0
Evrobasket 2022

FOTO: KSS

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Evropsko prvenstvo u košarci 2025. godine igraće se u tri zemlje, evo kakva je odluka doneta!

Objavljeno: 30.03.22 u 11:56

Letonija, Kipar i Finska biće domaćini Evropskog prvenstva za seniore u septembru 2025. godine, odlučio je Bord FIBA Evropa na sastanku u Minhenu!

Takmičenje po grupama održaće se u ove tri države, dok će se završnica, odnosno eliminacione runde, igrati u Letoniji.

Sednicom Borda koji je doneo ovu odluku predsedavao je predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel, uz prisustvo predsednika FIBA Hamanea Nijanga, generalnog sekretara FIBA Andreasa Zagklisa i izvršnog direktora FIBA Evropa Kamila Novaka, kao i predstavnika federacija država koje su dobile domaćinstvo Evropskog šampionata 2025.

Ovom prilikom, čelnici FIBA Evropa razgovarali su i o trenutnoj situaciji u Ukrajini i o tome kako rat utiče na sport, a posebno na košarku.

Kao čin solidarnosti prema Košarkaškom savezu Ukrajine, Bord FIBA Evropa je odlučio da do novembra 2022. nastavi razgovore sa Ukrajinom oko eventualnog domaćinstva četvrte grupe Evrobasketa 2025. Istovremeno, FIBA Evropa će raditi na alternativnom rezervnom planu.

Podsećamo da je pre nekoliko dana Centralni bord FIBA odlučio da će žensko Svetsko prvenstvo od 2026. brojati 16 selekcija, što je proširenje za četiri reprezentacije u odnosu na sistem takmičenja po kome se do sada igralo. Istovremeno, usvojena je odluka da se za pomenutih 16 mesta kroz kvalifikacione turnire bore 24 selekcije koje će to pravo sticati kroz kontinentalne šampionate 2025. Uskoro će biti otvoren konkurs za domaćina Svetskog prvenstva 2026. godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter