0
Domaći fudbal

FOTO: KK Partizan

‘NA TO NE MOŽE DA SE UTIČE’: Doktor Partizana govorio o povredi Lazara Markovića, evo kako korona utiče na fudbalere!

Objavljeno: 07.01.22 u 09:19

Da li je jedna polusezona bila uspešna ili ne, za velike fudbalske klubove poput Partizana jedino merilo je konačan rezultat, koji je u Humskoj odličan.

Faktori za uspešne rezultate su brojni, od predanog rada stručnog štaba i igrača, do odlične fizičke spreme, zbog čega je kao posledica došao izuzetno mali broj povreda od juna do decembra minule godine.

Kako se medicinski deo stručnog štaba izborio sa svim obavezama u prvom delu sezone i kako se sprema za naredni, otkrio je doktor prvog tima Siniša Petković.

Polusezona za nama je bila izuzetno naporna, igrači su bili u stalnom treningu, retko kad je između dva meča bila pauza od sedam dana, a takav ritam ume da ostavi posledice, pogotovo ukoliko postoji neodsatak sna zbog silnih putovanja, budući da je taj faktor izuzetno važan u prevenciji – počinje priču doktor Petković i nastavlja:

– Koordinacija između trenera i medicinske službe mora da postoji na dnevnom nivou, pa se tako dogovaramo da li ćemo nakon putovanja igračima dati slobodan dan ili će izlaziti na trening oporavka u poslepodnevnim časovima. Ti treninzi se uglavnom sastoje od dela u ambulanti, zatim onog na terenu sa kondicionim trenerima, pa onda sledi povratak u ambulantu na dalje tretmane – rekao je Petković u razgovoru za klupski sajt.

Ne računajući prelom ključne kosti Lazara Markovića, sve druge povrede prvotimaca Partizana tokom 35 odigranih utakmica i na stotine odrađenih treninga bile su isključivo mišićne.

– Broj povreda u odnosu na broj odigranih utakmica uopšte nije bio veliki i sve su uglavnom bile mišićne, što je i normalno. Markovićeva povreda je bila zadesna i na to ne može da se utiče. Bilo je igrača koji su bili pozitivni na koronavirus, mada je nama veći deo ekipe vakcinisan. Događalo se po mesec ili dva da niko nije pozitivan, a onda dobijemo mini epidemiju kad nam se zaraze dva ili tri igrača, ali je i to sasvim normalno ukoliko se zna koliko smo putovali ove sezone. Konstanto smo u kontaku sa ljudima i koliko god se mi čuvali uvek se provuče neki slučaj.

Ukoliko se nešto tako i dogodi, doktor Petković otkriva da u medicinskoj službi Partizana vrlo dobro znaju šta treba da rade u tim situacijama.

– Svaki fudbaler koji je bio pozitivan na koronavirus mora da prođe laboratorijske i kardiološke preglede, da dobije negativan test, posle čega sledi rendgen pluća, EKG, stres testi tek nakon toga uz odobrenje kardologa igrač može da počen sa laganim treninzima, čiji se intenzitet iz dana u dan povećava – ističe doktor Petković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter