0
Ostali sportovi

FOTO: Unsplash/ bryan-turner

KO SE BUDE PROTIVIO, ČEKA GA BRUTALNA KAZNA: Kinezi će ukidati akreditacije Olimpijcima – organizacija za ljudska prava zabrinuta!

Objavljeno: 20.01.22 u 15:51

Upozorili su na ponašanje.

Organizacija koja se bavi ljudskim pravima, iskazala je zabrinutost za sportiste koji će se takmičiti na ZOI u Pekingu, a tom prilikom pozvala ih je na uzdržavanje od komentara. Takođe, pomenuta organizacija je izrazila sumnju u vezi sa privatnim podacima takmičara, koje će morati da unesu u obaveznu mobilnu aplikaciju.

Povodom toga, Jang Šu – zamenik direktora za međunarodne odnose, istakao je da sportisti mogu da se susretnu sa poništavanjem akreditacija, ali i drugim kaznama.

– Svaki izraz koji je u skladu sa olimpijskim duhom siguran sam da će biti zaštićen. Svako ponašanje ili govor koji je protiv olimpijskog duha, posebno protiv kineskih zakona i propisa, takođe podleže određenoj kazni, istakao je Jang.

Povodom toga, istraživač oragnizacije koja se bavi ljudskim pravima za Kinu Jakiju Vang, zaključila je da je nestanak teniserke Šuai Peng, dobar pokazatelj šta bi se moglo dogoditi ako sportisti progovore.

– Kineski zakoni su veoma nejasni u pogledu zločina koji se mogu koristiti za krivično gonjenje slobode govora ljudi. Postoje svakakvi zločini koji se mogu izneti na mirne, kritičke komentare. A u Kini je stopa osuđivanja 99 odsto.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter