0
Evrokupovi

FOTO: Twitter/@ChampionsLeague

NOVA REFORMA U OKVIRU UČESNIKA LIGE ŠAMPIONA: Moguće uvođenje „Wild card“, evo ko može da ga dobije!

Objavljeno: 29.03.22 u 14:28

Superliga više ne deluje tako loše.

Kako fudbal postaje iz godine u godinu sve komernijalniji, a novac koji se zarađuje nastavlja da raste, što zbog realnog rasta, što zbog inflacije, UEFA pokušava da nađe načine da uvrsti one klubove koji mogu da generišu najviše novca i ako oni u prethodnoj sezoni ne ostvare potreban plasman.

Zamenik generalnog direktora krovne evropske fudbalske organizacije Đorđo Marketi rekao je da UEFA razmišlja o dodeljivanju dve specijalne pozivnice, ali ne pre sezone 2024. Naime, plan je da ukoliko ekipa ne stekne uslov da igra LŠ, moguće je da joj se dodeli „wild card“ prema tzv. „istorijskim zaslugama“ u prethodnih pet do deset sezona.

Tako bi, hipotetički, ukoliko Liverpul ostane bez Lige Šampiona u sezoni 2023/24, oni bi na osnovu toga što su je osvojili 2018/19, dobili pozivnicu od UEFA da nastupaju u elitnom evropskom takmičenju. Ovo je naravno namenjeno verovatno za najbogatije klubove, kao što su Mančester, Juventus i ostali koji zarađuju jako puno novca i za sebe i za krovnu kuću evropskog fudbala, pa bi iz njihove perspektive bilo degutantno da se oni ne nađu na spisku takmičara.

Takođe je moguće da se nekoj ekipi sa najvišim koeficijentom iz liga petice dodeli ova pozivnica, bez obzira na plasman u prvenstvu. Verovatno su najbolji primeri Totenhem i Arsenal, koji ni nemaju osvojeni trofej, ali zato imaju ogromne stadione, sa jako skupim kartama i pratećim asortimanom koji izuzetno može da generiše novac. U suštini, uskoro će rezultati biti najmanje bitni.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter