FOTO: Srpski atletski savez
in ,

BEOGRAD DOBIO TRENAŽNI ATLETSKI CENTAR KOJI SU SVI ČEKALI: Predsednik Svetske atletike bio gost na otvaranju! (FOTO)

Očekuje nas Svetsko atletsko prvenstvo.

U sklopu organizacije najvećeg sportskog događaja na našim prostorima, Svetskog atletskog prvenstva u dvorani koje će se održati od 18. do 20. marta u Štark Areni, srpska kraljica sportova dobila je najlepši atletski centar u ovom delu Evrope.

Dvorana na Banjici otvorena je 2016. godine, a ove godine je rekonstruisana novim tartanom i osvetljenjem. Odmah pored nje završili su se radovi na trenažnom atletskom „stadionu“ čiji je krug obima 300 metara. Iako nije olimpijskih 400 m, ipak će pružiti izvanredne mogućnosti za trening.

Ima četiri kružne staze, kao i šest u pravcu, dužine 120 m. Pored toga, ovaj objekat sadrži dve jame za dalj sa zaletištem u dva smera, dva kruga za kuglaše, mrežu za bacanje diska i kladiva, zaletište za skok motkom i skok uvis, a i kopljaši će moći da bacaju bez ikakvih problema.
Naša dvorana i novi trenažni objekat se nalaze u okviru predivnog ambijenta Banjičke šume gde i dugoprugaši mogu da sprovedu dobar deo treninga.

loading...
FOTO: Srpski atletski savez

Maskote svetskog šampionata Beograd 22, Malina Li i Šljivan Iv imale su tu čast da prve trče novom atletskom stazom i osete miris svežeg tartana.

Na otvaranju ovog velelepnog trenažnog objekta prisustovao je Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou, predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov, načelnik pukovnik Vojne akademije Srdjan Blagojević, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković kao i svi učesnici Balkanskog kongresa koji se trenutno održava u Beogradu.

– Atletika je danas dobila jedinstven objekat. Završili smo trenažni stadion i sada po prvi put trenažna staza i atletska dvorana stoje jedan pored drugog, tako da atletičari mogu tokom cele godine da budu na jednom mestu i da treniraju tokom cele godine. Mi smo dobili značajna finansijska sredstva, ove godine smo završili pet atletskih objekata, takođe smo dobili finansijska sredstva za pomoć savezima i klubovima, po prvi put delimo i klubovima. Nastavićemo ovim tempom i sledeće godine. Jedan od naših ciljeva je pored infrastrukture i struka, ovaj sport se gradi godinama, verujem da ćemo imati velike rezultate ubuduće.

FOTO: Srpski atletski savez

– Želim da se zahvalim vladi Republike Srbije, predsedniku, ministru Vanji Udovičiću, koji su izdvojili velika sredstva. Takođe i vojsci Republike Srbije u čijem dvorištu su izgrađeni Atletska dvorana i stadion. Budžet Srpskog atletskog saveza nikada nije bio veći, izdvojili su značajna sredstva za atletsku infrastrukutu, ove godine smo izgradili pet novih atletskih objekata, a ulagaćemo i u struku – poručio je Jevrosimović.

Predsednik Svetske atletike, lord Sebastijan Kou iskazao je zahvalnost što je bio gost Beograda.

Pre svega zahvaljujem se na pozivu da budem ovde. Okružen sam ljudima svih segmenata, koji vole atletiku, to je olimpijski sport broj jedan. Ovo je još jedno poglavlje u srpskoj atletici, zahvaljujem se Veselinu Jevrosimoviću koji je neverovatan predsednik, zahvaljujem ministru, ali sve ovo se dešava jer imate političko liderstvo koje razume i podržava sport. Takođe je i Dobromir Karamarinov uradio mnogo za atletiku na Balkanu. Hvala vam što ste me pozvali u svoju porodicu danas – poručio je Kou.

FOTO: Srpski atletski savez

Ministar omladine i sporta Vanja Udovićić održao je zatim govor i istakao koliko je država uradila za unapređenje atletike.

Pre nekoliko godina obećali smo atletičarima da ćemo promeniti uslove u kojima rade. Danas pokazujemo koliko smo promenili atletske uslove, koliko smo omogućili da naša atletika danas sanja o najvećim dostignućima, postalo je potpuno normalno da imamo nove projekte u lokalnim samoupravama, da naši ljudi budu u najvažnijim atletskim federacijama. Meni najviše znači poseta predsednika Svetske atletske federacije, koji nam je dao podršku da budemo prepoznati na međunarodnoj mapi i da organizuje najveća takmičenja. Srbija će za nekoliko meseci biti organizator Svetskog dvoranskog prvenstva. Postalo je normalno da budemo rame uz rame sa najjačim zemljama. Bićemo ponosni domaćini, pokazaćemo naše gostoprimostvo, a našim atletičarima dajemo mogućnost da tokom cele godine imaju uslove kao i bilo gde u svetu. Česitam svima koji su realizovali ovaj projekat, a najviše sportistima, koji će ga koristiti – poručio je Udovičić.

Nakon toga je svečano presečena vrpca čime je zvanično otvoren novi atletski trenažni objekat.

Autor: HotSport

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

SELEKTOR PEŠIĆ OTKRIO TEŽINU SMAILAGIĆEVE POVREDE: Imao je ogromnu želju da nastavi meč, ali…

DA LI OVO ZNAČI DA STIŽU NOVA POJAČANJA: Partizan produžio ugovor sa najvažnijim partnerom!