0
Ostali sportovi

FOTO: SPORTSKE IGRE MLADIH

SVETSKE IGRE ŠKOLARACA: Beograd domaćin Školarijade – od 11. do 19. septembra uživaćemo u pravom spektaklu!

Objavljeno: 04.09.21 u 15:10

Glavni grad Srbije, od 11. do 19. septembra biće domaćin Školarijade – Svetskih sportskih igara mladih.

Ono što je Olimpijada za najbolje sportiste sveta, biće Školarijada za učenike osnovnih škola. Prvi put u istoriji školskog sporta na jednom mestu će se naći osnovci iz celog sveta i takmičiće se u čak 14 sportova (dečaci i devojčice).

Premijera ovog velikog međunarodnog takmičenja koja se organizuje uz podršku Vlade Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Međunarodne Federacije za školski sport (ISF), a u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, biće u Beogradu od 11. do 19. septembra.

FOTO: SPORTSKE IGRE MLADIH

Gosti naše prestonice biće oko 2.500 mladih sportista, koji će u Srbiju doći iz čak 43 države.

Ovo takmičenje će biti posebno jer će konačno mlađi učenici imati priliku da se takmiče na međunarodnom nivou, ali i da se da se upoznaju i druže sa svojim vršnjacima iz celog sveta. Savez za školski sport Srbije, u nekoliko prethodnih godina već je bio organizator Svetskih školskih prvenstava u odbojci, basketu 3×3 i fudbalu, tako da ima znanje i iskustvo za organizaciju ovako velikih događaja. Prethodna 2020. godina će se pamtiti kao jedna od najgorih godina u istoriji, zbog korona virusa usled kojeg su mnoga sportska takmičenja otkazana ili odložena. U ovoj godini u kojoj su se konačno i dogodile Olimpijske igre, spremni smo da organizujemo ovaj događaj i uveravam vas da ćemo preduzeti sve potrebne mere kako bi sve proteklo u zdravlju, druženju i takmičenju. Naš glavni cilj je da se svaki učesnik oseća bezbedno i da se zadovoljan vrati kući, sa najlepšim iskustvom i uspomenama. To je glavna misija školskog sporta. Želeo bih da se zahvalim ISF što nam je pružio podršku i priliku da organizujemo ove jedinstvene igre i napišemo novo poglavlje u istoriji školskog sporta – napomenuo je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

FOTO: SPORTSKE IGRE MLADIH

Cilj ISF U15 Svetskih školskih sportskih igara, ili jednostavno Školarijade, nije isključivo takmičenje samo po sebi. Osnovicma iz celog sveta dan će biti ispunjen druženjem, zabavnim i edukativnim sportskim programima, kao što je „fun&skill“ zona koja će na donjem Kalemgdanu tokom četiri dana biti na raspolaganju takmičarima. Deo ovog događaja je i veliki forum o školskom sportu koji će biti održan 15. septembra, a za isti dan planirano je i Veče nacija, kao i zvanično otvaranje Školarijade.

Od ključnog značaja za ISF je da se obrati mlađim učenicima, jer je izuzetno važno pomoći im da od malih nogu uspostave zdrav način života, steknu i razviju liderske sposobnosti, otkriju takmičenje, a takođe i steknu bolje razumevanje sveta. Ovo su glavni razlozi zbog kojih smo odlučili da pokrenemo ISF U15 Svetske školske sportske igre, u čemu je veliku ulogu odigrao Savez za školski sport Srbije. Pokazali su inicijativu i želimo da ih se zahvalimo na tome. Radujemo se susretu sa svima vama u Beogradu – istakao je predsednik Međunarodne Federacije za školski sport, Francuz Loran Petrinka.

Učesnici prve, istorijske Školarijade takmičiće se u atletici, badmintonu, košarci, basketu 3×3, šahu, fudbalu, džudou, karateu, orijentiringu, plivanju, stonotenisu, tekvondu, rvanju i odbojci. Svi takmičari biće smešteni u Beogradu, u kojem se se uostalom održati takmičenja u većini sportova, izuzev orijentiring – Kosmaj, atletika – Sremska Mitrovica i karate – Pančevo.

FOTO: SPORTSKE IGRE MLADIH

U skladu sa odlukama kriznog štaba i odredbama Vlade Republike Srbije svi učesnici Školarijade koji doputuju u Srbiju, biće obavezni da prilikom ulaska u zemlju prilože negativan PCR test, koji ne sme da bude stariji od 48 sati. Po dolasku u Beograd svaki učesnik Školarijade dobiće paket dobrodošlice, koji će sadržati maske i dezinfekciona sredstva, kao i obaveštenje o merama kojih mora da se pridržava. Prilkom ulaska na borilišta svim mladim sportistima, te i svim akreditovanim učesnicima, biće merena temperatura, obavezna je dezinfekcija ruku kao i nošenje zaštitnih maski unutar hale u koje će pristup imati samo učesnici konkretnog sporta. Učesnicima će na raspolaganju biti medicinsko osoblje, tehničari, dokotori i epidemiolozi. U slučaju da neko od takmičara bude pozitivan na koronu, biće mu određena dvonedeljna izolacija. Sva takmičenja se se odvijati bez prisustva publike, a mediji će blagovremeno dobijati informacije.

Srbija je veoma uspešna na velikim školskim međunarodnim takmičenjima. Očekujemo puno medalja i na ovom, za klince sada najvažnijem takmičenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter