0
Košarka

FOTO: Duškor Radišić Lejča

SPEKTAKL U GRADU NA MORAVI: Novi gradski derbi i prilika za istoriju Čačka 94

Objavljeno: 24.03.22 u 15:51

Čačanska publika imaće priliku da uživa u još jednom derbiju između ekipa Čačka 94 i Železničara.

Prvi susret ove dve ekipe ne samo da je ispunio, već prevazišao sva očekivanja. Publika je mogla da uživa u zanimljivoj i pre svega kvalitetnoj košarkaškoj predstavi pred oko dve hiljade gledalaca u košarkaškom hramu u Čačku. Nakon tog meča u kom je Čačak 94 slavio, ekipa Železničara vezala je nekoliko poraza. Kao da im je malo falilo u par navrata, kako snage u ovim najbitnijim mečevima, tako i sportske sreće.

Kapiten i dugogodišnji igrač plavo-belih sa železničke stanice Petar Raković na dva kola pred kraj prvenstva ocenjuje sezonu kao uspešnu.

– Činjenica je da nismo bili na našem maksimalnom nivou u plej-of delu takmičenja kada je to bilo najpotrebnije i kad smo trebali da napravimo taj dodatni korak i udjemo u KLS. Sve u svemu kad pogledm celu sezonu, ne mogu reći da nije bila uspešna, rekao je Raković.

FOTO: Kosta Nikitović

Na pitanje vezano za novi derbi ove dve ekipe i o značaju ove utakmice, pogotovu za ekipu Čačka 94, Raković kaže:

– Gradski derbi je uvek specifična utakmica, a u ovom slučaju pogotovu, jer je od velikog značaja pre svega za ekipu Čačka 94. Oni su i favorit u ovom meču, kako zbog njihove odlične, tako i naše malo slabije forme. Mi ćemo kao i u svakom susretu ići na pobedu, a voleo bih da publika ispuni dvoranu kao i u prvom meču. Svi momci koji će biti na terenu u subotu su to bez sumnje i zaslužili.

Raković se osvrnuo kratko i na ekipu i cilj Čačka 94.

– Ekipi Čačka 94 zaista želim svu sreću u ostvarivanju njihovog cilja i plasmanu u KLS. Bez sumnje to je veoma bitno i za naš grad i košarku, a tako i mlade košarkaše koji dolaze. Iako rivali na terenu, većina nas se poznaje veoma dugo, a rivalstvo ne ruši drugarstvo.

Ekipa Železničara i nema razloga da ovu sezonu posmatra bilo kako osim kao uspešnu, mlada, a opet zrela ekipa, koja je generalno odigrala na visokom nivou. Što se tiče njihovih gradskih rivala oni svakako imaju još više razloga za zadovoljstvo. Treba napomenuti da su nakon 12 odigranih utakmica promenili trenera nakon par poraza. Umesto dugogodišnjeg trenera Zorana Stefanovića, odlučili su da priliku daju tada pomoćnom treneru Ivanu Radovanoviću kojem je ovo bio prvi izazov kao glavnom treneru. Sa njim na kormilu ove ekipe, nižu se samo pobede i tim izgleda odlično na terenu. Kao jedan od vođa ove ekipe je iskusni Radenko Pilčević koji je bio raspoložen da odgovori na par pitanja.

Na dva kola do kraja prvenstva došli ste u priliku da overite plasman u KLS što je i bio cilj od samog starta sezone i verovatno jedan od razloga što ste nakon bogate internacionalne karijere odlučili da se vratite u svoj grad i budete deo istorijskog uspeha. Kakvi su vaši utisci i kako bi ocenili ovu sezonu Čačka 94?

– Kao što ste i rekli, jedan od razloga zašto sam došao je taj ‘pritisak’ koji smo imali i koji nas je motivisao da uđemo maksimalno ozbiljno u svaki trening i svaku utakmicu. Sezona još nije gotova, ali ovo što smo dosad uradili je za svaku pohvalu i što se mene lično tiče, ovo je jedna od najlepših sezona u mojoj karijeri. Ponovo igram u svom gradu, blizu smo istorijskog uspeha, a ono što mi sve ovo čini još lepšim je to što će i mom sinu ovo ostati u sećanju, jer je upravo i on jedan od razloga zbog kojeg sam nastavio da igram košarku.

FOTO: Duškor Radišić Lejča

Vi ste jedan od retkih igrača koji je igrao za oba kluba, tako da verujem da vas ovaj meč i dodatno emotivno ispunjava?

– Da. Železničar je klub u kom sam počeo da igram seniorsku košarku, kod legendarnog trenera Milana Petronijevića u sezoni 2003/2004 u prvoj B ligi. Upravo da nije bilo te šanse koja mi je pružena, pitanje je da li bi se bavio košarkom profesionalnom, tako da sam i Želu zahvalan. Ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem opet, je da mi je ovo jedna od najdražih sezona i Čačak 94 kao klub veoma bitan i klub u kojem ću završiti svoju karijeru.

Kao jedan od lidera vaše ekipe, svesni ste da vas ne čeka lak posao u subotu i da ćete na terenu morati još jednom da pokažete odličnu igru da bi došli do pobede. Vaši utisci iz prvog derbija i želje za ovaj drugi?

– Utakmica sa ekipom Železničara je jedno prelepo iskustvo i događaj, kako za nas igrače tako i za sve ljubitelje košarke u Čačku, što su i pokazali zaista odličnom posetom u prvom meču. Još jedan korak nam je ostao do cilja, ali po mom mišljenju i najteži. Ekipa Železničara, njihov stil igre, nam ne leži baš, igraju veoma agresivno i brzo. Svakako da u utakmicu ulazimo maksimalno, kao i u svakoj dosad i naravno da ćemo dati sve od sebe da pobedimo.

Cilj je veoma blizu, vaša igra neizostavni faktor u ovom pobedničkom sistemu Čačka 94, da li je rano govoriti o nastavku saradnje i pohodu u najvišem rangu takmičenja u Srbiji sa vama na poziciji organizatora igre?

– Iskreno, razmišljam samo o sledećoj utakmici koja jedva čekam da počne. Takođe, iskoristio bih priliku da pozovem sve ljubitelje košarke u Čačku da dođu u subotu u halu kraj Morave i uveličaju gradski derbi, te pozdrave obe čačanske ekipe i uživaju u dobroj košarci.

FOTO: Duškor Radišić Lejča

Nema sumnje da nas u subotu očekuje još jedan kvalitetan i takmičarski meč ove dve ekipe. Veoma važno napomenuti je da je Čačak 94 blizu istorijskog uspeha i plasmana u KLS, ali to je ujedno i istorijski uspeh za Čačak. Čačak 94 je u prilici da postane postane prva ekipa iz Čačka posle Borca, koja će se takmičiti u najvišem košarkaškom rangu u Srbiji. Kroz istoriju ekipa Železničara je nekoliko puta bila veoma blizu plasmanu u najviši rang tadašnje Jugoslavije, ali nisu uspeli. Ekipa Čačka 94 ima priliku upravo protiv Železničara da u tome uspe i na taj način se upiše u istorijske knjige čačanske košarke.

Vaš autor koristi ovu priliku da pozove sve ljubitelje košarke da dođu košarkaški hram u i pozdrave ove dve ekipe, jer su zaista to i zaslužili predstavljajući naš grad u najboljem svetlu i joše jednom pokazali i dokazali zašto smo grad košarke. Meč je na programu u subotu 26.3. od 19 časova, a oni koji nisu u mogućnosti da dođu utakmicu mogu pratiti i na Jutjub kanalu ‘DigitalScore’.

Autor: Kosta Nikitović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter