0
ATP

Tenis, Davis Cup 2010.Serbia Vs. France, final.Serbia team, practice session.Beograd, 30.11.2010..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

KAKO SU NAJBOLJI TENISERI BOJKOTOVALI VIMBLDON ZBOG JUGOSLOVENA: Setimo se 1973. godine – tada je kolegijalnost pobedila!

Objavljeno: 15.01.22 u 23:26

Bio je suspendovan, a kolege su ga podržale bojkotom.

Dok se Novak Đoković svim silama bori za nastup na Australijan openu, prisetićemo se čuvenog bojkota Vimbldona 1973. godine i prave – zajedničke borbe za pravdu. Naime, te godine je TS Jugoslavije suspendovao Nikolu Pilića sa svih takmičenja, uz obrazloženje da je odbio da nastupi za reprezentaciju u Dejvis kupu.

Čelnici teniske organizacije su to prihvatili, a sigurno da nisu ni slutili kakav će haos izazvati ta njihova odluka. Njegova suspenzija prvobitno je trebala da traje 9 meseci, što je značilo da Pilić neće moći da nastupi na Vimbldonu. Tada smo videli nešto što je u današnje vreme nezamislivo i o čemu će se još dugo pričati.

Tenis, Davis Cup, konferencija za stampu.Serbia Vs. Australia.Nikola Pilic, left and Novak Djokovic.Belgrade, 16.09.2007..foto: Srdjan Stevanovic.

Gotovo svi najbolji teniseri tadašnjice prosledili su zahtev da se Piliću dozvoli nastup na Vimbldonu, ali su nakon što je on odbijen, odlučili da pomenuti turnir bojkotuju. Iako je suspenzija smanjena na samo mesec dana, ona se poklapala sa Vimbldonom i jugoslovenski teniser nije mogao da nastupi na njemu.

Možda i najpoznatiji turnir na svetu, bojkotovalo je čak 13 od 16 najboljih svetskih tenisera, a treba napomenuti da je ukupno 81 igrač tada odbio da nastupi na Vimbldonu u znak solidarnosti sa Pilićem. Bojkot nisu podržali samo oni koji nisu smeli, čega se prisetio i sam Pilić u izjavi od pre nekoliko godina.

7.4.1017. April 7. 2017. Tenis Dejvis Kup, tennis, davis cup Nikola Pilic Srdjan Djokovic Srbija – Spanija (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

– Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza, koji nisu znali ni da igraju tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smeo, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna sa Jugoslavijom. Britanac Rodžer Tejlor (stigao do polufinala) nastupio je samo zbog toga, jer je mislio da će osvojiti turnir. Posle mi se izvinjavao zbog toga, rekao je Pilić.

Podsećamo, Pilić je 12 godina neprestano igrao za tenisku reprezentaciju Jugoslavije, a te 1973. je takođe planirao da nastupi protiv Novog Zelanda, no, desilo se nešto nepredviđeno. Iste nedelje kada je trebao da se odigra taj meč Dejvis kupa, na programu je bio i Masters turnir dublova. Pilić je o svojoj odluci na vreme obavestio čelnike Sveza, ali oni nisu imali razumevanja za njega, posebno nakon poraza našeg dubla.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter