in ,

ŠKOLARIJADA ZA PAMĆENJE: Mladi sportisti iz svih krajeva sveta, kućama otišli prezadovoljni

Glavni grad Srbije, od 11. do 19. septembra bio je domaćin Svetskih sportskih igara školaraca ili skraćeno Školarijade U15.

Ono što je Olimpijada za najbolje sportiste sveta, to je Školarijada za učenike osnovnih škola. Prvi put u istoriji školskog sporta na jednom mestu našli su se osnovci iz celog sveta koji su se takmičili u čak 14 sportova (dečaci i devojčice). Školarijada je organizovana uz finansijsku podršku Vlade Republike Srbije, preko Ministarstva omladine i sporta uz partnerstvo sa  Međunarodnom federacijom za školski sport (ISF), a u organizaciji Saveza za školski sport Srbije. Po zvaničnim podacima takmičara i pratećih lica bilo je 1.894 i to iz čak 36 država.

Po statistikama, po broju učesnika, u poslednjih deset godina u Srbiji nije bilo većeg događaja. ISF je saopštio da je po broju osvojenih medalja najuspešnija Ukrajina (149), Srbija je druga sa 111, Slovačka je treća sa 53 dok je Rusija četvrtoplasirana sa 42 osvojene medalja. Zanimljiv podatak je i da su sportisti iz čak 32 države osvojili medalje. Srbija je do medalja stigla u 12 sportova. Bilo je tu zaista puno zemalja, za koje svi klinci nisu ni čuli, a ovo je bila i prilika za sklapanje puno prijateljstava. Navodimo Ugandu, Namibiju, Niger, Nepal, Kirgistan… Ističemo da je nastupala i Republika Srpska, čiji su sportisti priznati od strane ISF, ali u statistikama uz njihovo ime stoji zastava Svetske sportske školske federacije.

-Prezadovoljni smo kako je sve proteklo. Nismo imali ni jednu problematičnu situaciju. A ono što je možda i najvažnije jeste da su deca iz Beograda otišla srećna, zadovoljna i zdrava. Nije bilo pozitivnog testa, po odlasku iz Srbije. Da nije bilo situacije sa pandemijom virusa, siguran sam da bi imali preko 5.000 učesnika. Ali znamo kakvo je vreme i zato ističem da smo i sa ovim brojkama zadovoljni. Da svet uskoro počne da živi normalno a Beograd da za deset godina opet bude domaćin Školarijade- istakao je Željko Tanasković.

Uz takmičenja bilo je i puno drugih aktivnosti. Sreda je bila rezervisana za veliki Forum o školskom sportu. Forum je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a između ostalih govorili su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete Branko Ružić, predsednik Svetske školske sportske federaciji Loran Petrinka, predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič, generalni sektretar FIBA Andreas Zaklis i drugi. Specijalni gosti na Forumu bili su i predsednik OKS Boža Maljković i gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, ministar sporta Francuske Karim Herida i još puno sportskih funkcionera iz inostranstva.

Posebno je ostala upečatljiva izjava gen sek FIBA Zagklisa, koji je istakao da su ove godine i pored korona virusa Japan sa Olimpijskim igrama i Srbija sa Svetskim sportskim igrama školaraca potvrdili da su sjajno organizatori i da drugi treba da se ugledaju na njih.

-Cilj ISF U15 Svetskih školskih sportskih igara, ili jednostavno Školarijade, nije isključivo takmičenje samo po sebi. Osnovcima iz celog sveta dani su bili ispunjeni druženjem, zabavnim i edukativnim sportskim programima, kao što je „fun&skill“ zona koja je na donjem Kalemegdana tokom četiri dana bila na raspolaganju takmičarima. Deo ovog događaja je i veliki forum o školskom sportu, a fantastično je bilo i na događaju Veče nacija, na kome su sportisti iz svih država predstavljali svoje zemlje na razne načine, kao i zvanično otvaranje Školarijade, gde smo mogli da vidimo defilee svih zastava učesnika, sjajan zabavni program i na kraju vatromet. Pokazali smo po ko zna koji put da smo sjajni organizatori i zaista svi odlaze kući prezadovoljni – istakao je Uroš Savić, generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije, nekadašnji profesionalni fudbaler.

Učesnici prve, istorijske Školarijade takmičili su se u atletici, košarci, basketu 3×3, šahu, fudbalu, džudou, karateu, orijentiringu, plivanju, stonotenisu, tekvondu, rvanju, badmintonu i odbojci.

U skladu sa odlukama kriznog štaba i odredbama Vlade Republike Srbije svi učesnici Školarijade koji su učestvovali na takmičenjima bili su obavezni da prilikom ulaska u Srbiju prilože negativan PCR test, koji nije smeo biti stariji od 48 sati. Po dolasku u Beograd svaki učesnik Školarijade dobio je paket dobrodošlice, koji je sadržao maske i dezinfekciona sredstva, ali i puno polona sa logom Školarijade, olovaka, privezaka, letkića, bedževa i drugo. Prilikom ulaska na borilišta svim mladim sportistima, te i svim akreditovanim učesnicima, merenana je temperatura i bila je obavezna dezinfekcija ruku kao i nošenje zaštitnih maski unutar hala, sem na samim terenima kad se igralo.

Na sastanku ISF, odlučeno je da naredna Školarijada bude organizovana 2023. u Brazilu.

0
0

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

‘TIGRU’ PRIJA ŠPANIJA: Falkao ulazi u golgetersku seriju, u nadoknadi srušio Bilbao (VIDEO)

NOVA BOMBA NA BANJICI: Još jedan američki reprezentativac u Partizanu!