0
Evropske lige

FOTO: YouTube screenshot

HS ANALIZA! SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Da li je vreme za tri boda u gostima? (FOTO)

Objavljeno: 18.12.21 u 14:32

Lopetegijevi izabranici dočekuju aktuelne šampione!

Obožaovaci najbitnije sporedne stvari na svetu sa nestrpljenjem čekaju vikend. Euforija se oseća u vazduhu, a subota nam donosi derbi 18. kola najkvalietnijeg fudbalskog takmičenja u Španiji.

Stadion ‘Ramon Sančez Pishuan‘ se od 21:00h pretvara u ‘gladijatorsku arenu’. Na teren će u domaćoj garnituri dresova istrčati fudbaleri Sevilje, dok će izabranici Đulen Lopetegija naspram sebe imati tim aktuelnog šampiona Španije, Atletiko Madrid. 

Očekuje nas duel drugoplasirane i četvrtoplasirane ekipe na tabeli, duel fudbalskih zvezda na terenu, ali i duel dva izrazito temperamentna stručnjaka. Lopetegi je u aprilu bio uspešniji, a videćemo kakav je odgovor spremio Dijego Simeone. 

Na šest prethodnih međusobnih susreta, gostujući timovi nisu uspeli da ostvare trijumf. Poslednju pobedu kao gost zabeležio je Atletiko Madrid, 25. februara 2018. godine. Jorgandžije su tada slavile sa ubedljivih 2:5.

Naredna četiri susreta završena su bez pobednika. Seriju remija prekinuo je Atletiko, kada je na ‘Vanda Metroplitano’ stadionu slavio sa 2:0. Taj meč odigran je 12. januara 2021. godine.

Poslednji, već spomenuti dvoboj, dogodio se u aprilu prethodne godine. Sevilja je upisala minimalnu pobedu i to sasvim zasluženo. Lopetegijeva ‘četa’ bila je bolji rival tokom većeg dela utakmice, a propuštena je velika prilika da trijumf bude ubedljiviji. Lukas Okampos je tada bio neprecizan sa bele tačke, a jedini pogodak na meču delo je Markosa Akunje.

Kadrovski problemi su definitvno ‘boljka’ oba trenera. Stručni štab domaće ekipe ne može da računa na čak petoricu prvotimaca, dok je jedan pod upitnikom. U pitanju su Erik Lamela, Fernando Reges, Suso, Hesus Navas i Jusuf En Nesiri. Bivši vezista Atletika, Oliver Tores, nije u potpunosti spreman i veliko je pitanje da li će moći da pomogne Sevilji u borbi protiv nekadašnjeg kluba.

Povreda francuskog reprezentativca, Antoana Grizmana, najveći je problem za popularnog Čola. U pitanju je skočni zglob. Simeone već duže vreme na raspolaganju nema balkansku vezu u defanzivnoj liniji. Stefan Savić i Šime Vršaljko nisu u mogućnosti da pomognu saigračima.

Defanziva Sevilje funkcioniše na fantastičan način tokom aktuelne sezone. Ekipa sa stadiona ‘Ramon Sančez Pishuan’ je najbolja odbrana u LaLigi. Sevilja je primila samo 11 pogodaka na 16 odigranih mečeva. Lopetegi je trener koji bi prisato na to da se svaka utakmica završi rezultatom 1:0 u korist njegove ekipe. Sevilja je vrlo neugodan rival, koji na izuzetno kvalitetan način ume da sačuva prednost koju je stekao. Današnji domaćin je postigao 26 golova u dosadašnjem delu šampionata, jedan manje u odnosu na Atletiko.

Dijego Simeone je pobornik vrlo čvrste igre. Zahvaljujući Argentincu, Atletiko Madrid je kreirao svoj stil igre koji je prepoznatljiv u celom svetu. Simeone pažljivo bira kondicione trenere, pa nekada imate utisak da njegovi igrači mogu da odigraju još 90 minuta nakon poslednjeg sudijskog zvižduka. Čvrsta igra i vreo temeperament najbolje opisuju Jorgandžije. Fudbalski fanatici često ne uživaju u igri Atletika, koja zaista nije lepršava, ali to ne može osporiti kvalitet tima sa ‘Vanda Metropolitana’.  Jan Oblak je od starta sezone u 18 navrata morao da vadi loptu iz sopstvene mreže.

FOTO: YouTube screenshot

Najbolji strelac domaće ekipe je Rafa Mir. Snažni napadač nametnuo se kao prva opcija u napadu Sevilje. Golgeter rođen 1997. godine, u Sevilju je stigao prethodne sezone iz redova Hueske. Mir je tip špica koji zaista mnogo radi na terenu. Lista strelaca kaže da je Rafa postigao pet pogodaka od starta sezone, ali statistika jednostavno ne može izmeriti neverovatan doprinos u timskoj igri. Fizička sprema i odlična građa, Španca čine vrlo neugodnim protivnikom.  Očekuje se pravi rat između Mira i defanzivaca gostujuće ekipe, na ivici kaznenog prostora Atletiko Madrida. Jorgandžije će posebno morati da obrate pažnju na prekide, kao i na centaršut koji dolazi sa bokova. Mir je velika pretnja na skoku.

Fudbal Soccer
World Cup 2014 qualifiers match
Serbia v Croatia
Head coach Sinisa Mihajlovic (L) Branislav Ivanovic (C) and Ivan Rakitic
Beograd, 06.09.2013.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Kada se priča o igraču koji bi mogao da prelomi utakmicu, prava šteta bi bila preskočiti Ivana Rakitića. Hrvatski as je daleko od prepoznatljive forme, ‘stižu ga i godine’, ali spada u grupu fudbalera koji će jednim potezom odlučiti pitanje pobednika. Ne treba trošiti reči o tehnici koju poseduje bivši igrač Barselone. Rafa Mir bi mogao da iskoristi neku od lucidnih asistencija Ivana Rakitića. 

Fudbal Prijateljski mec-Friendly match
Francuska v Srbija
Antoine Griezmann
Bordeaux, 07.09.2015.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

S obzirom na to da je nastup prve zvezde Atletika, Antoana Grizmana, pod velikim znakom pitanja, uloga lidera ekipe automatski je dodeljena Luisu Suarezu. Urugvajac je jedan od tri fudbalara na planeti, koji su uspeli da postignu pogodak u svakom minutu utakmice. Fenomenalni golgeter i bivši član čuvene trojke ‘MSN‘, najbolji je strelac Atletika u LaLigi. Reprezentativac Urugvaja postigao je sedam pogodaka, a zabeležio je i jednu asistenciju. Nema sumnje da će domaći defanzivci biti posvećeni borbi sa iskusnim napadačem, koji ima specifičan osećaj za pogodak.

FOTO Youtube screenshot

Kao potencijalni ‘džoker’ Dijega Simeonea, nameće se Anhel Korea. Argentinac se četiri puta upisao u strelce, a toliko puta je i namestio gol svojim saigračima.

Nema sumnje da je LaLiga mnogo izgubila odlaskom Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, ali fudbal u nacionalnom prvenstvu Španije je i dalje na neverovatno visokom nivou. Kada se osvrnemo na stanje na tabeli, jasno je da su fudbaleri Real Madrida glavni favoriti za titulu. Ipak, bez obzira na značajnu bodovnu prednost, očekuje nas velika borba za podizanje šampionskog trofeja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter