0
Košarka

FOTO: Biljana Radinović/Koš za sreću

HS INTERVJU – NINO ČELEBIĆ: ‘Košarka u Brazilu je lepo iskustvo, priželjkivao sam duel sa Partizanom u Kupu’

Objavljeno: 06.02.22 u 11:25

Brazil je zemlja fudbala karnevala, sambe i kafe, peta je po veličini država na svetu, no ipak, na ovim prostorima se malo zna o tamošnjem košarkaškom prvenstvu.

Retki su oni koji se odlučuju da tamo krče svoj košarkaški put, ali je pozitivan primer u tom smislu, Nino Čelebić. Srpski organizator igre je sjajnim partijama ove sezone oduševljavao Brazilce, o njegovim potezima na mečevima su pisali i ovdašnji mediji, a nakon što je završio epizodu u redovima Paulistana, kluba iz Sao Paula, vratio se u domovinu i načinio još jedan podvig.

Čelebić je bio jedan od najzaslužnijih za istorijski plasman Borca iz Zemuna na završnicu Kupa Radivoj Korać, a upravo to, kao i boravak u Brazilu, bile su teme razgovora za HotSport.

Jel si zadovoljan partijma u Brazilu i kakva iskustva nosiš vezano za igranja tamo?

– U početku je bilo teško adaptirati se, ali posle kada sam uhvatio ritam i kada sam krenuo portugalski jezik da razumem bolje uhvatio sam neki svoj ritam. Imao sam drugačije zahteve, pa je to malo i drugačije i izgledala moja igra. Sve u svemu lepo iskustvo, počeo je Čelebić razgovor za HotSport.

Kako je uopšte došlo do saradnje sa Paulistanom, kako tamo ljudi vide košarku i koliko zapravo prate ovaj sport?

– Preko njihovog agenta sam dospeo tamo, a sa njim me je spojio bivši kosarksas Vlada Mijović. Igra se drugačije, oni slabo prate Evropu, bliži su NBA ligi i po razmišljanju i igranju, posvećeni su, dosta talenata imaju, dosta ozbiljnih domaćih igrača, nama je to nepoznanica jer ne pratimo Južnu Ameriku.

Možeš li malo da uporediš košarku tamo i ovde, kakvi su uslovi, navijači, interesovanje javnosti?

– Igra se fizički više nego taktički, kao što sam rekao prate NBA isključivo i po tome se vode. Jako su organizovani kao liga. Vode računa o svemu. Generalno to je sportska nacija, njima je sport u krvi, prate sve. Zbog koronavirusa nije bilo publike, malo su nešto puštali navijače, ali nisam uspeo da osetim tu njihovu energiju na tribanama koju poseduju kao mi.

Kakvi su dalji planovi, povratak u Brazil ili ipak ostanak ovde negde?

– Videćemo. Bio sam u pregovorima već sa nekim klubovima, ali sačekaćamo kraj sezone.

(VIDEO:YouTube/Elijah Allen)

Vratimo se na teren Srbije, kada si se vratio iz Brazila ponovo si obukao dres Zemuna i bio jedan od najzaslužnijih za istorijski plasman tog kluba na završnicu Kupa Radivoj Korać, kako vidiš taj rezultat?

– Što se tiče Kupa, sam plasman na završnicu je ogroman uspeh i iznenađenje. Priželjkivao sam Partizan od samo starta. Nemamo očekivanja, svesni smo svi ko je tu favorit ali idemo da uživamo i da odigramo najbolje što budemo mogli.

Na turniru koji se po tradiciji održava u Nišu, Zemunci su dobili jednog od najtežih mogućih rivala. Kuglice na žrebu su spojile Borac i Partizan, koji od ove sezone sa klupe predvodi najtrofejniji evropski trener Željko Obradović.

– To će biti privilegija za ceo klub naravno. Kada igrate protiv takvih ekipa sa takvim trenerom ništa vam nepreostaje nego da se prepustite uživanju i da date sve od sebe. Nikakav pritisak nemamo, zaključio je Čelebić razgovor za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter