0
AdmiralBet ABA Liga

from left Ognjen Dobric Nate Walters Branko Lazic Austin Hollins Stefan Markovic Maik Zirbes Crvena Zvezda v FC Bayern Munich-Euroleague 2021/22 Beograd, 17.12.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

HOTSPORT ANALIZA: Šta to fali Radonjićevoj Zvezdi, mogu li do TOP 8 i koja su realna očekivanja za nastavak sezone?!

Objavljeno: 26.12.21 u 12:18

Žele sve moguće trofeje.

Košarkaši Crvene zvezde u dosadašnjem toku sezone, pokazali su ono što smo od njih očekivali. Vrhunska odbrana koja je u stanju da slomi sve protivnike, organizovan i dug napad, odlike su stila igre Dejana Radonjića.

Po svom ukusu je crnogorski stručnjak selektirao ekipu, vratilo se nekoliko igrača iz njegovog prethodnog mandata u klubu, a sve je to upotpunjeno sa još par pojačanja. Najveći šok za domaću javnost sigurno je bio povratak Nikole Kalinića, koji je na stolu imao ponudu Barselone, ali i mnogih drugih evropskih velikana.

Nikola Kalinic (L) and Giannoulis Larentzakis
Crvena Zvezda v Olympiacos Piraeus-Euroleague 2021/22
Beograd, 09.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Niz su nastavili Luka Mitrović, Nejt Volters i Majk Cirbes, a uz to, u Zvezdu su stigli Nikola Ivanović, Ostin Holins, Eron Vajt i na kraju Stefan Marković. Sa velikom većinom igrača trener Radonjić je sarađivao u toku svoje karijere, pa mu veliko privikavanje i uigravanje nije bilo potrebno. To se najbolje pokazalo već na startu sezone, kada su crveno-beli igrali bez nekoliko bitnih košarkaša zbog povreda, a opet su pružali sasvim zadovoljavajuće partije.

Šta fali ovom Zvezdinom timu?

Iako uvek ima prostora za napredak, odbrana crveno-belih deluje savršeno i tu nema dileme. Jedan od predvodnika je kapiten Branko Lazić, koji je već godinama poznat kao možda i najbolji defanzivac u Evropi. Vrhunsku odbranu igra i mladi Lazarević, posebno na niskom postu, a tu ne manjka učinak ni Dejana Davidovca.

Uspevala je Zvezda, pogotovo na startu sezone, da iskoristi prednost u napadu preko Stefana Lazarevića, koji je sa niskog posta pravio višak i tako saigračima otvarao pozicije za šut. Timska odbrana, dovedena je do perfekcije već u prvom delu sezone, ali glavni problem je napad.

Crveno-beli u Ostinu Holinsu nisu dobili ono što su očekivali. Amerikanac je zaista dobar u odbrani, ali njegov učinak u napadu, iz nedelje u nedelju brine sve simpatizere Zvezde. Holins nije u dobroj formi, promašuje i otvorene šuteve, a veliki deo poena postigao je u kontranapadu kada je zakucavao.

Bekovsku poziciju popunjava i Ognjen Dobrić, a njega od strarta sezone muče povrede, na kraju i prehlada, pa se i dalje bori da pronađe svoju formu. Samim tim, nije teško doći do zaključka da Zvezdi fali jedan bek sa poenima u rukama. Izabranici Dejana Radonjića, tako bi bili znatno ozbiljniji tim, jer bi pored fantastične odbrane, imali mnogo više opcija i u napadu.

Nate Walters and Corey Walden (L)
Crvena Zvezda v FC Bayern Munich-Euroleague 2021/22
Beograd, 17.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

No ipak i ovako, crveno-beli prete sa svih strana. Start sezone doneo je novo lice Nejta Voltersa i pokazao njegov napredak od prvog mandata u Zvezdi. Američki plejmejker je nosio crveno-bele u napadu, njegovi prodori, znatno bolji šut sa distance, kao i kreacija, doprineli su raznovrsnosti i tečnoj igri crveno-belih.

Vrhunsku rolu imao je i Luka Mitrović, koji se na poziciji 5 pokazao kao idealno rešenje. Radonjić je jedno vreme bio primoran da ga koristi na centru, što je nekadašnji kapiten Zvezde koristio na najbolji mogući način. Mitrović je portivničke centre izvlačio na kapicu, odakle ih je izvanredno napadao, svojom brzinom i inteligencijom. Visok košarkaški IQ, Mitrović pokazuje i na niskom postu, gde lako rešava gotovo sve situacije.

Povratak Nikole Kalinića, takođe je doneo veliko oduševljenje na severnoj tribini. Krilni košarkaš je jedan od nosilaca igre, na oba kraja parketa predvodi svoju ekipu, a trener Radonjić mu je dao svu slobodu. Individualnim kvalitetom često uspešno rešava napade kada akcije propadnu, opasan je sa niskog posta, šutira trojke, ali i razigrava saigrače.

Dobru sezonu ima i Ognjen Kuzmić, a ne treba zaboraviti ni Majka Cirbesa, koji u poslednje vreme ulazi u formu. Dobiće Zvezda novu dimenziju u igri i povratkom Vajta, ali i u slučaju da Stefan Marković pokaže svoje pravo lice. Nekadašnji plejmejker reprezentacije Srbije, za sada nije u pravoj formi, ali srećom, težinu na plejmejkeru mogu da iznesu Ivanović i Volters.

Luka Mitrovic (L) and Corey Walden
Crvena Zvezda v FC Bayern Munich-Euroleague 2021/22
Beograd, 17.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Može li Zvezda do TOP 8 u Evroligi?

Crvena zvezda je u dosadašnjem toku najkvalitetnijeg takmičenja u Evropi pokazala da može da igra sa svima. Sigurno je da boli poraz protiv Albe, ali crveno-beli u tom meču nisu ni imali šanse za pobedu.

Veću nervozu stvorili su porazi u neizvesnim završnicama od Fenerbahčea na startu sezone, pa potom i od CSKA, Barselone i na kraju Efesa. Crveno-beli su tada imali priliku da zabeleže možda i presudne pobede u borbi za gornji deo tabele, ali naravno, ništa još uvek nije gotovo.

Zvezda će za TOP 8 morati da pobedi sve „sigurne“ mečeve, posebno one kući, a biće potrebno i po neko iznenađenje. Jako bitni susreti, očekuju ih u narednom periodu kada će ugostiti Zenit i Fenerbahče.

Aaron White
Crvena Zvezda v FC Bayern Munich-Euroleague 2021/22
Beograd, 17.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Koja su realna očekivanja za nastavak sezone?

Ciljevi crveno-belih su odavno poznati. U pitanju su naravno, svi mogući trofeji, dok su u Evroligi tiho najavili borbu. Što se tiče ABA lige, Zvezda je u dosadašnjem delu sezone doživela jedan poraz od Igokee na gostovanju, dok su u večitom derbiju savladali Partizan.

Pravim čudom, uspeli su da se izvuku u Novom Mestu, a možemo zaključiti da je dosadašnji deo ABA lige protekao uspešno. Nema sumnje da će Zvezda želeti prvu poziciju i prednost domaćeg terena, ali će ih u nastavku dočekati teška borba za to.

Pre svega ne treba zaboraviti Partizan koji nastavlja da se uigrava, a dolaskom Lesora, sigurno će dobiti novu dimenziju u igri. Takođe, u odličnoj formi je i ekipa Budućnosti, trenutno je u vrhu svoje grupe Evrokupa, dok se ozbiljno pojačala i Cedevita Olimpija.

deom left Dejan Davidovac Austin Hollins Luka Mitrovic and Branko Lazic
Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2021/22
Beograd, 14.12.2021.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Pored ABA lige, Zvezda će sigurno pokušati da odbrani trofej u Kupu koji se igra u februaru, kao i takođe trofej u Superligi Srbije. Ovaj tim definitivno ima kvalitet za visoke ciljeve, pa ne treba ni da iznenadi ako izbore TOP 8 Evrolige na kraju, što bi svakako bio veliki uspeh.

Ipak, fokus crveno-belih može biti i ABA liga, jer preko nje i dalje mogu da obezbede Evroligu, pa ne treba čuditi da ako izgube šanse za visoke domete u Evropi, crveno-beli pojedine utakmice odigraju „sa pola gasa“. Ritam je vrlo napet, intezitet izuzetno veliki i rizičan zbog potencijalnih povreda, a stilu igre koji gaji Zvezda upravo to smeta.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter