0
ATP

FOTO: HotSport

EVO ŠTA NAS OČEKUJE U 2022. GODINI: 5 sportskih događaja bitnih za Srbiju!

Objavljeno: 31.12.21 u 22:40

Nema sumnje da ćemo uživati.

Nova 2022. godina, donosi nam mnogo zanimljivih takmičenja i događaja, a pred vama predstavljamo 5 možda i najzanimljivijih. Očekuju nas Svetsko prvenstvo u fudbalu, Evropsko u košarci, Australijan open, evropsko proleće za srpske klubove i velike borbe u Evroligi i Evrokupu.

1. SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU

Fudbalska reprezentacija Srbije, direktnim plasmanom na SP u Kataru opbradovala je čitavu naciju. Orlovi su savladali moćni Portugal u Lisabonu i tako ispisali nove stranice istorije srpskog fudbala. Ipak, izabranike Dragana Stojkovića Piksija tek očekuju pravi izazovi i bitni mečevi u Kataru.

Grupe naravno još uvek nisu poznate, jer kvalifikacije nisu gotove, ali deluje da Srbije može da stane na crtu i najboljim svetskim selekcijama. Duel protiv Portugala pokazao je da Orlovi nemaju strah i da mogu da kontrolišu igru ma ko god bio protivnik.

Naravno, veliku, možda i najveću ulogu igra žreb, a Srbija će se najverovatnije naći u trećem šeširu. Mnogi analitičari su našim momcima davali vrlo male šanse protiv Portugala, a nakon te velike pobede, Orlovi su se popeli u zvezde. Ceo svet je svestan da ćemo biti ozbiljan rival svima koji nam se nađu na putu.

Players of Serbia team celebrate victory against Portugal Dusan Tadic Uros Racic Milos Veljkovic Nemanja Gudelj Nikola Milenkovic Marko grujic Head coach Dragan Stojkovic Dusan Vlahovic Dusan Tadic Aleksandar Mitrovic Mihailo Ristic Sasa Lukic goalkeeper Marko Dmitrovic Stefan Mitrovic Uros Spajic Ljubinko Drulovic Sergej Milinkovic-Savic Andrija Zivkovic Luka Jovic
Portugalija v Srbija – 2022 FIFA World Cup Qualifier
Lisabon, 14.11.2021.
foto: Starsport.rs ©

2. EVROPSKO PRVENSTVO U KOŠARCI

Košarkaška reprezentacija Srbije predvođena novim selektorom Svetislavom Pešićem, prvo veliko takmičenje odigraće već 2022. godine. Orlovi će se nadmetati na Evropskom prvenstvu, a uzimajući uticaj iskusnog Pešića, kao i njegov autoritet, očekujemo možda i najjači sastav.

Srbija je u protekloj godini imala najboljeg igrača NBA lige Nikolu Jokića, MVP-ja Evrolige Vasilija Micića, kao i najboljeg igrača regularnog dela sezone EvrokupaMiloša Teodosića.

Naravno tu se ističe i Nikola Milutinov koji se polako ali sigurno vraća iz povrede, a sigurno poseduje ogroman kvalitet. Bitnu ulogu imaće sigurno Bogdan Bogdanović koji igra dobro u Atlanti, ali i Nemanja Bjelica koji je u Golden Stejtu pronašao pravog sebe.

Alen Smailagić takođe može biti interesantan za mesto u novoj reprezentaciji, a ne treba zaboraviti ni mladog Filipa Petruševa, koji doduše u Efesu ne dobija pravu priliku. Pokuševski i Marjanović su takođe košarkaši koji će konkurisati za nacionalni tim, dok će bitnu ulogu imati Nikola Kalinić koji sija u dresu Crvene zvezde.

Ne treba zaboraviti kapitena Miloša Teodosića koji iako igra u Evrokupu, zaista dominira svojim izvanrednim asistencijama. Dobru opciju na beokvskim pozicijama mogu predstavljati Marko Gudurić i Nemanja Nedović. Sve u svemu, Srbija će imati najveće moguće ciljeve, a sigurno su i među favoritima za medalju.

Reprezentacija kosarka Srbija – Italija FIBA Olimpijski Kvalifikacioni Turnir Beograd, Srbija in Belgrade Serbia, 4.7.2021. foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

3. AUSTRALIJAN OPEN – NOVAK ZA ISTORIJU TENISA

Nakon 2021. godine i 3 Grend slema u sezoni, Novak je stigao do brojke od 20 najvažnijih teniskih turnira. Time se srpski teniser izjednačio sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, a prvu priliku da ih prestigne propustio je na US openu.

Već naredna očekuje ga na Australijan openu, gde je apsolutni šampion. Sa 9 titula na pomenutom turniru, Đoković je neko ko je rado viđen u Australiji, oseća se kao kod kuće i deluje da je to prava prilika za obaranje rekorda.

Davis Cup Finals-Semifinals-Serbia v Croatia-Novak Djokovic (SRB) v Marin Cilic (CRO)
Madrid, 03.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

4. EVROPSKO PROLEĆE ZA DVA SRPSKA KLUBA

I Partizan i Crvena zvezda uspeli su da izbore evropsko proleće. Crveno-beli su bili prvi u konkurenciji Brage, Mitjilanda i Ludogoreca pa su se direktno plasirali u 1/8 finala Lige Evrope. Rivala u borbi za četvrtfinale još nisu dobili, a među kandidatima su neki evropski giganti kao Barselona, Napoli, Dotmund, Sevilja…

goalkeeper Milan Borjan Superliga Srbije, TSC – Crvena Zvezda 16.12.2021. Srbija, Backa Topola (credit image & photo: Nikola Mitic / STARSPORT)

Sa druge strane i ekipa koju sa klupe predvodi Aleksandar Stanojević iza sebe ima izvanrednu sezonu. Uspeli su na izbore drugo mesto u grupi Lige konferencija sa Gentom, Anortozisom i Florom, pa će se u 1/16 finala sastati sa Spartom iz Praga.

I crveno, ali i crno-beli imaju šta da pruže, a srpski fudbal će imati ogroman korist i od samog plasmana do nokaut faze. Naime, naša zemlja korača ka sigurnom mestu u Ligi šampiona, dok bi drugo nosilo kvalifikacije za pomenuto takmičenje. Takođe, niže plasirani klubovi u Srbiji bi imali priliku da se nadmeću u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Queensy Menig (C) celebrates after scoring a goal with head coach Aleksandar Stanojevic Nemanja Miletic Sasa Zdjelar Igor Vujacic Nemanja Jovic Milos Jojic
Fudbal-Super League Season 2021/2022
FK Partizan v Kolubara
Beograd, 18.12.2021.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

5. ZVEZDA I PARTIZAN U EVROLIGI I EVROKUPU

Crvena zvezda je u dosadašnjem toku Evrolige izgubila nekoliko neizvesnih završnica, ali je pokazala da sa svima može da se nadmeće. Malo je falilo da padnu Fenerbahče, CSKA, Barselona, Efes, ali i Zenit koji je trenutno 4. tim Evrope.

from left Ognjen Dobric Nate Walters Branko Lazic Austin Hollins Stefan Markovic Maik Zirbes
Crvena Zvezda v FC Bayern Munich-Euroleague 2021/22
Beograd, 17.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Izabranici Dejana Radonjića fantastičnom odbranom limitiraju i najkvalitetnije napade, pa im tako polazi za rukom da ostvare neke neverovatne trijumfe. I za plasman u narednu fazu, Zvezdi će sigurno biti potreban mnogo bolji drugi deo sezone, sigurne pobede protiv slabijih ekipa, ali i nekoliko iznenađenja.

Što se tiče Partizana, ekipa u koju je došao Željko Obradović boriće se za vrh Evrokupa. Iako sada možda ne izgledaju kako bi želeli, Partizan raste iz meča u meč i nema sumnje da će biti pravi kada to bude bilo neophodno. Novi sistem Evrokupa, upravo da je značaj na tome.

Partizan – Slask, Evrokup, Eurocup 15.12.2021. Beograd, Srbija, photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bitno je koncentrisati formu na kraj sezone, gde će se u nokaut fazi igrati samo jedan meč koji odlučuje. Crno-beli bi prednost mogli da steknu dobrim igrama i plasmanom u grupi, pa bi se svi bitni mečevi igrali u Beogradu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter