1
AdmiralBet ABA Liga

Partizan - Slask, Evrokup, Eurocup 15.12.2021. Beograd, Srbija, photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Šta može Partizan u nastavku sezone, ko će da „proradi“ i koliko će doneti Lesor?!

Objavljeno: 21.12.21 u 13:25

Ciljevi su poznati.

Košarkaši Partizana predvođeni najtrofejnijim evropskim stručnjakom Željkom Obradovićem, ove godine imaju najviše moguće ambicije. Obradović svoju ljubav prema Partizanu nikada nije krio, pa je i pored brojnih ponuda, sigurno znatno unosnijih, izabrao da nakon 30 godina radi u svom voljenom klubu.

Kao što se i očekivalo, promenjena je gotovo čitava ekipa. U klub je stigao možda i najbolji bek Evrope Kevin Panter, a ništa manje zvučno ime nije ni Zek Ledej, koji je zajedno sa gore pomenutim nastupao za Olimpiju iz Milana.

Ovu izuzetno mladu ekipu Partizana predvode i perspektivni izraelski plejmejker Jam Madar, kao i nada srpske košarke Alen Smailagić. Bitnu ulogu ima i Aleksa Avramović, a sve više se nameće Gregor Glas, koji je uspešno prošao probu. Još jedan od mladih igrača je Balša Koprivica, koji se nakon koledža odlučio za nastavak karijere u Evropi, a bolje mesto, sigurno nije mogao da izabere.

from left Rodions Kurucs Dallas Moore Gregor Glas Rade Zagorac Alen Smailagic Head coach Zeljko Obradovic
Partizan v Buducnost-Aba League Season 2021-2022
Beograd, 09.10.2021
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nemanja Dangubić je jedan od predvodnika odbrane, a uz Radeta Zagorca i Uroša Trifunovića čini jedine igrače koji su činili i prošlogodišnji roster. Ne treba zaboraviti ni sjajnog skorera Dalasa Mura, koji je u nekim mečevima postizao vrlo bitne poene, ali što je još važnije, sjajno se uklopio u novu ulogu.

OD KOGA SE OČEKUJE NAJVIŠE?

Nema sumnje da je do sada, uslovno rečeno, najmanje pokazao plejmejker Jam Madar. Muči se Partizan u napadu i slobodno možemo zaključiti da od mladog Izraelca nije dobio ono što je očekivao. Crno-belima fali plejmejker primarno asistent, a prema nekim navodima, postoji mogućnost da će se ekipa doselektirati na toj poziciji.

Zanimljiv je slučaj i Letonca Rodionsa Kuruca, koji je u Partizan došao iz NBA lige. Krilni košarkaš je imao nekoliko pehova, pored koronavirusa, bio je i povređen, pa nikako nije uspeo da uđe u dobar ritam. Njegov doprinos u odbrani do sada uopšte nije upitan, ali realizacija u napadu mora biti znatno bolja.

Odbranu crno-belih pored Nemanje Dangubića, predvodi i Aleksa Avramović, koji se svojim ukradenim loptama izbacio u prvi plan. Ipak, U nekim momentima, sigurno zbog pada koncentracije i manjka komunikacije, crno-beli protivniku dozvoljavaju otvoren šut za 3 poena. I pored svega toga, kada je najbitnije, Partizan je svojom odbranom uspeo da prelomi neke mečeve, posebno na samom startu sezone.

Gregor Glas (L) Aleksa Avramovic and Yam Madar (R)
Partizan v Krka Novo Mesto-Aba League Season 2021-2022
Beograd, 23.10.2021.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kada smo već kod početka sezone, crno-beli su imali sreće, nova i neuigrana ekipa je imala raspored za poželeti, pa je dok su se kockice koliko-toliko poklopile, uspela da odnese važne pobede za samopouzdanje. Prvi poraz doživeli su na gostovanju u Andori, a odmah nakon toga sačekala ih je uigrana ekipa Crvene zvezde.

Navijače je posebno oduševio i Alen Smailagić, oko koga su svi bili skeptični, jer pored nekoliko nastupa u NBA ligi i vremena provedenog u G ligi, nije igrao ozbiljnu košarku u Evropi. Mladi košarkaš iz Koteža, svojom požrtvovanošću u napadu, kao i izuzetnim fizičkim predispozicijama lako je izlazio na kraj sa protivničkim igračima. Snažnije i sporije centre je izvlačio na distancu, odakle mu je uspešnost na zadovoljavajućem nivou.

Kevin Panter i Zek Ledej su svojim iskustvom izneli start sezone. Panter, poznat kao neverovatan skorer, koji pogađa i preko 2 ruke, kao i daleko iza linije 6.75, svojim individualnim kvalitetom, dominirao je. Nekoliko timova uspelo je da ga zaustavi, pa su se crno-beli tada mučili, očigledno iznenađeni u nespremni za tu situaciju. Sa druge strane, Zek Ledej je Partizanu u nedostatku iskusnog centra, doneo određenu sigurnost na skoku, a često je i povlačio kontranapad. Njegove duge ruke i specifičan šut iz okreta, mučile su protivnike, a nema sumnje da on ima još mnogo toga da ponudi.

Zach LeDay
EuroCup-Partizan v Lietkabelis
Beograd, 17.11.2021
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

ŠTA PARTIZAN MOŽE U NASTAVKU SEZONE?

Crno-beli iz dana u dan, što potvrđuju reči Željka Obradovića, pokušava da napreduje u svakom segmentu igre. Pravi izazovi ih tek očekuju, ali od ove ekipe ne treba očekivati SVE i ODMAH. Nema sumnje da će biti među glavnim konkurentima za trofeje, ali uzevši u obzir da je ovo skroz nova ekipa, ne treba im zameriti i ako neki od njih ne osvoje.

Partizan sigurno nikome neće biti lak protivnik, a svoje pravo lice, očekujemo da pokaže već u narednih nekoliko nedelja. Ekipe koje predvodi Željko Obradović, karakteristično lošije startuju sezonu, pa su tako kada je najpotrebnije najbolji. Ipak, u Evrokupu se nikako ne treba opuštati, posebno zbog novog sistema takmičenja i činjenice da se ove godine igra nokaut faza sa 16 timova.

Crno-beli će težiti što boljoj poziciji na tabeli, kako bi osigurali prednost domaćeg terena, koja u jednom meču može biti presudna.

KOLIKO ĆE DONETI MATIJAS LESOR?

U dosadašnjem toku sezone, u reketu Partizana se osetila određena praznina. Uz to, nisu crno-beli bili sigurni na skoku, a nakon pika ekipa nije imala dubinu u napadu. Spoj dva neiskusna i mlada igrača Madara i Koprivice, koji su nakon zajedničke saradnje često ostajali bez rešenja, pa je napad morao da se rešava nerezonskim šutevima.

Dolaskom Matijasa Lesora, Partizan dobija sigurnost u reketu, na oba kraja parketa. Željko Obradović će sigurno koliko-toliko stil igre prilagoditi i doskorašnjem centru Makabija, koji je u prošloj sezoni pokazao koliko može. U poslednje vreme, sa loptom kreira i Gregor Glas, ali uglavnom pozicije za svoju realizaciju, pa bi nekako najlogičniji spoj bio MadarLesor, a u nekim situacijama i AvramovićLesor.

Kosarka Euroleague season 2017-2018
Crvena Zvezda v Unicaja Malaga
Mathias Lessort
Beograd, 02.03.2018.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Dalas Mur koliko god promenio svoj stil igre i dalje nije pravi razigravač, a Kevin Panter će pre tražiti poziciju za šut sebi – što Željko i traži od njega. Dolaskom centra, više vremena na svojoj prirodnoj poziciji provodiće Ledej i Smailagić.

ZAKLJUČAK:

Sve u svemu, Partizan će sigurno biti u završnici svih takmičenja, a kako će tamo proći, zavisi isključivo od njih. Dolazak Lesora trebao bi da bude prava stvar koja će upotpuniti ovaj tim, uz eventualnu doselekciju na poziciju plejmejkera, crno-beli mogu biti prava mašina kako u napadu, tako i u odbrani.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter