Raspored utakmica Superlige Srbije
FOTO: Youtube screenshot
in ,

‘ZBOG 10 BOLESNIH IGRAČA JE ODLOŽEN MEČ ZVEZDI’: Iz Superlige se oglasili saopštenjem i najavili sastanak sa FSS – ‘Da klubovi povedu računa…’

Povodom najnovijih dešavanja u okviru takmičenja Superlige Srbije oglasio se i direktor, Aleksandar Pivić.

Naime, veliku buru je izazvao zahtev Crvene zvezde, da se zbog bolesti igrača odloži njihova utakmica, što nije prijalo treneru Partizana Aleksandru Stanojeviću koji je javno kritikovao Superligu.

U nastavku prenosimo Pivićevu izjavu u celosti:

– Shodno poslednjim dešavanjima u vezi sa odlaganjem pojedinih utakmica u Superligi Srbije i pojave nejasnih interpretacija koje su izazvale reakcije javnosti, u cilju otklanjanja nejasnoća želim da istaknem da se po prvi put dogodilo da se u jednom kolu odlože tri utakmice po zahtevu klubova zbog iznenadne bolesti igrača, a na osnovu odredbi člana 15. Propozicija za takmičenje u Superligi Srbije.

I ranijih sezona se dešavalo da se pojedini mečevi odlože zbog iznenadne bolesti igrača ali ovakav slučaj nije zabeležen ni u proteklih godinu dana u vreme najveće aktivnosti virusa Covid19. U cilju zaštite takmičenja, UEFA je donela posebne odluke po pitanju odlaganja utakmica u situaciji kada su igrači nekog tima inficirani COVID19 virusnom infekcijom koje su takođe implementirane i u domaće propise. Ovakva odluka govori u prilog činjenici koliko je važno očuvati takmičenja i da je to jedna od osnovnih težnji u svim evropskim ligama.

Aleksandar Stanojevic Partizan – Santa Clara UEFA ECL Europa Conference League Liga Konferencija 26.8.2021. Beograd Srbija foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Procedura za odlaganje utakmica u slučaju iznenadne bolesti igrača predviđena je članom 15. Propozicija za takmičenje u Superligi Srbije, po kojoj je klub dužan da uz pisani zahtev podnese i kompletnu medicinsku dokumentaciju izdatu od strane relevantne državne medicinske ustanove za minimum sedam standardnih igrača, kako bi Medicinska komisija FSS mogla da odlučuje po podnetom zahtevu. U konkretnom slučaju u 10. kolu odlaganje po istom osnovu zatražila su tri kluba, FK Radnik zbog bolesti 7 igrača, FK Radnički zbog bolesti 12 igrača i FK Crvena Zvezda zbog bolesti 10 igrača. Medicinska komisija FSS je u sva tri konkretna slučaja procenila da su uslovi po pitanju dostavljenih medicinskih izveštaja ispunjeni, na osnovu čega je donela odluku o odlaganju utakmica ovih klubova.

Moram naglasiti da je do sada, zbog zahteva klubova koji su reprezentovali naš klupski fudbal u UEFA takmičenjima, odloženo četiri utakmice naše lige, kako bi uspeli da ostvare što bolji rezultat u UEFA takmičenjima i da su svi ostali klubovi bili solidarni u takvim odlukama.

Najnovija dešavanja po pitanju odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača, u velikoj meri pravi problem po pitanju kalendara takmičenja i dovodi nas u situaciju da kvarimo sjajnu takmičarsku sezonu, koja do sada nije imala nikakvih loših konotacija.

Smatram da svi naši klubovi moraju imati za cilj zaštitu integriteta takmičenja i ne želim da sumnjam u njihove zvanične zahteve i izveštaje dostavljene Medicinskoj komisiji. Međutim priroda situacije je takva da svi uključeni učesnici u takmičenju i tela odgovorna za sprovođenje takmičenja, moraju svoju aktivnost podrediti opštem interesu, a to je svakako integritet.

Aleksandar Dragovic goalkeeper Milan Borjan Milan Gajic Mirko Ivanic Crvena Zvezda – Kairat UEFA UECL Europa Conference League 28.7.2021. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača ne postoji ograničenje u broju.

Želim da naglasim da smo zatražili od FSS sastanak sa Medicinskom komisijom kako bi se dodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje i insinuacije kod postupanja po ovim zahtevima.

Pozivamo sve klubove i učesnike takmičenja na poštovanje fer pleja i međusobnog sportskog odnosa, navodi se u saopštenju

Autor: HotSport

Diskusija

Odgovorite
  1. Nek smotani Deki izvede kombinovani sastav, eto kolko veruje svojim igračima. Napusti Zvezdu slabiću od trenera.

      • Gobiko nosinger u svoj posao i idi popij limundžadu lakše će ti biti, a počasti po jednu i Tersu i Dekonija. Pekmez od šljiva kupi usput, valja ga imati, pozdravčić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

VIZA ZA SP SE KUJE U ŠAPCU: Najbolji bokser se bore za mesto u ‘Areni’, finale u nedelju!

NIŠLIJE PREDSTAVILE NOVOG TRENERA: Batak se vratio na ‘Čair’ – ‘Situacija je teška, ali je to motiv za mene’