0
Evroliga

Crvena Zvezda v Baskonia Vitoria-Euroleague 2021/22 Beograd, 03.03.2022. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

SVA LICA ZVEZDE POKAZANA U JEDNOJ UTAKMICI: Igrači Dejana Radonjića u 40 minuta saželi čitavu sezonu, ekipa koja sazreva u tim, sve vrline i mane otkrivene pred derbi! (VIDEO)

Objavljeno: 04.03.22 u 10:15

Ima Radonjić razloga za zadovoljstvo, ali i za brigu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Baskoniju u okviru 28. runde takmičenja Evrolige, a utakmica je bila sve samo ne prijatna za gledanje navijačima jednog od dva kluba.

Baskonija je u Beograd doputovala iz Tel Aviva gde je sa Makabijem igrala iscrpljujuću utakmicu, na jednu loptu, gde su dopustili Izraelcima da se vrate iz devet poena zaostatka i tako poništili sav radi i napor, koji su uložili u tu utakmicu, a i neverovatna partija Boldvina je tako ostala u senci poraza. Verovalo se da će gosti iz Baskije u ovu utakmicu ući gotovo iscrpljeno, da nakon 40 minuta rata na parketu  Menora Mivtahim Arene neće imati snage da izdrže ritam Crvene zvezde, a naročito Boldvin i Grejndžer koji idu u oči sa oči sa nekim od defanzivaca kojima je specijalnost davljenje bol hendlera.

Ipak na samom terenu se desilo nešto potpuno drugo. Pionir nije bio uopšte popunjen koliko su se Dejan Radonjić i njegova četa nadali neposredno pred derbi u kojem bi Zvezda pobedom gotovo sigurno overila prvo mesto u regularnom delu regionalne lige, a i nakon što je akcija Evrolige, koja se regularno odvija pred početak utakmica vezana za molbe o obustavi vatre u Ukrajini, žestoko izviždana od strane domaćih navijača, atmosfrera je definitivno bila daleko od očekivane, a neka zebnja se uvukla među navijače u hali Aleksandar Nikolić.

To je sve imalo izuzetno negativan epilog za start sprkog predstavnika. Baskonija je u meč ušla neverovatnom odbranom, crveno-beli zaista nisu mogli da vide koš, savršene rotacije u defanzivi davale su samopouzdanje u napadu koje je rezultiralo trojkama Boldvina i Fontekija, odmah su upalile lampice da nešto nije u redu i Radonjić je to presekao tajm-autom, mada to ništa nije promenilo, Vajt uspeo da pokrene tim i ubacio je neke šuteve, ali stanje na terenu je oslikavalo sve negativno u Zvezdinoj igri ove sezone. Konstantno mučenje tima Dejana Radonjića sa ekipama koje igraju fleksibilnu odbranu, sa dosta skupljanja u reketu koja su dovele do nekolicine izgubljenih lopti, ali i sjajnim pravovremenim rotacijama koje su zaustavljale prodore ka košu domaćih košarkaša.

Nije u prvih deset minuta Zvezda uspevala da se navikne na ovo, pokušavao je Radonjić, ali ništa nije funkcionisalo, neke lopte su izlazile iz obruča, a tranzicija gostiju, kao i njihovo sjajno snalaženje na takozvanu „ajs“ odbranu, kada se igrač sa loptom uz aut liniju i tako mu se maksimalno sužava ugao dodavanja, koju su igrači sa loptom španske ekipe iskažnjavali pravovremenim prebacivanjem lopte na drugih 45 stepeni gde su Fontehijo i Kostelo najviše profitirali od takve postavke igre (Postigli su 18, odnosno 14 poena), a Grejndžer nadoknađuje ono što nije igrao u Izraelu i za pet minuta Baskonija pravi seriju od 17:5 i ide na 14 poena razlike.

Ipak, Crvena zvezda ima dva lica ove sezone, a drugo lice se pojavilo sa ulaskom druge petorke na teren. Najpre je Lazić prekinuo seriju Španaca, zatim i dobio tehničku koja je uveliko pokrenula navijače, klupu ali i ekipu na terenu. Ivanović prodor, Davidovac trojka, potom oba Ognjena Dobrića i Zvezda je brzo ponovo u igri. Zvezda je pokazala koliko je važno kada svako od igrača u rotaciji doprinese i koliko je selekcija Dejana Radonjića košarkaša bez prevelikog ega dovela do toga da svako zna svoje mesto, a svi su sigurni da će imati svojih pet minuta slave na terenu. Do kraja poluvremena su obe ekipe oscilirale, pravljene su mini-serije, a Luka Mitrović, koji je večeras dao mali podsetnik zašto je nekada pre mnogobrojnih teških povreda bio jedan od najvećih prospekata Evrope, maltretirao je centre Baskonije i doneo nerešen rezultat na poluvremenu.

Drugi deo igre je ista priča, samo ispričana na malo drugačiji način. Zvezda je furiozno ušla u nastavak, odbrana koja je zaštitni znak tima Dejana Radonjića je blistala. Vejd Boldvin, nakon solidnog početka utakmice, verovatno usled ritma koji je preneo iz Tel Aviva, potpuno je bio zatvoren od strane bekova Zvezde. Amerikanac koji se pre samo nekoliko dana susreo sa labavim stavom košarkaša Makabija na nižim pozicijama, večeras u Pioniru je sigurno imao osećaj, usled neverovatnog pritiska Holinsa, Lazića i Dobrića, kao da ne igra isti sport kao tada. Napravila je Zvezda seriju od devet uzastopnih poena, delovalo je kao da može da se stvori još veća razlika, ali je kontra ritam na početku, i neigranje u nastavku usled istog, Ognjena Kuzmića koji se nakon lošeg starta nije ni vraćao na parket, dozvolio je najpre Enoku, koji nije imao pravi meč-ap na svojoj poziciji, a suv kvalitet Grejndžeru da vrate prednost na stranu ekipe Nevena Spahije.

Ponovo je Crvena zvezda bila u lošoj poziciji, mnogo puta ove sezone su gubili momentum i dobijene utakmice su ispuštali na najbanalnije moguće način. Ipak, kao što je normalno svim organizovanim ekipama u martu, došlo je do napretka i sazrevanja ekipe u tim, i pobednički karakter koji Zvezda ima kada je čovek po imenu Dejan Radonjić na klupi, pokazao je svoj puni sjaj. Lideri koji se nisu videli do poslednjeg perioda, Nejt Volters i Nikola Kalinić, su u skladu svojih uloga preuzeli odgovornost i ponovo napravili prednost i gotovo dovukli domaćina do pobede.

Baskonija je bila u nokdaunu, ali svaka ekipa iz Evrolige poseduje izuzetan kvalitet, što su Baskijci i pokazali, držali su se vrhovima prstiju za ovu utakmicu i nisu želeli da je puste. U poslednja dva minuta meč je ličio na sve osim na košarkašku utakmicu elitnih timova Starog kontinenta, pa je tako bila gomila drugih napada, ničijih lopti i grešaka na obe strane. Na sve to su gosti, prvo Kostelo a potom i Fontehijo, postigli dve lude trojke, i tako podgrejali tenziju koja je pretila da raznese krov hale. Baskonija je imala napad za izjednačenje, ali svi sati treninga, utakmica i pripreme ekipe sa Malog Kalemegdana su se savršeno pretvorili u praksu, gosti nisu znali šta će sa loptom. Nakon poslednjeg statičnog napada, pas ide najlogičnije na Fontehija koji je maltretirao Zvezdu celu utakmicu, ali pored njega se nalazi Ognjen Dobrić koji krade loptu, šalje pas ka Holinsu koji je sam u ofsajdu i zakucava Zvezdinu pobedu nakon gotovo dva sata drame.

Na samom parketu viđeno je 40 minuta svega, Zvezda je išla od očaja do sjaja, potom nazad do očaja, ali je sijala kada je bilo najpotrebnije. U tih 40 minuta svega sumirana je sezona Crvene zvezde, svaki njen pozitivan i negativan aspekt, svaka vrlina i mana ekipe Dejana Radonjića, a Žoc na osnovu ove utakmice može da uradi domaći i pripremi Partizan za derbi, koji od Nevena Spahije ima recept za Zvezdu, ali videćemo da li će Obradović znati tajni sastojak za trijumf i povratak u trku za lidersko mesto Jadranske lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter