0
Evroliga

Zach Leday Luka Mitrovic Kup Radivoja Koraca, kup Srbije, finale Crvena Zvezda - Partizan kosarka, Nis, Srbija 20.2.2022. photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

KAKO DO EVROLIGE SLEDEĆE GODINE: Tri scenarija najavljuju eskperti, Zvezda i Partizan između premije i ambisa!

Objavljeno: 29.03.22 u 13:51

Mnogo opcija u igri!

I dalje traje sukob u Ukrajini, tako se i sudbina naredne sezone Evrolige sve više nalazi na meti raznih spekulacija. Usled eliminacije ruskih timova iz elitnog evropskog takmičenja ove sezone, teško je verovati da, ako se nešto ubrzo ne desi, ćemo ih gledati i naredne godine. Tako da je velika dilema kako će EL izgledati i ko će ući umesto njih, i da li mogu Zvezda i Partizan da se nađu među tim timovima. Ipak litvanski novinari Donatas Urbonas i Ritis Visnijauskas su u podkastu Basket Newsa pokušali da daju odgovor na ovo pitanje kroz tri potencijalna scenarija.

Imamo dva scenarija, jedan je najbezbedniji. Jednostavno treba dati licence velikim klubovima poput Virtusa iz Bolonje, Partizana, Valensije… To je nešto što je najlakše uraditi. Oni imaju najveće budžete, bogatu istoriju i takođe su bili blizu tome da budu dugoročno deo Evrolige. Sve su to košarkaški gradovi – Bolonja živi za košarku, u Valensiji su ljudi pasionirani za tim, a za Partizan ne treba nikakvo predstavljanje – počeli su priču Litvanci.

Drugi scenario se svodi na uspeh u Evrokupu, što može da bude potencijalni problem za Crvenu zvezdu usled nesigurnosti mesta ABA lige.

Drugi scenario je da ta mesta date na osnovu rezultata. Finalisti Evrokupa ove sezone, recimo, a morate da dodate još jedan tim. Imate situaciju sa ABA ligom, gde Zvezda nije obezbeđena za sledeću sezonu ako Partizan osvoji titulu. Možete da imate dva srpska kluba, veliki srpski derbi, koji bi prijao Evroligi. Takođe, Valensija i Virtus su bezbedne opcije. Ko zna… Možda će neki tim koji nije među favoritima doći do kraja u finale Evrokupa, jer je format ove sezone “nezgodan”.

Nije nemoguće ni da se takmičenje skrati.

Mislim da bi doneli najviše kvaliteta i najbolji užitak. Evroliga je htela da ostane sa 16 timova, tako se pričalo u sedištu takmičenja. Zapravo, da se vidi šta bi se desilo u ABA ligi, da li bi Zvezda bila zamenjena nekim drugim. Dakle, da treba zadržati ovih 15 timova i dodati finaliste Evrokupa. Nisam siguran da li je ovo realan scneario. Postojala bi velika razlika u broju utakmica, a isto tako bi bilo čudno da se odbije ideja o vajld-kardovima, jer od toga dobija neki dodatni novac – komentariše Donatas.

Za kraj su se dotakli poslednjeg scenarija.

Za ruske klubove, teško je suočiti se sa CSKA, jer su šerholderi. Zenit i Uniks su tu samo sezonu-dve. Da Uniks ne dođe do plej-ofa, svakako ne bi ni igrao. Želim drugi italijanski tim u ligi, srpski derbi i još jedan španski tim koji će doprineti kvalitetu. Kada su u Evroligi lakše će dovesti kvalitetnije igrače.

0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter