0
Domaći fudbal

Fudbal-UEFA Conference League Play-Off Season 2021/2022-FK Partizan v SD Santa Clara (Portugalija) Beograd, 26.08.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

PRESEK STANJA U PARTIZANU: Šta je Stanojević dobio sa novajlijama?

Objavljeno: 02.09.21 u 11:59

Fudbalski klub Partizan je tokom jučerašnjeg dana doveo dva važna pojačanja i tako praktično kompletirao sastav za tekuću sezonu.

Crno beli su od juče jači za holandskog napadača, Kvinsija Meniga, koji je u Humsku došao iz Tventea, odnosno iskusnog defanzivca, povratnika u redove crno-belih, Nemanju Miletića. Nema potrebe naglašavati koliko će ova dvojica igrača značiti Aleksandru Stanojeviću, koji je u nekoliko navrata na startu ove sezone, mučio muku sa širinom rotacije, odnosno brojem raspoloživih igrača.

Posebno je ovaj problem bio uočljiv uoči utakmice sa Santa Klarom na Azorskim ostrvima, gde je trener crno-belih, usled izostanaka Zdjelara, Pantića i Jovića imao vrlo sužen izbor u rotaciji. Zbog toga je u nekoliko navrata morao da „baci u vatru“ i neke rovite, nedovoljno spremne igrače, ali na sreću crno-belih to se nije odrazilo na njihove rezultate pošto, za sada, vrlo ubedljivo gaze Superligom, a obezbeđena je i Evropska jesen u Ligi konferencija.

Ipak, jasno je bilo da na duže staze ne može tako, pa je uprava kluba, možda malo i zakasnelom reakcijom, ipak na kraju uspela da obezbedi treneru Stanojeviću ono što je tražio.

Kvinsi Menig je u Humsku došao praktično kao zamena za Takumu Asana, koji se krajem prošle sezone burno rastao sa vicešampionom Srbije, a holandski napadač surinamskog porekla, po stilu igre dosta podseća na Japanca.

FOTO: FK Partizan

Reč je o pre svega krilnom napadaču, koji po potrebi može da odgovori i izazovima na poziciji cenralnog napadača, što je Partizanu bilo neophodno ne bi li povremeno rasteretili svoju „udarnu iglu“ Rikarda Gomeša, koji je odigrao gotovo svaki minut ove sezone.

Radi se o brzom, prodornom igraču, tehnički potkovanom, koji je u stanju da 90 minuta „davi“ i muči protivnika konstantnim ubacivanjima sa krila i vrši stalni presing na njihovu zadnju liniju. Vrlo slično onome kako je to radio Asano, koji je kod Stanojevića takođe povremeno igrao kao najistureniji napadač, usled nedostatka klasičnog cetarfora.

Ono što ga malo razlikuje od Asana su njegove fizikalije, pošto Partizanov novajlija deluje ipak malo fizički jači u odnosu na japanskog internacionalca, što ga u kombinaciji sa njegovom brzinom čini nezgodnim protivnikom za čuvanje.

Dolazak Meniga takođe bi trebao da rastereti Danila Pantića, koji je često morao prinudno da uskače na poziciju krila, koja nije njegova primarna, a omogućiće i Filipu Holenderu da sa boka povremeno „sklizne“ u srce napada, gde se dosta dobro pokazao prošle sezone. Dakle, Stanojević je dolaskom bivšeg Ajaksovog đaka dobio više prostora za manevar u ofanzivi, ali i šansu da mnogo češće rotira, nego što je to do sada bio u mogućnosti.

Operativci beogradskog kluba su dugo radili na transferu vihornog ofanzivca, planirano je da dođe i pre dvomeča sa Sočijem, ali do dogovora sa Tventeom tada ipak nije došlo. Na kaju, kada je delovalo da od tog posla nema ništa, uspeli su da realizuju njegov transfer u smiraj prelaznog roka, a na igraču je da sada opravda očekivanja i napor uložen u njegovo dovođenje u Humsku. Naravno i novac.

Slična situacija je i u odbrani, gde će standardni Saničanin i Vujačić dobiti dobru konkurenciju u vidu Nemanje Miletića, koji je svojim igrama u prethodnom mandatu u Partizanu, zaslužio i poziv u  nacionalni tim. Navijači ali i stručni štab crno-belih se nadaju da će i po povratku u Humsku biti na tom nivou.

Miletićeva prednost je to što je ovoga puta planirano da minute troši na svojoj primarnoj poziciji, dakle u centralnom delu odbrane, za razliku od prošlog puta kada je prinudno forsiran na beku.

Fudbal Super League Season 2018-2019
Partizan v Napredak (Krusevac)
Nemanja Miletic (L) and Nemanja Petrovic
Beograd, 27.09.2018.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Crno beli su start sezone izneli sa trojicom igrača na štoperskim pozicijama, gde su najveći teret poneli Siniša Saničanin i Nikola Vujačić, dok je veteran Bojan Ostojić tu pripomagao u mečevima domaćeg šampionata, gde je čuvao svežinu barem jednog od dvojice startera. Treba istaći da je to radio više nego korektno, ali za borbu na tri fronta neophodno je bilo proširiti roster.

Miletić se tu čini kao vrlo dobro rešenje, kao igrač sa kojim bi odbrana crno-belih malo dobila i na hitrini, na dodatnoj sigurnosti, a čini se da će se i svojim fajterskim duhom i posvećenošću dobro uklopiti u filozofiju koji forsira Aleksandar Stanojević. Trener Partizana će sa njim, na taktičkom planu, dobiti još jednu mogućnost, da možda neke mečeve počinje i sa trojicom centralnih defanzivaca…

Nakon angažovanja ove dvojice igrača, u Humskoj će se svakako lakše disati, a stručni štab će imati manje glavobolje kada je priprema mečeva u pitanju.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter