0
Domaći fudbal

Fudbal Jelen super league season 2013-2014 Partizan v Crvena Zvezda Nemanja Kojic (L) celebrate the goal with Darko Brasanac Beograd, 04.26.2014. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

HEROJ IZ 146. DERBIJA O KLJUČU POBEDE: Derbi ne garantuje titulu, osećaj kod gola je bio neopisiv! (VIDEO)

Objavljeno: 25.02.22 u 22:26

Nemanja Kojić o predstojećem duelu lidera na tabeli

Čuveni večiti derbi. Jedan meč. Jedna borba. Devedeset minuta. A onda pobednik skupi lovorike i o tome se priča danima. Upravo je zbog toga nekadašnji napadač Partizana Nemanja Kojić pravi sagovornik pred ovaj 166. večiti derbi. Jer je on ušao u knjigu besmrtnih koji su rešili najveći simbol srpskog fudbala. I to u 90. minutu.

Zvezda ili Partizan? Odluka pada u nedelju od 18 časova na stadionu „Rajko Mitić“ koji će biti poprište nove bitke koja se u mnogome razlikuje od prethodnih. Posle dužeg niza godina sada je „parni valjak“ na čelu tabele, dok crveno-beli imaju imperativ pobede kako bi ovu šampionsku trku učinili jednom od najzanimljivijih u ovom veku.

Duel se igra na Marakani, a kako Zvezda „pada“ na ovom stadionu najbolje zna on. Iako nije morao to da gestikulira, Nemanja Kojić je pre tačno deceniju utišao Marakanu svojim golovima kao kapiten Rada i tako se po ko zna koji put, kao tada napadač od kog se mnogo očekivalo, predstavio fudbalskoj Srbiji. Iako su za njega već znali. Nedugo potom prešao je i u Partizan, a onda 2014. godine u poslednjem minutu maestralnim udarcem i kako on to kaže „njegovom tandrkalicom“ otišao u večnost.

Danas, on se podsetio mnogih detalja od pre čak osam godina i za „Blic“ opisao kako je to bilo.

– Za taj derbi sam se ja spremao duže. Mnogo duže. Imao sam operaciju 9. januara, da bi potom Marko Nikolić rekao: Hajde da se oporaviš do derbija, bićeš na potreban. Kao da je predosetio. Tako je i moj cilj bio da se spremim za taj meč. Dan pred meč me Marko pitao da li sam spreman i ja sam potvrdno odgovorio. Do tog meča sam samo trenirao, nisam igrao mečeve, a trener je rekao da sam u kombinaciji za tim. Na sam dan utakmice je bila velika tenzija, mi smo jurili titulu, dok je Zvezda bila ispred nas, i morali smo da pobedimo taj derbi kako bi ostali u trci. Nešto slično je i sada, samo što je Partizan u prednosti. Mi smo se nadali da će Zvezda kiksnuti, ali kada ste iza njih najbitnije je da se pobedi taj derbi. Sve je počelo vrlo specifično, jer smo imali dva penala protiv nas kada je Lukač odbranio, Drinčić je postigao prelep gol za vođstvo, onda su potom oni izjednačili da bih se oko 60. minuta ja počeo da zagrevam. Imao sam želju da uđem, to sam rekao i kondicionom treneru da želim da igram po svaku cenu. Ispunila mi se želja, čak sam imao i jednu šansu pre gola kada su me izblokirali, a onda u tom 90. Vulićević je centrirao i imao sam sreću da sam pogodio – počeo je Kojić.

Fudbal Jelen Super League season 2014-2015
Partizan v Radnicki Nis
Nemanja Kojic (L) and Rados Bulatovic (R)
Beograd, 28.02.2015.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Opisao je Nemanja i kako se osećao dok je ta lopta ulazila u gol.

– Neopisivo. Čudan je osećaj, ja prvo nisam verovao, a onda me „udario“ veliki adrenalin i tolika sreća jer kada sam krenuo da slavim i preskočio one reklame, ja se mnogo toga ne sećam šta se desilo od tolikog naboja emocija. To mora da se doživi, da je meč morao da se igra još tipa 20 minuta, ja ne znam kako bih. Nisam znao „kuda udaram“, ali stvarno se pola stvari ne sećam. Ni Nikolić nije imao reakciju par sekundi posle mog gola, jer ni on nije mogao da veruje da se to tako desilo. Nešto je on meni pred kraj rekao što se tiče taktike, ali šta, ja to ne znam, jer nisam bio tu, gledao sam samo na semafor.

Pre večitog derbija, na Marakani Kojić je postigao dva gola kao kapiten Rada, s toga vrlo dobro zna kako se utišava Marakana, ali je otkrio zbog čega je sve drugačije na stadionu Zvezde.

U tom slučaju igrate protiv tima koji ima navijače iza sebe, ali ključ svega je zapravo pre meča. Morate da prođete maltene „kroz“ te navijače. A to je tunel, koji je ispod tribine. Sigurno je to prednost tog stadiona za Zvezdu, jer su mnoge velike ekipe poklekle baš zbog toga. Taj tunel je jako dugačak i njega morate da doživite. Tada vlada prilično velika tenzija, jer je tunel prilično uzak. Žandarmerija je sa obe strane, provlačimo se do terena maltene rame o rame, a buka je neverovatna. Sve se jednostavno trese iznad vas, a morate da igrate utakmicu. Mi se ponekad isključimo, da ne bi o tome razmišljali, ali to je na Marakani jako teško. I kada sam ja postigao dva gola sa Radom, i tada su navijači Zvezdu nosili do remija na kraju.

Fudbal Jelen Super League season 2014-2015
Partizan v Radnicki Nis
Nemanja Kojic (R) and goalkeeper Milan Borjan
Beograd, 28.02.2015.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Šta je snaga Partizana?

– To je definitivno Rikardo. Ja, kao napadač, volim takve igrače koji prave ogromnu razliku na terenu. Postigao je toliko golova, i to mu je prednost. Međutim, važna stvar, naročito za derbi, je Aleksandar Stanojević. Čovek koji je jak motivator, zna kako da „spakuje“ tim za ovakve mečeve. Želi da igra takmičarski, uklopio je oba segmenta igre u nešto veoma dobro. Iz te njihove dobre defanzive, slede golovi i ofanzivni potencijal. To može dovesti do pobede. Još nešto, ja sam igrao sa decom Partizana Markovićem, Živkovićem, Pantićem, Mitrovićem, a s tim u vezi mi se sviđa to što je Stanojević uradio. On je vratio tu „decu“. A zašto? Igrači koji su prošli školu Partizana su navikli na pritisak, na imperativ pobede, na to da ni remi nije opcija, i to je njegov dobar potez. Ne može svako da igra u Partizanu i Zvezdi. Takvi fudbaleri moraju da se nose sa ogromnim pritiskom, da znaju da je pobeda jedino glavno. Stanojević je i u prvom mandatu decu Partizana puštao da igraju derbije baš i razloga koje sam naveo, znaju kako se igraju derbiju jer ih uče od malih nogu.

Najveća snaga Zvezde?

– Individualni kvalitet. Jasno je da se oslanjaju na dva igrača koja imaju ogroman kvalitet i kada oni igraju onako kako najbolje umeju, niko ih ne može zaustaviti. Katai i Ivanić su motor tima, ceo taj levi deo je mnogo jak, i teško da neko uspe da ih neutrališe. Takođe, imamo i Borjana koji nosi Zvezdu sve ove godine, kao i sada u prethodnim mečevima. Imamo i Dragovića koji je iskusan igrač, igrao je u najjačoj ligi, i sve je to preneo u tim. To su sve neke individualne stvari koje donose prevagu kada je Zvezda u pitanju. Iskreno, ne vidim da su crveno-beli timski bolji od crno-belih. Kada bismo ih uporedili, kao tim jači je Partizan, ali individualno je Zvezda daleko bolja. I da, imamo i Pavkova kojeg možete da volite ili ne, ali on je uvek opasan i daće gol kada mnogi ne misle tako.

Fudbal Super liga season 2013-2014
Crvena Zvezda v Partizan
Nemanja Kojic (L) and Darko Lazic
Beograd, 02.11.2013.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Prognoza rezultata?

– Voleo bih da Partizana pobedi, ali i ako bi se to desilo mislim da trka za titulu nije gotova. Zašto? Moje mišljenje je da postaješ šampion na „malim“ utakmicama. Vidimo i Zvezdu, da nije bilo kiksa protiv Radnika oba puta, možda bi sve bilo drugačije. Iskustvo mi govori, naročito iz Partizana da je najteže pobediti timove gde si već upisao tri boda. A to je mnogo teško, čak teže i dobiti nego derbi jer ste tada motivisani brojnim stvarima, a onda kad dođe „manja“ utakmica to i nije baš tako. Jer tada ima i do terena, umora. Titula se nikad nije dobila na derbiju. Da prognoziram, to je teško, ali bih voleo 1:0 za Partizan – podvukao je Nemanja Kojić.

Pobednik? To se na derbiju ne zna.

– Derbi vuče veliki pritisak, sedam dana pre toga već kreće euforija, mediji samo o tome pišu, navijači jedva čekaju taj dan. Takođe, i kod nas igrača pritisak je na vrhuncu. U derbijima ne mora mnogo da znači na čijem se stadionu igra, toga smo i svedoci u proteklih nekoliko godina. Jednostavno, pobednik se ne zna, možda može da se nasluti, ali uglavnom ne može tek tako da se pogodi ko će trijumfovati na kraju. Recepta nema, sve je specifično jer niko ne rizikuje mnogo, jasno je zašto. Uvek iskoče ili jedan ili dva igrača, malo sreće, inspiracije može da odluči. Kvalitet, tehnika, taktika, nego jednostavno kome je suđeno on će doneti odluku.

146. večiti derbi

Dan kada je Nemanja Kojić izrastao u heroja Partizana desio se 26. aprila 2014. godine na stadionu u Humskoj. Tada je prvo Miloš Ninković promašio jedanaesterac, da bi dva minuta kasnije Drinčić iz slobodnog udarca „bombom“ pogodio sam ugao Bajkovićevog gola. Potom su crveno-beli još jednom bili neprecizni sa bele tačke, tačnije Mijailović. U drugom poluvremenu egal je doneo Mrđa, da bi posle ulaska Nemanje Kojića u 71. minutu, usledio jači pritisak Partizana koji je krunisan golom u 90. minutu kada je posle centaršuta Vulićevića usledio volej udarac napadača, a lopta je završila u mreži za pobedu crno-belih koji ipak na kraju te godine nisu osvojili titulu šampiona.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter