0
Evrokupovi

Ohikhuaeme Omoijuanfo Ohi (L) celebrates after scoring a goal with Aleksandar Katai Fudbal-Super League Season 2021/2022 Vozdovac v Crvena Zvezda Beograd, 03.03.2022. foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

NAJVEĆI IZAZOV ZA CRVENO-BELE U SEZONI DO SADA: Zvezda je velika, najveća na istoku, ali Rendžers je duplo stariji, duplo trofejniji i duplo skuplji!

Objavljeno: 10.03.22 u 10:47

Težak zadatak za tim Dejana Stankovića!

Fudblaeri Crvene zvezde večeras gostuju Rendžersu u Glazgovu, na legendarnom Ajbroksu koji će biti put. Ovo će biti idealna prilika za crveno-bele da pojure četvrtfinale nekog evropskog takmičenja prvi put u ovom veku, a preko puta njih je teška, ali ne i nepremostiva prepreka.

Rendžers je osnovan davne 1872. i nedavno su proslavili svoj 150. ljubilarni rođendan pobedivši Aberdin minimalnim rezultatom pred svojim navijačima. Oni su takođe najtrofejniji klub u Škotskoj, ali i na celom ostrvu, a takođe su i uspešniji rival u Old Firm derbiju. Nakon relegacije u najniži rang škotkse fudbalske lige, četvrti, oni su skoro deceniju kasnije ponovo došli do toga da budu najbolji klub svoje zemlje. Sa Zvezdom su se sastajali dva puta, jednom su eliminisani u drugoj rundi KEŠ-a, na pohodu crveno-belih ka evropskoj tituli, dok su se poslednji put sreli u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona kada je jedini gol u dvomeču postiao Načo Novo, u završnici u Glazgovu.

Što se današnje ekipe Policajaca tiče, oni igraju ovog proleća u promenjivoj formi, dele prvi poziciju u šampionatu Škotske, u kom ne blistaju ali dolaze do bodova, a na prethodnom koraku u Evropi su eliminisali moćnu Borusiju iz Dortmunda. Kao i Crvena zvezda njih, oni su isto tako videli šampiona Srbije kao povoljnog rival na žrebu i definitivno su ovo dve ekipe koje mogu da igraju ravnopravan fudbal.

Sastav Rendžersa se nije preterano menjao u poslednjih par sezona. Najveću pretnju po gol tima iz Beograda činiće Rajan Kent, koji je dete Liverpula, ali zbog tipičnih simptoma engleskih vunderkindova, alkohola, svojeglavosti i ljubavi prema tuči, umesot u Premijer ligi trenutno je najbolji igrač Škotskog prvenstva. Nema toliko impozantnu statistiku, ali je sjajan na lopti, fantastično čita situacije i pravi višak u odbrani konstantno. Takođe veliki uzvičnik Dejan Stanković mora staviti pored Alfreda Morelosa, napadača koji nije preterano visok, ali je definitivno fizički jedan od najdominantnijih igrača sa kojima su se defanzivci Zvezde do sada suočavali. Najbolji je strelac Policajaca sa 12 golova u sezoni.

Potencijalni „iks faktor“ na ovom meču može biti dugogodišnji igrač i kapiten Rednžersa, Džejms Tavernije. On igra na poziciji desnog beka, ali je u maniru svih modernijih bekova, apsolutni kreator igre i plejmejker, konstantna ofanzivna pretnja. Najbolji je asistent celog tima, ima fantastičan prekid ali i centaršut iz igre, pa Katai i Rodić moraju konstantno da vrše pritisak na toj strani i prete Škotima kako bi ga vezali za svoju polovinu i držali ga na oprezu kako ne bi smeo da visi oko njihovog kaznenog prostora. Sa leve strane deluje nešto manje kvalitetan, ali takođe povremeno opasan, hrvatski bek, Borna Barišić.

Aron Remzi će najverovatnije biti u protokolu, ali neće počinjati od prvog minuta. U sredini će delovati najverovatnije Rajan Džek i Glen Kamara, dvojac koji je izuzetno ofanzivno potentan, ali ima problema kada je u pitanju zatvaranje linije između njih i defanzivaca, tako da Ivanić, Ohi i Katai mogu da imaju dosta prostora da terorišu najslabiju liniju tima Đia van Bronkhorsta, a to je sam centar odbrane. Štoperi su skloni kiksevima ko god se nalazio na njima, visoki su, prilagođeni branjenju od dugih lopti ekipa iz nacionalnog prvenstva, tako da im napadački trio Crvene zvezde može predstavljati ogroman problem, na čelu sa četrdesetogodišnjim golmanom Mekgregorom.

Od Zvezde se očekuje da izađe u sastavu sličnom ili identičnom kao na derbiju, izgleda da nema dileme da li će se igrati sa tri ili četiri defanzivca, jer linija koja je igrala u derbijunić.deluje sasvim solidno, sredina takođe ne bi trebala da bude iznenađenje, dok se u napadu očekuje sada već standardni trio. Škoti će najverovatnije izaći u sličnom sastavu kao i svaki put ove sezone, a jedino je pitanje, zavisi od poštovanja prema Zvezdinoj ofanzivi, da li će se od početka na terenu naći nešto ofanzivniji Fešn Sakala ili povučeniji, kao protiv Borusije, Skot Arfild.

PROJEKTOVANI SASTAVI

Zvezda: Borjan – Pićini, Dragović, Eraković, Rodić – Srnić, Kanga, Sanogo – Ivanić, Katai, Ohi.

Rendžers: Mekgregor – Tavernije, Goldson, Besi, Barišić – Džek, Kamara – Sakala, Aribo, Kent – Morales.

Stadion: Ajbroks, 50.000.

Sudija: Serdar Gezubujuk

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter