0
Košarka

Svetislav Pesic Kari, konferencija za medije, KSS, Kosarkaski savez Srbije, reprezentacija, 21.1.2021. Beograd, Srbija, photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

OVU SU STRANCI KOJI IMAJU SRPSKI PASOŠ: Evo koje igrače Pešić ima na raspolaganju! (FOTO)

Objavljeno: 15.02.22 u 21:20

Dobro poznata imena na domaćim terenima!

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, poručio je da računa i na strance koji imaju srpski pasoš u razgovoru za ‘Tanjug‘. To je veoma zanimljiva tema, a mišljenja su uvek bila podeljena.

-Poslednjih nekoliko godina, 10 ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki su vrlo važni igrači ili u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi ili su bili. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve. Naši potencijali su se smanjili. Mi imamo talenata, ali ne kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji, ali popularnost se povećala. Zanimljivo, potencijali nam se smanjuju, a popularnost košarke se povečava iz dana u dan. Ta popularnost košarke traži isto vrhunske rezultate. Moramo da okrenemo svim potencijalima koje imamo, a računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan već da se eventulano izbore da igraju i za reprezentaciju Srbije – kazao je Pešić.

Nema sumnje da je reč o igračima koji su poznati na srpskoj košarkaškoj sceni. U prethodnih nekoliko godina bilo je sjajnih stranaca na našim terenima, ali među njima se izdvaja nekoliko njih poseduju srpski pasoš.

Corey Walden Euroleague, Evroliga, Kosarka, Basketball, Crvena Zvezda Red Star – Fenerbahce, Beograd, Srbija, Belgrade, Serbia on Jan. 7, 2021. 7.1.2021. photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Poslednji u nizu košarkaša koji su postali srpski državljani izdvaja se Kori Volden. Američki as trenutno nastupa za Bajern Minhen i ima bitnu ulogu u redovima nemačkog evroligaša. Volden je prethodno nosio dres Crvene zvezde i Partizana. U oba kluba je ostavio odličan utisak. U najkvalitetnijem evropskom takmičenju prosečno beleži 10 poena po meču.

Kevin Punter (L) and Victor Arteaga
EuroCup-Partizan v Andora
Beograd, 09.02.2022.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Samo godinu dana ranije, naš pasoš dobio je tadašnji bek Crvene zvezde, a danas lider Partizana – Kevin Panter. Ako su o obzir uzmu brojke i forma, bivši as Armanija je prvi kandidat među strancima za poziv u nacionalni tim.

Kosarka Basketball ABA season 2018-2019
Partizan v Igokea
Marcus Paige
Beograd, 09.03.2019
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Tokom 2019. godine isti dokument pripao je Markusu Pejdžu. Bek je ostavio dubok trag u redovima crno-belih iz Beograda, a sada nastupa za francuski Orlean. Pejdž ove sezone postiže 9,8 poena po utakmici.

Dylan Ennis Crvena Zvezda – Buducnost 9.4.1018. April 9. 2018. ABA liga Finale prva utakmica (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Pasoš je  pred početak Kupa Radivoja Koraća 2017/18 dobio i Dilan Enis. Amerikanac je sezonu počeo u Megi, da bi kasnije pojačao ekipu sa Malog Kalemegdana. Imao je Enis odlične partije u Evroligi, a sada sa uspehom nastupa za Gran Kanariju. 

Kosarka Basketball ABA season 2019-2020
Crvena Zvezda v Partizan
Charles Jenkins (L) reacts
Beograd, 03.01.2020.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Navijači Crvene zvezde na njega gledaju kao Srbina. Čarls Dženkins je u tri mandata dolazio u prestonicu Srbije, a postao je i jedan od najboljih stranaca u istotiji kluba. Dženkins je već u poznim igračkim godinama, a od starta sezone nema klub.

Videćemo da li će neko od njih  zaslužiti poziv selektora Pešića.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter