0
Košarka

FOTO: STARSPORT

BEOGRAD SE OPROSTIO OD SVOJE LEGENDE: Održana komemoracija Dudi Ivkoviću – Danilović jedva govorio, Žoc otkrio anegdotu o kumu (FOTO)

Objavljeno: 20.09.21 u 17:14

Danas je u Narodnoj Skupštini održana komemoracija povodom smrti legendarnog trenera Dušana Dude Ivkovića.

Na komemoraciju povodom smrti legendarnog Dude prisustvovali su članovi njegove porodice, supruga Nena i sinovi Petar i Pavle, kao i veliki broj prijatelja i legendi sporta, među kojima su Dragan Kićanović, Željko Obradović koji će držati govor, Svetislav Pešić, Dimitris Itudis, trener CSKA Moskve, Dejan Bodiroga, predsednik KSS Predrag Danilović, kao i predsednik države Aleksandar Vučić, te predsednik Skupštine Ivica Dačić.

 

Tu su i predstavnici Crvene zvezde Filip Sunturlić, Nebojša Ilić i Marko Kešelj, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, bivši predsednik KSS Dragan Đilas, prvi čovek OKS Božidar Maljković, kao i nekadašnji košarkaši Nikola Peković, Novica Veličković, Duško Savanović, Dragan Tarlać, Mlađan Šilobad…

– Poštovani predsedniče Republike Srbije, poštovani ministri, dragi prijatelji. U svoje ime i ime porodice Ivković zahvaljujem vam se što ste došli da odamo poštovanje mom prijatelju Dušanu. Prijatelji su me zamolili da u njihovo ime iskažem saučešće. Njegovo nasleđe je ogromno, vaspitavao je veliki broj igrača. Svi se slažu da im je pomogao da budu bolji ljudi. Prvi put smo sarađivali kada me je 1978. godine zvao da zaigram za reprezentaciju. Kada sam odlučio da postanem trener pitao me je da me nisu na to nagovorili ovi moji iz Partizana. Bio je uvek spreman na razgovor. Ispričao bih vam jednu priču – 1992. godine bio sam trener Partizana, kao što sam i sada. Izbacili smo Kinder i plasirali se na fajnal for. Bilo je kasno, bar je bio zatvoren, MIlenko Savović, Duda, Kića i ja. Nama se pila kafa u četiri ujutru. U sobi ima mini bar, a tamo ima kafe koliko hoćeš. I počne on ničim izazvan da mi objašnjava rotaciju odbrane. Krenemo mi da diskutujemo, a on se okrene ka ovoj dvojici i pita ih znaju li o čemu se radi, a on im kaže nema veze, uzmite još kafe, glasio je govor Željka Obradovića.

Ispred Košarkaškog saveza Srbije se onda obratio predsednik Predrag Danilović, veliki prijatelj preminulog Ivkovića.

– Savez i košarkaška istorija ne bi bili isti da nije Dude, košarka nije bio deo njegovog života – već njegov život. Teško mi je ovo palo, ponosan sam što sam mu za života rekao da ga volim i poštujem. Kao i da ću ga uvek voleti, kao i njegovu familiju. Mislim da smo se svaki dan čuli poslednjih meseci i viđali se. Za svaku bitniju odluku u košarci sam se sa njim savetovao. Sad… sad teško. Uvek će biti moj selektor, to je bio i ostaće. Iznad svega i moja ljubav prema njemu.

Duda Ivković je preminuo u četvrtak u 78. godini, a sahrana će biti održana sutra u podne, u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Ivković je selektor naše repprezentacije u dva navrata, od 1988. do 1996. i od 2008. do 2013. godine. Sa državnim timom je osvojio tri evropska zlata (1989, 1991 i 1995), kao i srebro (2009), osvojio je svetsko zlato iz 1990, srebro sa Olimpijskih igara 1988.

Tokom bogate trenerske karijere, koju je završio 2016. godine, trenirao je Partizan, Aris, Radnički sa Crvenog krsta, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskvu, Anadolu Efes.

Ipak, njegova najveća ljubav bio je Radnički sa Crvenog krsta, za koji se borio do poslednjih godina svog života i u kom je napravio prve igračke i trenerske korake. Nedavno je dobio ulogu u KK Partizan, posle angažovanja Željka Obradovića, gde je trebalo da bude član Fondacije KK Partizan, koja je trebalo da pomaže najugroženijim legendama košarke.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter