0
Lifestyle

FOTO: Unsplash

KAKO SE LEČI OMIKRON? SAVETI SRPSKIH LEKARKI: Masna hrana doprinosi padu imuniteta, a jednu vrstu lekova ne uzimajte na svoju ruku!

Objavljeno: 17.01.22 u 22:12

Koje simptome ne smemo da ignorišemo i kako se lečiti od omikrona.

Pored bržeg širenja, omikron soj korona virusa karakterističan je i po tome da za razliku od delta varijante napada grlo umesto pluća, pa najčešće daje izraženu gušobolju.

Šta bi trebalo da jedemo i kako da se ponašamo tokom oporavka posle preležane omikron varijante, a koje simptome ne smemo da ignorišemo govorile su Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane i dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski Venac.

Tokom vikenda u kovid amblunatu DZ Savski venac javilo se oko 300 pacijenata, dok ih je prethodnih dana dolazilo i 500, kaže Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski Venac.

Kako navodi, pacijenti se javljaju na pojavu prvih simptoma – grebanje u grlu, nadražaj u ždrelu, opštu slabost. I pre nego što dobiju rezultate PCR testa, potrebno je da uđu u izolaciju, ističe Kalabićeva.

Ona ukazuje na to da je period inkubacije kod omikrona dva do tri dana, do maksimalnih pet.

Prvih dana simptomi su jako izraženi – gušobolja, grudobolja, opšta slabost, bol u leđima, glavobolja, slično upali sinusa. Telesna temperatura se kreće od 37,5 sa bolovima u mišićima i kostima, pa do 39 sa izraženom glavoboljom.

Kalabićeva naglašava da simptomi prolaze za tri, četiri dana, ali da ostaje umor. Takođe, upozorava da svi pacijenti očekuju da im se prepiše antibiotik, ali, njih najčešće ne treba uzimati, svakako ne na svoju ruku.

-Omikron se leči kao grip. Treba piti tri do tri i po litara tečnosti, naročito tople napitke – kaže Kalabićeva.

Kada se javiti lekaru i šta uzimati?

Prema njenim rečima, pacijenti obavezno treba da se jave lekaru ako temperatura traje duže od tri dana, uz kratak dah, ubrzano disanje sa više od 20 respiracija u minuti i ubrzani puls sa više od 100 otkucaja u minuti.

Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane napominje da teška i masna praznična hrana može ponekad doprineti padu imuniteta i lakšoj infekciji. Za oporavak savetuje tople napitke ali i vodu koja razblažuje sekret i olakšava njegovo izbacivanje.

Stankovićeva preporučuje i konzumiranje pileće supa koja je bogata proteinima, koja pomaže u održavanju imuniteta.

-Nekima pomažu i supe iz kesice kako bi nadokanadili soli izbuljene znojenjem. Treba jesti mekšu hranu, pire kromipir, pirinač a ne onu koja može dodatno oštetiti sluzokožu –  dodaje Stankovićeva.

Oprezno sa vežbanjem, počnite od laganih šetnji

Dr Snežana Kalabić ukazuje na to da oporavak od omikrona može potrajati i do mesec dana pa treba početi od laganih vežbi i šetnji. Posle dugotrajnih glgavobolja, bolova u mišićima i zglovima preporučuje lagane vežbe, vežbe disanja i istezanja. Stankovićeva posebno skreće pažnju na održavanje imuniteta, jer zbog njegovog pada može doći do bakterijske infekcije.

-Visokokvalitetni proteini mesa, belanca, sirovo povrće ili blago kuvano, trebalo bi da se nađu na trpezi svakog ko se opravlja od preležane infekcije.

Savetuje da se voće umereno konzumira, jer ne treba unositi previše šećera, naročito ako je reč o oporavku hrooničnih bolesnika.

Umesto suplemenata vitaminima se treba snabdeti iz voća i povrća. Naročito bogate namirnice vitaminima C, D i B su narandža, grejpfrut, limun, plodovi mora, skuša, integralni hleb i pivski kvasac koga treba razmutiti u jogurtu.

MONDO

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter