. Pitali smo se šta smo mi zgrešili da nam se to dešava. Treniraš i radiš naporno ceo život da bi igrao, a neko te kažnjava za stvari sa kojima nemaš nikakve veze. Tada sam bio ljut, a sada imam 48 godina i ne pratim više politiku jer verujem da ona ne donosi ništa dobro. Lakše mi je da pričam o fudbalu”.

Fudbal Super League Season 2019-2020-FK Partizan prijateljski mec posle prekida prvenstva uzrokovanog epidemijom COVID-19 Korona Corona virusom
Partizan v Zemun
head coach Savo Milosevic (R) and head coach Milan Ristic (L)
Beograd, 22.05.2020.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Za kraj o budućnosti Rusije u svetu sporta.

“Rusija je moćna država i mislim da su ove sankcije kratkog daha. Rusija je ekonomski veoma jaka zemlja. Naravno jaka je i u sportu. Nadam se i verujem da će uskoro biti donete neke pozitivne odluke. Ideja da se sport nastavi bez Rusije je loša. Tužno je videti sve ovo što se dešava. Kažnjavaju se ruski sportisti iako nemaju veze sa konfliktom”.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter