0
Domaći fudbal

FOTO: FK Voždovac

‘TO IM JE GLAVNI ZADATAK’: Trener Voždovca otkrio kako igrači treba da se ponašaju u pauzi!

Objavljeno: 27.12.21 u 10:07

Prolazi još jedan vikend bez utakmica u nacionalnom šampionatu, a poslednji list na kalendaru samo što nije odradio svoje.

Ipak, osim za preko potreban odmor i vreme sa najbližima, pauza u prvenstvu koristi se za rad i pripremu za najvažnije bodove u sezoni.

Oni koji gotovo da rade bez prestanka su treneri i njihovi najbliži saradnici, te je u ekipi sa Krova stručni štab Aleksandra Linte svakodnevno u različitim zadacima, a sve u cilju da se izuzetan prvi deo sezone materijalizuje u nastavku.

– Glavni zadatak svih savesnih fudbalera je da u prelaznom periodu zadrže nivo funkcionalnosti na nivou koji će im omogućiti da što lakše podnesu pripreme, odnosno da na iste dođu spremni – započinje šef struke Zmajeva.

Svakako, očekivan je i pad forme usled pauze od jakih treninga na koji su igrači navikli, a to struka objašnjava na sledeći način.

Poznata je činjenica da navedene glavne funkcionalne karakteristike imaju znatnu tendenciju opadanja usled faze bez treninga tokom perioda od dve do četiri nedelje što potvrđuju istraživanja. Anaerobna moć opada za 15-20%, dok je maksimalna snaga manja za 10-20%. Međutim, ono što se gubi na fizičkom polju, sa druge strane se dobija kroz mentalni oporavak. Saniraju se hronične povrede kako bi igrači spremno dočekali pripremni period koji je pred nama.

Ukoliko na pravi način ispoštuju ono što se od njih očekuje, a ujedno i zahteva, fudbaleri Voždovca mogli bi da nastave niz ne samo pozitivnih rezultata, nego i jako kvalitetne igre što potvrđuje i statistika prvog dela Super lige Srbije.

Prema statistici kompanije InStat, Voždovac je jesenji deo sezone završio kao tim koji najviše drži loptu u svom posedu – skoro 35. minuta u proseku po utakmici.

– Posed nam služi kao sredstvo za postizanje cilja, ali je ujedno i deo taktičkog plana. Kada je ekipa u posedu, smanjuje se rizik da protivnik postigne gol i kroz posed ekipa može da odmara – objašnjava gospodin Nemanja Kaćanski, prvi saradnik Aleksndra Linte.

Međutim, kada ekipa igra na posed, protivnik ima priliku da iznenadi iz kontre ili brzom tranzicijom stigne do gola Miloja Prekovića. U tim situacijama, brzina reakcije je ključna.

Da bi posed bio uspešan mnogo je važna poziciona mreža igrača na terenu, posebno u fazi nakon što povratimo loptu u svoj posed. U tim situacijama, svaka pozicija je važna, čak i sam golman koji nije samo čuvar mreže već je u našem sistemu uključen kako na treningu, tako i na utakmicama – zaključuje mladi stručnjak.

Okupljanje ekipe zakazano je posle božićnih praznika, dok se na spisku igrača na koje Aleksandar Linta računa u nastavku, uveliko radi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter