0
Košarka

FOTO: Kosta Nikitović

PRAZNIK KOŠARKE U ČAČKU: Gradski derbi Železničara i Čačka 94 u Drugoj muškoj ligi Srbije

Objavljeno: 22.02.22 u 15:51

U nedelji iza najmasovnijeg košarkaškog takmičenja u Srbiji, Kupu Radivoj Korać, nastavljaju se takmičenja čiji je organizator KSS, a to podrazumeva i Drugu mušku ligu Srbije u kojoj Čačak ima dve ekipe u plej-ofu, Železničar i Čačak 94.

Liga se igra u formatu dve grupe po osam ekipa, od kojih po četiri najbolje prolaze u plej-of. Žreb je razdvojio gradske rivale, a Železničar je bio prvi u svojoj grupi, dok je ekipa Čačka 94 završila na trećoj poziciji u svojoj. Samim tim nije bio moguć duel ove dve ekipe pre ovih, ispostaviće se, najbitnijih utakmica u sezoni.

Čačak je za većinu ljudi u Srbiji sinonim za košarku. Grad koji je iznedrio ogroman broj košarkaša, preko 50 reprezentativaca, trenera, sportskih radnika. Igrati pred čačanskom publikom koliko je izazov i pritisak uvek je zadovoljstvo, jer je čćačanska publika, jedna od, ako ne i košarkaški najobrazovanija publika na prostorima stare Jugoslavije. To su reči mnogih koji su igrali u Čačku, ali i sudija, koji su uvek pod pritiskom u gradu na Moravi.

U subotu 26. februara ove dve ekipe će po prvi put u sezoni ukrstiti “koplja”, a meč se igra u košarkaškom hramu Čačka, hali kraj Morave, pozornici dostojnoj ove utakmice. Železničar, klub koji je naveliko poznat u košarkaškom svetu, po svom najvećem ambasadoru Draganu Kićanoviću i Čačak 94, klub koji se godinama unazad, probija kroz takmičenja KSS-a, došli su u situaciju da se bore za ulazak u KLS, najviši stepen takmičenja u državi. Zanimljivo je da Železničar u svojoj dugoj I bogatoj istoriji, iako nekoliko puta blizu, nikad nije nastupao u prvoj ligi Srbije. Ovi timovi su se dosad sastali samo dva puta u zvaničnim utakmicama prvih timova, sezone 2018/2019, a tada je Železničar u obe utakmice autoritativno slavio,a te sezone se i vratio u drugu ligu Srbije. I tada je ova utakmica bila veoma propraćena, a igrači su igrali za prestiž u gradu.

FOTO: Kosta Nikitović

Čačak 94 je nastavio sa radom, a rezultati su stigli prošle godine, kad je bez poraza i sa prosešnom pobedničkom razlikom od 22 poena ostvaren dominantan ulazak u Drugu mušku ligu Srbije. Nošena tim uspehom uprava kluba se odlučila da odmah u prvoj sezoni proba da  napadne plasman u KLS. Ekipa je poprilično promenjena, a dovedeni su veoma iskusni igrači,  uz koje je ideja da se pored što boljeg rezultata razvijaju i mlađi perspektivni igrači u ovom klubu. Spoj iskustva I mladosti za koji se nadaju da je pravi recept za ovu sezonu.  Bekovske pozicije pojačali su prekaljeni Đorđe Tresač I Radenko Pilčević, dok je centarska linija još “poznatija” i čine je Mladen Pantić i Đorđe Majstorović. Takođe mladi Đorđe Ćurčić, jedan od najboljih mladih igrača u Srbiji, je na pozajmici iz Borca nastupajući na dvojnu registraciju, i uz ostale mlade, ali mahom iskusne igrače idu prema svom cilju. Vredi istaći da je najnovija akvizicija, Matija Popović, bivši igrač Borca, povređen i neće nastupati do kraja sezone, što je veliki hendikep za ekipu Čačka 94.

Iako je Borac broj jedan ekipa u Čačku, mnogim Čačanima Žele je u srcu i veoma omiljen. Klub sa železničke stanice godinama funkcioniše od sezone do sezone. Godinama su bili konkuretni za povratak u drugu ligu Srbije, a kad su to napokon uspeli, već treću sezonu igraju to takmičenje i svake godine su bolji rezultati. Ulaskom u viši rang, ekipa je morala da se podmladi, ali i ove sezone je predvode prekaljeni želovci Petar Raković i Predrag Panić, koji je postao najbolji strelac Železničara u istoriji, što nikako nije mala stvar ako se uzme u obzir ko je sve nastupao za ovaj klub i njegova istorija. Uz mlađe snage ostvaruju najbolji rezultat u drugoj ligi od povratka. U Želu nastupaju i dva para rođene braće, što je sigurno kuriozitet, Šušići, Miloje i Aleksa, čiji je i otac Mihailo nastupao svojevremeno za Borac i Krsmanovići, Srđan i Aleksa.

FOTO: Kosta Nikitović

U nedelji u kojoj Borac ne igra zbog reprezentativnog prozora, nema sumnje da je za Čačak ovo bitan i priželjkivan meč od strane publike tokom cele sezone, a ispostaviće se da osim što je derbi grada, obe utakmice će biti veoma bitne i za rasplet same lige. Igrači će sigurno želeti da se prikažu u najboljem svetlu, jer se očekuje da hala bude puna i da ova dva meča koje ekipe imaju da odigraju, budu svojevrsan praznik košarke u Čačku. Iako derbi, već je poznat glavni pobednik, a to je čačanska košarka i to je ono što je najbitnije u ovom trenutku. Da postoje dva kluba koja predstavljaju Čačak u najboljem mogućem svetlu i klubovi, koje će iznedriti možda nekog novog Kićanovića, Obradovića, Arsića, Petronijevića, Marinovića, Tripkovića,  Jorovića…

Utakmica Čačka 94 i Železničara je na programu u subotu, 26. februara od 19 časova u hali kraj Morave, a za one koji nisu u mogućnosti uživo da prate meč omogućen je direktan prenos na Jutjubu,  putem strima na „Digital Score“ kanalu.

(Kosta Nikitović)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter